Instalarea tinerilor fermieri în noul PNDR

Articolul a fost vizualizat de 2,198 ori

Potrivit draftului postat pe www.madr.ro, Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi sub-măsura 6.1 din noul PNDR. 

Finanţarea europeană maximă pe care o va putea accesa un tânăr fermier este de 60.000 de euro, iar sprijinul va fi acordat în două tranşe: 70% din bani la primirea deciziei de finanţare şi 30% din sprijin în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare. Acordarea celei de-a doua tranşe de bani europeni va fi condiţionată de implementarea şi îndeplinirea Planului de afaceri depus la solicitare. În cazul în care termenii acestui plan nu vor fi respectaţi, beneficiarul va fi obligat să returneze prima tranşă, proporţional cu obiectivele nerealizate.

Condiţiile de eligibilitate propuse în noul PNDR (selecţie):

  • solicitantul trebuie să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili;
  • solicitantul deţine o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 15.000 şi 50.000 de euro (valoare Producţie Standard);
  • solicitantul deţine sau dobândeşte competenţe sau calificări profesionale specifice până la finalizarea proiectului;
  • solicitantul are domiciliul stabil în unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul unde se află exploataţia;
  • solicitantul lucrează efectiv în agricultură şi nu deţine concomitent alt loc de muncă în afara unităţii teriorial-administrative în care este situată exploataţia sau zonele limitrofe.

Draftul privind măsurile pentru PNDR 2014-2020 se află în dezbatere publică. O formă finală este preconizată a fi transmisă Comisiei Europene în jurul datei de 20 martie 2014.

About Adrian Sălăgean