Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,824 ori

HunedoaraMea.ro vrea să ia premiul (dacă-l oferă cineva) pentru cel mai lung titlu din istoria presei hunedorene, cu această capodoperă: “Revoltător! Peste 100 de hunedoreni au stat cu noaptea-n cap, în frig, la coadă pentru programări la analize medicale decontate de Casa de Sănătate. Jumătate dintre ei au fost trimişi acasă pentru că nu mai sunt locuri luna aceasta. FOTO/VIDEO”. Bravo, aţi spus TOT încă din titlu.

revoltator cel mai lung titlu

Dacă ştiam că se mărită Carmen Cosman, îi făceam cadou o tastatură nouă. Astăzi, doamna Carmen Cosman-Preda scrie la fel de îngălat şi eu sper ca măcar la botez să-mi dea ocazia să-i schimb tastatura. Iată ce am “pescuit” din Ziarul Hunedoreanului: “Un an de activitate. Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, a făcut bialnţul realizărilor”. Patru zile mai târziu, cineva a observat greşeala şi a reparat-o, din fericire. Desigur, tastatura a fost de vină!

Bat-o vina tastatură,
Că io dau în ea cu ură
Cât aş vrea să scriu corect
Ea se poartă ca un… fund!
Eu tastez pe româneşte
Ea traduce-n păsăreşte.

bialntul

“Ţigările se vor scumpi de la 1 aprilie cu 0,3-0,5 lei pe pachet, odată cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete şi a accizei la benzină şi motorină cu 7 eurocenţi pe litru, potrivit unor estimări din piaţă”, aflăm din Glasul Hunedoarei.
Hai, lasă-mă! Din cauza creşterii accizei la benzină şi motorină mi se scumpesc mie ţigările? Păi în cazul ăsta, torn benzină pe ele şi le dau foc! Serios vorbind, iată ce a vrut, de fapt, autorul să spună: “De la 1 aprilie, Guvernul introduce o acciză suplimentară de 7 eurocenţi pe litru de benzină şi motorină, care se va reflecta în costul final şi la ţigarete”.

benzina scumpeste tigarile

“Plata sumelor […] se va realiza pe parcursu a 5 ani calendaristici, prin plata în fie care an a 20% din valoarea acestora”, informa site-ul Digi24.ro despre taxa de poluare. Parcursu? Fie care? Fie ca de acum încolo să nu mai aveţi atâtea greşeli!

parcursu

“Postul între miercuri vineri şi deloc”, scrie Luana Giuhat, în Ziarul Hunedoreanului. Virgula, de la facere până la extincţie, cum ar veni. Doar că fără virgule. O fi de la foame, că postul nu presupune doar rugăciune, ci mai ales abţinerea de la potol.

postul intre miercuri vineri si deloc

“Vrei să fii fashion?”, întreabă, pe Facebook, un site care intermediază anunţuri. În traducere, asta ar însemna: “Vrei să fii modă?”. Ştii că ai îmbătrânit atunci când expresiile folosite de “tinerii din ziua de azi” te zgârie pe ochi şi/sau urechi. Uite-aşa ştiu şi eu că am îmbătrânit, tot corectând, tot vânând greşeli.

sa fii fashion

Din şapte titluri publicate pe prima pagină a site-ului cotidianului Servus Hunedoara, patru conţin ghilimele. Cuiva din redacţia aia îi plac mult ghilimelele, cred că nu a avut deloc când a fost mic. Avem aşa: “Liberalii hunedoreni mizează pe un scor de 30 la sută la «europarlamentare»”, “Carlota Lakatos – «mama eroină» a 15 copii – premianta de 8 Martie”, “«Ziua SMURD Hunedoara», macată printr-un exerciţiu demonstrativ, la Petroşani”, “Taximetriştii şi brutarii, luaţi la «puricat» de inspectorii de muncă”. Dragi părinţi, iată unde poate duce privarea copiilor de ghilimele! Nu vă bateţi joc de copiii voştri, daţi-le ghilimele atunci când vi le cer!

