Ce ar face Rusia dacă ar impune ea sancţiuni?

Articolul a fost vizualizat de 1,997 ori

Înţărcarea Occidentului de la petrol şi gaze în valoare de 165 de miliarde de dolari 

SUA şi aliaţii europeni au puţine mijloace pentru a-l opri pe Putin, chiar dacă au avertizat Rusia să nu anexeze Crimeea după referendumul de duminică. Uniunea Europeană a impus luni interdicţii de călătorie şi îngheţări de active pentru 21 de persoane, iar preşedintele Barack Obama a emis un ordin prin care vor fi sancţionaţi şapte ruşi.

Rusia, cel mai mare producător de petrol din lume, a exportat în 2012 petrol, gaze şi carburanţi în valoare de 160 de miliarde de dolari, în SUA şi Europa. Sancţionarea exporturilor ruseşti ar priva guvernul de la Moscova de valută, dar preţul pentru consumatorii europeni ar fi prea mare, iar planurile lui Putin ar putea să nu fie oprite, a declarat Jeff Sahadeo, director la Institute of European, Russian and Eurasian Studies, la Carleton University. “Pe termen scurt, (sancţiunile n.r.) ar fi foarte greu de pus în practică şi nu este clar dacă ar schimba comportamentul lui Putin. Dacă Occidentul ar recurge la cartea sancţiunilor energetice, problema ar fi cine va clipi primul”, a spus Sahadeo.

Analişti ai Goldman Sachs Group, Bank of America şi Morgan Stanley consideră că Europa nu va susţine sancţiuni care ar limita exporturile de petrol şi gaze ale Rusiei. Membrii europeni ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie au importat din Rusia 32% din necesarul de petrol şi gaze, în 2012. Europa ar risca să repete încercarea eşuată, de acum şase ani, de penalizare a Kremlinului pentru războiul din Georgia, când nu a putut să impună sancţiuni, recunoscând dependenţa de energia rusească.

Practic, în Vest, aprinderea becului, încălzirea locuinţelor, plinul de la staţia de combustibil sunt dirijate în mare parte de la Moscova. Nicio putere occidentală nu riscă să-şi lase cetăţenii pe întuneric pentru Crimeea. Miza e, totuşi, prea mică.

About Adrian Sălăgean