Taxele pentru energia verde ameninţă industria

Articolul a fost vizualizat de 1,616 ori

Patronatele din industrie, împreună cu sindicatele din domeniu, spun că slujbele a mii de hunedoreni sunt în pericol din cauza subvenţiilor pentru energia verde şi a preţului gazelor româneşti, care este adus la nivelul celor de import.

Industriaşii din România, mai ales cei veniţi din străinătate, se declară scandalizaţi de costurile pe care trebuie să le suporte pentru susţinerea producătorilor de energie verde

Industriaşii din România, mai ales cei veniţi din străinătate, se declară scandalizaţi de costurile pe care trebuie să le suporte pentru susţinerea producătorilor de energie verde

Ieri, sindicaliştii din metalurgie afiliaţi la CNS Cartel Alfa au pichetat sediul Curţii Constituţionale, instituţia la care se află blocată iniţiativa Guvernului de a amâna până în 2018 creşterile de preţuri la energie prin acordarea de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă. Ordonanţa de guvern a fost emisă în vara anului trecut, aprobată de Parlament, respinsă la promulgare de preşedinte, trimisă înapoi în Parlament, retrimisă la Preşedinţie, apoi ajunsă în atenţia Curţii Constituţionale.

Industriaşii ameninţă că pleacă

Într-o scrisoare deschisă, semnată de patronate şi sindicate din industrie, se arată că nu este normal să neglijezi locurile de muncă a sute de mii de români pentru a favoriza un domeniu al energiei regenerabile în care lucrează doar vreo 4.000 de oameni. “În România, preţul energiei consumate de unităţile industriale este deja cu 60 la sută mai mare decât media din Uniunea Europeană. În plus, consumatorii industriali înregistrează deja pierderi uriaşe, de zeci de milioane de euro, din cauza majorărilor din ultimii ani.

De exemplu, doar ArcelorMittal a ajuns să plătească pentru certificate verzi 15 milioane de euro în 2013, de la 360.000 de euro în 2009. Dacă se menţin costurile actuale, în termen de doar câteva luni, vom avea unităţi care se vor închide şi investitori care-şi vor reloca producţia”, spune liderul sindicatului Siderurgistul Hunedoara, Petre Vaidoş, precizând însă că, în cazul combinatului de la Hunedoara, situaţia nu este atât de gravă precum cea de la Galaţi, datorită tehnologiilor moderne utilizate.

Cer verificarea lobbyiştilor

Liderul siderurgiştilor de la Hunedoara mai spune că CNS Cartel Alfa va solicita în perioada următoare o serie de verificări privind motivele pentru care ordonanţa guvernului prin care industria românească mai era păsuită o vreme de la plata certificatelor verzi a fost blocată. “Avem informaţii conform cărora există persoane sus-puse, ori membri ai familiilor unor politicieni, care au făcut presiuni pentru ca soluţia aceasta temporară să fie blocată. Vom cere verificări şi clarificări pe această temă”, adaugă Vaidoş.

O altă temere a sindicaliştilor pleacă de la “aşa-zisa liberalizare a preţului gazelor naturale”. Ei spun că “liberalizarea”, în cazul României, nu va însemna decât facturi cu 70 la sută mai mari (după alinierea preţului gazelor româneşti la cele de import), pentru că clientul nu va avea posibilitatea să-şi aleagă furnizorul.

Occidentul îşi protejează industria

Sindicatele şi patronatele din industria românească spun că, la nivelul UE, se aplică deja un plan de reindustrializare a Uniunii Europene, ignorat de autorităţile din România. “Normele europene stipulează, deja, posibilitatea ca statele membre să ofere exceptări de la plata eco-taxelor cu 80 – 85 la sută, ca parte a programului de reindustrializare a Europei”, se mai arată în scrisoarea deschisă transmisă deja Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului.
În argumentaţia lor, sindicaliştii mai atrag atenţia asupra altui fapt: România a ajuns deja la stadiul în care 24 la sută din energia produsă în ţară provine din surse regenerabile (solară, eoliană sau hidro), angajament asumat prin directiva numărul 28 din 2009 a Consiliului Europei. Problema pleacă de la faptul că, pe plan intern, prin legea nr. 220 din 2008, ţara noastră îşi propunea ca, în 2020, procentajul energiei regenerabile să reprezinte aproape 40 la sută din întreaga cantitate produsă la nivel naţional.

“Aceste procentaje sunt mult mai reduse, între 7 şi 13 la sută în celelalte ţări ale Uniunii Europene. În plus, în Germania, marii consumatori sunt scutiţi de la plata taxelor pentru energie regenerabilă, iar Spania a suspendat întreaga schemă de sprijin pe termen nelimitat. Dacă nu se iau măsuri similare şi în România, credem că industria se va confrunta cu o situaţie imposibil de depăşit. Evoluăm pe o piaţă globală şi trebuie să fim competitivi, însă nu putem fi performanţi dacă ni se impun preţuri mari la energia electrică şi gazele naturale, elemente ce reprezintă un procent mare din costurile de producţie ale oricărei ramuri industriale”, atenţionează Petre Vaidoş.

About Ciprian Iancu