ghilimele

Am mai spus eu că numai cine nu munceşte nu greşeşte – şi cum cei de la Digi24 muncesc într-o veselie, le mai scapă şi greşeli. E drept că nu la fel de multe câte le scapă celor de la RTV, de exemplu, dar am renunţat să mă mai uit la televiziunile care-şi spun “de ştiri” şi de fapt sunt “de scandal”, aşa că, dacă nu-mi semnalează cineva greşelile altora, o să vedeţi mai multe greşeli de la Digi24 decât de la alte televiziuni. Nu că le-aş vâna, eu vânez doar greşelile din presa locală, ceea ce “prind” la televizor e un fel de bonus.

imbolnavii

Aşa cum aleg să nu urmăresc aşa-zisele talk-show-uri de la posturile de televiziune care nu sunt chiar de ştiri, am ales să ocolesc, de la o vreme, site-ul CityNews.ro. Mai dau pe acolo numai când nu am destule greşeli “vânate” pentru pagina asta, cum e şi cazul de faţă. Şi iată ce titluri de ştiri a la Libertatea/Cancan se găsesc pe site-ul care ar trebui să informeze, nu să enerveze: 

“Drumul din Apuseni, distrus după tragedia aviatică, va fi reparat. Ce nume va purta”, “Mihai Stoica crede că a găsit portiţa spre libertate. Pe ce se bazează” (ăştia mai vechi, ca mine, trebuie să ştie pe ce se bazează totul în cartier), “Iorgulescu insistă pentru schimbarea sistemului competiţional. Ce modificări”. Desigur, ultimul titlu este afişat incomplet, pentru că, deşi de mai bine de un an le-am atras atenţia celor de la CityNews asupra acestei probleme cu site-ul, nu a interesat pe nimeni să o repare. Dacă merge şi-aşa…

ce stiri

“Trei şoferi hunedoreni au fost prinşi beţi la volan, într-o singură zi, pe drumurile din judeţ. Conducătorii auto care au condus sub influenţa băuturilor alcoolice s-au ales cu dosare penale”, ne spune CityNews. Bine că autorul nu a scris: “Conducătorii auto care au condus autoturismele sub influenţa băuturilor alcoolice”. Era mai simplu şi mai elegant spus “Şoferii care au condus sub influenţa…”.

conducatorii care au condus

“Atacatorul din autocarul groazei ar fi putut fi drogat”, zice Loredana Goangă, în Mesagerul Hunedorean. Ar fi putut fi, dacă n-ar fi fost să fie. Sau ceva. Ce face dorinţa de a fi corect din om!

ar fi putut fi

“Deputatul Gheorghe Firczak, doctor în istorie, semnează în ziare texte istorice plătite din bani publici, dar copiate de pe Wikipedia”, scrie Ovidiu Petrovai, pe site-ul HunedoaraMea.ro. Deschid articolul de pe Wikipedia şi dau peste asta: “Deşi acest articol conţine o listă de referinţe bibliografice, sursele sale rămân neclare deoarece îi lipsesc notele de subsol. Puteţi ajuta introducând citări mai precise ale surselor”. Articolul de pe Wikipedia ar fi putut fi (cum a zis domnişoara Goangă) scris chiar de către domnul Firczak. La asta nu s-a gândit ziaristul Ovidiu Petrovai atunci când l-a luat pe Gheorghe Firczak la întrebări. Atât de bucuros a fost că l-a prins cu mâţa în sac, încât a uitat să-şi corecteze întrebările. De exemplu, pe asta: “Sunteţi doctor în istorie, aveţi un titlu academic, funcţionează nişte reguli în lumea ştiinţifică, trebuie citarea sursei…”. Dacă trebuie, trebuie. “Trebuie citată sursa”, nu “trebuie citarea sursei”, domnule ZIARIST!

trebuie citarea

Nu în ultimul rând, aş vrea să-i atrag atenţia colegei mele, Ada Beraru, asupra faptului că în reportajul de săptămâna trecută a avut trei intertitluri care conţineau sintagma “folclor autentic”: “Invitaţie la folclor autentic”, “În exclusivitate, folclor autentic” şi “Intrarea liberă la folclor autentic”. Cred că a vrut să se asigure că reţinem că e vorba despre FOLCLOR AUTENTIC. Am înţeles!!!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'