Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,847 ori

PE PLUS 

Investiţiile străine directe au totalizat, în prima lună a anului 244 milioane euro, în creştere cu 8% faţă de ianuarie 2013, după ce anul trecut au ajuns la nivelul de 2,71 miliarde de euro, maximul ultimilor patru ani, arată datele Băncii Naţionale a României.

SOLIDARE LA INSOLVENŢĂ CU ANINOASA

Comunele Ardeoani (judeţul Bacău), Nalbant (Tulcea) şi Naruja (Vrancea) au intrat în insolvenţă la începutul acestui an, după precedentul creat de oraşul Aninoasa în vara
anului trecut. România are 680 de localităţi care înregistrează restanţe mai mari de 90 de zile la plata datoriilor, din care patru sunt deja intrate în insolvenţă, arată datele centralizate la Ministerul Finanţelor.

COŞNIŢĂ

Potrivit firmei de cercetare Nielsen România, un român a cheltuit anul trecut, în medie, 779 lei pe lună pentru produse alimentare, de băcănie şi îngrijire personală, valoare similară cu cea din 2012, din care 488 lei au fost alocaţi pentru alimente proaspete (legume, fructe, carne, lactate, peşte).

BALANŢĂ POZITIVĂ DUPĂ 20 DE ANI

România a exportat, în 2013, produse agro-alimentare în valoare totală de peste 5,098 miliarde de euro, cu 1,183 miliarde de euro mai mult faţă de anul precedent (plus 30,2%), şi a încheiat anul cu un plus de aproape 325 milioane de euro la balanţa comercială pe acest segment, primul excedent din ultimii 20 de ani, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

ASF

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), şi Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, sunt primele nume de pe lista cu propuneri pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), au declarat surse apropiate negocierilor. Sursele citate au precizat că dacă cei doi refuză propunerea pentru şefia ASF, intră în joc Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank.

PENSII PRIVATE

Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private, la data de 31 decembrie 2013, a fost de 14,8 miliarde lei, respectiv 3,3 miliarde euro. Faţă de 31 decembrie 2012, activele totale s-au majorat cu 44,1% (de la 10,24 miliarde lei) şi se cifrează la 2,36% din PIB.

About Adrian Sălăgean