La firul ierbii: Sorţi favorabili

Articolul a fost vizualizat de 1,483 ori

De prin 2008, când a participat pentru ultima oară la un  turneu final, cel desfăşurat în Belgia şi Olanda, naţionala României ne-a obişnuit să fim simpli spectatori la aceste competiţii fotbalistice majore şi să ne facem calcule pentru următoarele preliminarii, europene sau mondiale. Ultima ratare a fost chiar în toamnă când, având în faţă cel mai facil adversar din faza meciurilor de baraj, Grecia, „tricolorii” lui Piţurcă s-au dovedit neputincioşi pentru a „bifa” o prezenţă pe plaja de la Copacabana, Brazilia fiind ţara organizatoare a turneului final al CM din această vară.

Deşi îşi pregăteşte deja circumstanţe atenuante în eventualitatea unui nou eşec,  Victor Piţurcă nu va putea oferi nicio explicaţie plauzibilă în cazul altei calificări ratate, dintr-o grupă cât se poate de accesibilă

Deşi îşi pregăteşte deja circumstanţe atenuante în eventualitatea unui nou eşec, Victor Piţurcă nu va putea oferi nicio explicaţie plauzibilă în cazul altei calificări ratate, dintr-o grupă cât se poate de accesibilă

Aşa că, duminică, ne-am „proţăpit” din nou în faţa televizoarelor pentru a urmări tragerea la sorţi a grupelor preliminare pentru CE care se va desfăşura în 2016 în Franţa. O ţară care ne prieşte dacă e să ne luăm după statistică. În anul 1984, băieţii lui Lucescu, după ce eliminaseră în grupe campionana mondială de la acea oră, Italia, reveneau în lumea bună a fotbalului. După alţi 14 ani, participam tot aici, la ultimul mondial. Duminică, la Lyon, 53 de ţări au fost în urnele tragerii la sorţi pentru a forma cele nouă grupe preliminare, din care se vor califica în premieră nu mai puţin de 23 de echipe, Franţa având deja statutul de ţară calificată, fiind organizatoarea turneului final. Aşadar, o extindere de la 16 la 24 de echipe, ceea ce dă şanse foarte bune de calificare, inclusiv echipelor mai slab cotate, categorie din care, din păcate, de ceva timp facem şi noi parte. Pentru turneul final se vor califica primele două echipe din fiecare grupă, plus cea mai bine situată naţională de pe locul trei. Celelalte opt reprezentative care vor termina pe poziţia a treia vor susţine meciuri de „baraj” în urma cărora se vor stabili celelalte patru participante la turneul final.

GRUPA A: OLANDA, CEHIA, TURCIA, LETONIA, ISLANDA, KAZAHSTAN

O grupă în care fostele noastre partenere din recentele preliminarii ale CM, Olanda şi Turcia, se vor reîntâlni. Este clar pentru orice novice că „batavii” pornesc ca principali favoriţi, în timp ce turcii şi cehii se vor bate pentru a doua poziţie calificabilă direct. Celelalte trei ţări nu pot emite pretenţii la primele trei locuri, dar nu este exclus să încurce pe parcursul preliminariilor.

GRUPA B: BOSNIA-HERŢEGOVINA, BELGIA, ISRAEL, ŢARA GALILOR, CIPRU, ANDORRA

Două echipe, care au fost revelaţiile preliminariilor pentru mondialul din Brazilia, Bosnia şi Belgia, pornesc cu şanse reale de calificare. Opinez că belgienii vor fi vioara întâi, având câţiva jucători de certă clasă internaţională. Pentru locul al treilea, cel care asigură biletele de „baraj”, lupta se va da între ciprioţi şi galezi, ultimii având parcă un atu în plus. Cât despre Andorra, amatorii de aici vor fi „carne de tun” pentru celelalte echipe, care îşi vor rotunji golaverajul pe seama lor.

GRUPA C: SPANIA, UCRAINA, SLOVACIA, BELARUS, MACEDONIA, LUXEMBURG

Actuala campionă mondială şi europeană, Spania, nu pare a avea probleme deosebite în a-şi asigura primul loc în această grupă. Pentru poziţia secundă, Ucraina are un uşor avantaj faţă de celelalte competitoare. Şi mă refer aici la Slovacia, Berlarus şi Macedonia, care vor duce o luptă crâncenă pentru locul trei. În timp ce Luxemburg va fi un partener docil de întrecere, care poate încurca unele socoteli, dar nu la vârf.

