Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,216 ori

CFR Călători, răsfăţată de guvern

Ministerul Finanţelor va acorda CFR Călători un împrumut din Trezorerie de 579 milioane lei, cu termen de rambursare 27 noiembrie, pentru plata restanţelor la CFR S.A. consemnate la finele anului trecut, operatorii feroviari de transport călători urmând să primească şi carburanţi din rezerva de stat. În acest sens, vor fi scoase, cu titlu gratuit, din rezerva de stat 32.487 tone carburanţi, respectiv motorină Euro 4 şi Euro 5.

Criza economică

Primele efecte economice ale crizei din Ucraina: Euro urcă la 4,52 lei, petrolul se scumpeşte cu 2%, iar indicele BET scade cu 2,5% în deschidere.

Pe pierdere

Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, a înregistrat anul trecut în România o pierdere de 40,2 milioane de euro, după un rezultat negativ de 35,2 milioane de euro în anul anterior, potrivit datelor publicate de grupul elen. Per global, Eurobank, a treia mare instituţie de credit din Grecia, a raportat o pierdere de 1,15 miliarde de euro pentru anul trecut, faţă de un rezultat negativ de 1,45 miliarde de euro cu un an înainte.

Rezerve valutare

Rezervele valutare la BNR au scăzut în februarie cu 1,3 miliarde euro, de la 32,9 miliarde euro la 31,6 miliarde euro, pe fondul unor plăţi la datoria publică în sumă de 1,17 miliarde euro şi reducerii ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci în valută.

Bani de vacanţă

Bugetul mediu alocat de români pentru vacanţa de vară este cuprins între 420-450 de euro, conform lui Cosmin Marinof, director naţional de vânzări TUI TravelCenter, membră a Grupul Eurolines România. Destinaţiile preferate de aceştia sunt Turcia şi Grecia.

Prognoză

Prognoza economică prezentată recent de CE prevede că economia României va înregistra în acest an o creştere de 2,3%, care va fi urmată de o accelerare la 2,5% anul următor. Comisia a îmbunătăţit estimările anunţate anul trecut în luna noiembrie, care vizau o creştere de 2,1% pentru acest an şi de 2,4% pentru anul 2015.

About Adrian Sălăgean