Colţul cultural: Andrei Constantin şi chitara clasică (I)

Articolul a fost vizualizat de 3,285 ori

Constantin Andrei face parte din prima generaţie licenţiată de absolvenţi de chitară clasică din România. Este în prezent profesor universitar doctor la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, membru în grupurile Duo Melos,Trio Andrei şi iniţiator şi organizator al Festivalului Internaţional de Chitară “Transilvania”. A concertat la Hunedoara în cadrul festivalului “Toamna Muzicală Hunedoreană” de mai multe ori şi, cum îl ştiam un om activ, am avut curiozitatea să aflu ce face în acest moment. Iată mai jos interviul realizat cu domnia sa.

Duo MelosFaceţi parte din prima generaţie licenţiată de absolvenţi de chitară clasică din Romania. Care au fost urmările acestui fapt?

Într-adevăr, fac parte din prima promoţie de absolvenţi de chitară clasică din România, alături de Aurelian Andrei şi Corneliu Voicescu, absolvenţi ai Academiei de Arte ”George Enescu” din Iaşi, primul devenind titularul clasei de chitară de la Liceul de muzică ”Dinu Lipatti” din Bucureşti, iar cel de-al doilea profesor la Facultatea de Muzică din Braşov.

În ceea ce mă priveşte, în vara anului 1995, în perioada desfăşurării examenului de licenţă, am fost invitat împreună cu fratele meu Aurelian să susţinem un recital de duo chitare la Piatra Neamţ în cadrul Vacanţelor Muzicale. Acea ediţie a fost organizată de Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, ocazie cu care m-am întâlnit cu Rectorul de atunci al Academiei de Muzică, Alexandru Fărcaş. Apreciind foarte mult recitalul nostru, domnul rector m-a invitat să deschid şi la Cluj-Napoca o clasă de chitară, atât la Academia de Muzică cât şi la Liceul de Muzică ”Sigismund Toduţă”.

Ca urmare, în anul anul universitar 1995–’96, am urmat în cadrul Academiei de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca anul de studii aprofundate (masterat), în acest timp deschizând clasa de chitară de la liceul de muzică, iar în anul 1996, practic, am înfiinţat clasa de chitară clasică în cadrul Academiei de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca.

Ce înseamnă catedra de chitară clasică de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca?

Catedra de chitară clasică din cadrul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, pot spune cu mândrie că este un reper în ceea ce priveşte chitara clasică în România şi nu numai. Astăzi, după 18 ani de la înfiinţare, este o clasă puternică, aceasta însemnând că în toţi acesti ani absolvenţii Academiei de Muzică au deschis la rândul lor clase de chitară în mai toate regiunile din ţară, în învăţămânul primar, gimnazial, liceal, şcoli de muzică, licee de muzică, şcoli de artă etc. Totodată, pot afirma cu tărie că prin premiile obţinute la diverse Festivaluri şi Concursuri de gen din ţară şi străinătate, studenţii şi absolvenţii clasei de chitară s-au impus ca muzicieni desăvârşiţi în peisajul muzicii de calitate. Pe lângă repertoriul solo, clasa de chitară a avut şi are formaţii de muzică de cameră importante, la loc de frunte aş menţiona Ansamblul de Chitare al AMGD (înfiinţat în anul 2001), care în ultimii cinci ani s-a impus ca o formaţie de prestigiu a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, precum şi în planul cultural al ţării.

Formaţi împreună cu prof. Titus Flueraş grupul “Duo Melos”. Care vă sunt proiectele prezente şi viitoare?

Duo Melos înseamnă Titus Flueraş (vioară) şi Constantin Andrei (chitară), care alcătuiesc o formulă camerală înfiinţată în anul 2004 la Cluj-Napoca. Profesori la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” în cadrul Facultăţii de Interpretare Muzicală, precum şi la Filiala Piatra Neamţ a aceleaşi Academii, cei doi membri ai formaţiei camerale, pe lângă activitatea didactică desfăşurată în cadrul claselor de vioară şi chitară sunt, de asemenea, şi doi importanţi interpreţi. Titus Flueraş şi Constantin Andrei sunt solişti importanţi ai celor două instrumente, recunoscuţi atât în ţară cât şi peste hotare, dovadă fiind numeroasele turnee din România şi străinătate, unde evoluţia lor ca solişti a fost unanim apreciată. Au concertat în ţări ca: România, Ungaria, Austria, Italia, Spania, Belgia, Franţa, Germania, Olanda, China, SUA, Japonia etc. Prima lor evoluţie în formula de duo vioară-chitară s-a produs în cadrul Stagiunii Facultăţii de Muzică Piatra Neamţ în data 18.03.2004, la Biblioteca G.T. Kirileanu, bucurându-se de un răsunător succes. De atunci sunt în permanenţă invitaţi să participle la prestigioase manifestări culturale, cum ar fi: Stagiuni muzicale, Festivaluri Naţionale şi Internaţionale, Toamne Muzicale etc.

După cum aminteam mai sus, agenda lor concertistică este bogată şi variată, ca şi repertoriul pe care-l abordează: Biber, Vivaldi, Händel, Giuliani, Carulli, Sor, Diabelli, Granados, Albeniz, Paganini, Margola, Nin, Di Marino, Piazzolla etc.

Mesajul artistic al formaţiei Duo Melos a fost încă de la început unul de o mare sensibilitate şi diversitate a muzicii pe care o interpretaează, pornind din Baroc până în contemporaneitate. Să nu uităm că formula de duo (vioară – chitară) este una specială, putem spune, ea fiind destul de expusă din punct de vedere al intonaţiei, al culorilor timbrale, al dinamicii şi al sincronizării. Practic, cele două instrumente sunt într-un dialog continuu, dialog care alternează între momente de solo şi de acompaniament pe care Duo Melos le realizează cu sensibilitate, maturitate şi rafinament în concertele sale.

Numeroase critici au elogiat maniera de interpretare a duo-ului, multe dintre lucrările care sunt prezente pe CD, DVD sau pe Youtube reprezintă un important reper interpretativ.

Duo Melos reprezintă astăzi una dintre cele mai importante şi apreciate formaţii camerale, impunându-se în arealul muzicii culte prin eleganţă, rafinament, căldură şi maturitate artistică, contribuind astfel la promovarea şi susţinerea muzicii de calitate.

Referitor la proiecte, chiar acum este în desfăşurare un proiect care a debutat la Cluj, Piatra Neamţ şi Oneşti, intitulat Aire de Milonga i Tango, unde interpretăm o suită Milonga şi Tangouri din creaţia compozitorilor Astor Piazzolla, Fernando Carlos, Tavolaro, Roberto di Marino şi Carlos Gardel.

(va urma)

About Mircea Goian