GRUPA D: GERMANIA, IRLANDA, POLONIA, SCOŢIA, GEORGIA, GIBRALTAR

O grupă cu nu mai puţin de patru reprezentative care practică un fotbal bazat pe forţă, în stilul anglo-saxon. „Panzerele” nu se prea pot împiedica în drumul spre Paris, mai ales că, în ultimii ani, fotbalul de aici se află la un nivel de invidiat, dovadă că ultima finală de „Champions League” la nivel de echipe de club a adus faţă în faţă pe Bayern Munchen şi Borussia Dortmund. Dacă fotoliul de lider pare „amanetat”, lucrurile se complică atunci când aducem în discuţie locul secund. Polonezii, irlandezii, scoţienii şi georgienii pornesc cu şanse aproape egale în această bătălie, „leşii” părând a avea un uşor avantaj faţă de ceilalţi. Este doar o părere, care poate fi infirmată de rezultatele din teren. Pentru prima dată într-o competiţie oficială, Gibraltarul va încasa atât cât poate duce.

GRUPA E: ANGLIA, ELVEŢIA, SLOVENIA, ESTONIA, LITUANIA, SAN MARINO

O grupă cu două favorite certe, britanicii şi elveţienii mergând umăr la umăr pentru un nou turneu final, după calificarea la mondialul din ţara cafelei. În Anglia se joacă actualmente cel mai spectaculos fotbal din Europa, dar naţionala lor nu are aceeaşi valoare ca echipele de club. În schimb, fotbalul din ţara „cantoanelor” a realizat un real progres, iar rezultatele s-au văzut în ultimii ani. Pentru locul trei, slovenii deţin un uşor avantaj în faţa estonienilor şi lituanienilor, dar orice este posibil. Iar despre San Marino nu putem adăuga nimic în plus, micuţul stat participând doar.

GRUPA G: RUSIA, SUEDIA, AUSTRIA, MUNTENEGRU, MOLDOVA, LIECHTENSTEIN

Rămasă acasă după „barajul” cu Portugalia, Suedia se va răzbuna mai mult ca sigur în această grupă. Ibrahimovic, care face furori la Paris cu echipa lui de club PSG, nu va mai rata şansa de a fi prezent la un turneu final. La rândul lor, ruşii nu pot pierde cel puţin locul secund, care le asigură o calificare directă, chiar dacă austriecii şi muntenegrenii par decişi să se lupte cu toate forţele pentru a reveni în lumea bună a fotbalului european. Vecinii noştri din Moldova par condamnaţi la locul cinci, în timp ce fotbaliştii din micuţul principat, Liechtenstein, cu doar aproape 37.000 de locuitori, nu pot încurca favoritele.

GRUPA H: ITALIA, CROAŢIA, NORVEGIA, BULGARIA, AZERBAIJAN , MALTA

Chiar dacă fotbalul din peninsulă a scăzut mult în ultimii ani, Juventus, Milan şi Inter nemaicontând în competiţiile intercluburi, „azurrii” nu sunt obişnuiţi să rateze calificări la nivel de naţională. Aşa că, şi de această dată, Italia pare îndreptăţită să ocupe primul loc în această grupă, în timp ce pentru al doilea bilet se vor confrunta, cu şanse egale, Croaţia, Bulgaria şi Norvegia. Celelalte două echipe, Azerbaijan şi Malta, pot produce unele surprize, care să decidă locurile doi şi trei.

GRUPA I: PORTUGALIA, DANEMARCA, SERBIA, ARMENIA, ALBANIA

Portugalia, care îl are în prim plan pe recentul „Balon de Aur”, Cristiano Ronaldo, pare îndreptăţită să aspire la fotoliu de lider. Nu văd cum danezii şi sârbii (aflaţi în declin evident) i-ar putea încurca. Cele două vor duce însă o luptă aprigă pentru poziţia secundă, care va fi arbitrată de Armenia şi Albania.

GRUPA NOASTRĂ

În fine, grupa F este grupa „tricolorilor”. Vorba unora, nici dacă ne făceam noi grupa, nu ieşea aşa. Din nou Piţurcă a avut noroc. Grecia, Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord şi Insulele Feroe sunt echipele cu care ne vom confrunta în aceste preliminarii care vor debuta în toamnă. Dacă e să ne luăm după selecţioner, ar fi o grupă echilibrată, în care cinci ţări se bat pentru primele două locuri. Mai mult, selecţionerul actual, care nu a reuşit să ne ducă în Brazilia, spune că i-ar mai trebui 7-8 jucători competitivi la naţională. Păi mai bine ne-ar trebui un nou antrenor. Dacă nici din această grupă nu vom ieşi cu capul sus, atunci putem spune că următoarea calificare o vom obţine la „paştele cailor”. Dar despre grupa noastră vom avea ocazia să mai vorbim, una care în mod normal trebuie să ne aducă o calificare directă.

About Ion Bădin