6.000.000 de euro pentru reţelele Hunedoarei

Articolul a fost vizualizat de 1,663 ori

Aproape şase milioane de euro vor fi investite în următorii doi ani pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Hunedoara. La finele săptămânii trecute, Apa Prod Hunedoara a semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru kilometri întregi de reţea nouă sau reabilitată. La 31 decembrie 2015, întreaga zonă urbană a municipiului va beneficia de aceste servicii.

Reţelele de apă şi canalizare din Hunedoara vor fi extinse şi reabilitate pe kilometri întregi până la finele anului viitor

Reţelele de apă şi canalizare din Hunedoara vor fi extinse şi reabilitate pe kilometri întregi până la finele anului viitor

Cea mai mare parte a sumei (aprox. 83 la sută) provine din fonduri de coeziune, doar aproximativ 10 la sută urmând a fi suportată de guvern, 1 la sută de către Primărie şi 6 la sută de către Apa Prod. Condiţiile de finanţare sunt similare cu cele din celelalte proiecte incluse în pachetul de finanţare în valoare totală de 580 de milioane de lei (cu TVA) obţinut de ApaProd pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din mai multe oraşe ale judeţului.

Investiţia care completează proiectul ISPA

Mai precis, valoare totală a proiectului este de 26,4 milioane de lei fără TVA. Reţelele de apă din oraş vor fi extinse pe o distanţă totală de 4,5 kilometri, operaţiune care va fi acompaniată de toate lucrările conexe necesare (branşamente, cămine pentru apometre etc.). Conducta de transport a apei tratate de la staţia de la Sânpetru (acum, una dintre cele mai moderne din ţară, datorită altui program finanţat cu bani europeni – ISPA) până la rezervoarele de apă din zona Hăşdat va fi şi ea reabilitată. 5,4 kilometri de reţea pentru distribuţia apei în oraş intră, de asemenea, în reabilitare. În ce priveşte canalizarea, proiectul actual completează ce nu s-a reuşit pe programul ISPA – primul mare proiect în domeniu, în valoare de 40 de milioane de euro. 20 de milioane au intrat atunci în Hunedoara, dar numai o treime din bani au mers în reţelele de distribuţie şi canalizare, cea mai mare parte a sumei fiind necesară pentru amenajarea “uzinei de apă” (retehnologizarea staţiei de epurare) de la Sânpetru şi pentru reabilitarea staţiei de epurare a apelor menajere a oraşului, situată la Sântuhalm. Prin proiectul ISPA, conducta de colectare a Hunedoarei a fost dublată pe o lungime de 9,6 kilometri, rămânând de făcut acelaşi lucru pe o distanţă de 538 de metri, de la fabrica de cablaje până în zona haldei de zgură. Mai mult, reţeaua de canalizare a oraşului Hunedoara va fi reabilitată pe o lungime de 1,8 kilometri şi extinsă cu 11 kilometri. Tot la capitolul canalizare, proiectul actual mai prevede şi construirea a cinci staţii de pompare a apelor uzate pe străzile Rotarilor, Bethlen, Ioan Slavici, H 1 şi Serei.

Graba din trecut

“Dorim să ducem reţelele de apă şi canalizare pe toată întinderea municipiului Hunedoara. Până la 31 decembrie 2015 vom reuşi acest lucru în ce priveşte zona urbană şi localitatea Hăşdat, urmând ca în viitoarea etapă a Programului Operaţional Sectorial de Mediu să accesăm finanţări pentru a face acelaşi lucru şi în satele ce aparţin de municipiul Hunedoara. Aici ne confruntăm şi cu o situaţie un pic mai dificilă. În perioada de maximă expansiune a oraşului, de dinainte de 1990, în ce priveşte reţelele de apă-canal s-au mai făcut şi greşeli. Va trebui să trecem peste aceste obstacole şi, de data aceasta, să facem lucrurile cât mai bine”, spune directorul Apa Prod Hunedoara, Victor Arion, referindu-se în special la conductele erodate de zonele în care s-a construit, practic, pe zgură netratată corespunzător.

Primarul Hunedoarei, Viorel Arion (coincidenţă de nume), spune că această nouă fază a demersului Apa Prod pentru reabilitarea reţelelor din Hunedoara rezolvă o doleanţă importantă a unei bune părţi dintre locuitorii oraşului: “Hunedorenii aşteptau demult ca aceste lucrări să înceapă. Este o cerinţă expresă a multora dintre locuitorii oraşului. Nu este vina cetăţenilor din Hunedoara că am ajuns în situaţia de a avea în multe zone rurale această problemă rezolvată deja de mult timp, iar în zonele urbane acest neajuns să persiste. Sper că termenele din contract vor fi respectate, iar la 31 decembrie 2015 lucrările să fie finalizate. Promit că Primăria va fi un partener serios şi vom răspunde oricăror solicitări pe parcursul lucrărilor. De asemenea, aşteptăm cu mare interes şi următoarea etapă, când vom rezolva şi problemele satelor Peştişu Mare, Răcăştie, Boş şi Zlaşti. Un capitol destul de important din istoria Hunedoarei, în ce priveşte infrastructura, va fi rezolvat. Faptul că problema apei şi canalizării în Hăşdat va fi rezolvată acum este un lucru peste aşteptările noastre. Sperăm ca în 2017 Hunedoara să aibă o infrastructură de nivel european”.

About Ciprian Iancu