Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,265 ori

Acciza

Noul ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu, susţine măsura introducerii accizei la carburanţi de 0,07 euro/litru. Ea a dat asigurări că noua acciză se va aplica de la 1 aprilie 2014. Accizarea suplimentară, cu 7 eurocenţi, a litrului de carburant va duce la creşterea cu 0,4 lei a preţului benzinei şi motorinei, iar în primele trei luni de la aplicarea acestei modificări este posibilă o scădere a consumului total cu 1-2%, potrivit vicepreşedintelui Rompetrol Cătălin Dumitru.

Şomaj

România este ţara din UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nu au nicio slujbă şi nici nu sunt cuprinşi în vreo formă de şcolarizare, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu. Potrivit ministrului, ponderea tinerilor din România care nu au nicio slujbă şi care nu sunt cuprinşi în nicio formă de pregătire este de 23%, adică peste media UE.

Locul al treilea

România nu va fi afectată de o eventuală întrerupere a furnizării gazului rusesc către Ucraina, întrucât România se află pe locul trei în Europa din punct de vedere al independenţei energetice, a declarat ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu.

Brand

Kazahii de la Rompetrol au luat decizia de a renunţa la brandul grupului, un nume cu o tradiţie de 40 de ani, al doilea cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală urmând să se numească de acum înainte Kaz­Munay­Gas (KMG) Internaţional. Kazahii spun că pentru benzinării brandul se va păstra deocamdată, mai ales în contextul în care, anul trecut, compania a investit într-un nou concept de staţie sub numele Rompetrol, dar, pe termen lung, proprietarii grupului vorbesc despre schimbarea treptată a identităţii vizuale.

Bicarbonat

Micii vor putea fi produşi, în continuare, după reţeta tradiţională şi vor fi putea fi exportaţi în UE, după ce Comitetul SCFCAH (Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor) a dat o derogare României privind folosirea bicarbonatului de sodiu. România s-a numărat printre aceste state, pledând pentru folosirea bicarbonatului de sodiu şi a carminului în pasta de mici. Derogarea obţinută luni va permite folosirea acestor doi aditivi doar pentru prepararea pastei de mici, dar va rămâne interzisă pentru alte produse.

About Adrian Sălăgean