FOTBAL Liga a III-a, seria a IV-a: Olariu, OUT!

Articolul a fost vizualizat de 1,557 ori

Doar 18 etape a rămas la Hunedoara Constantin Olariu, cel care în vară era instalat pe banca tehnică a grupării de pe Cerna în ideea că va face performanţă. Patronatul echipei vedea în tehnicianul clujean, scos de la “naftalină” după un an de “neantrenorat”, omul care putea să-i ducă pe hunedoreni în liga secundă, performanţă pe care predecesorul lui, Marius Opric, o ratase lamentabil în sezonul precedent, echipa terminând pe locul 2, după ce la finalul turului avea 10 puncte avans.

fostul antrenor fc hunedoara - olariuDespre Marius Opric am spus de la bun început că poartă o “pălărie” prea mare. Aceeaşi părere am avut-o şi despre Constantin Olariu, mai ales că nu era obişnuit să antreneze cluburi dornice de performanţă, ci doar echipe care se luptă pentru evitarea retrogradării. Şi cum să nu accepte prea puţin cunoscutul antrenor această “provocare”, care îi oferea o pâine bună de mâncat în oraşul rămas fără furnale?!.
“Balul schimbărilor” a continuat superficial, cu renunţarea la o serie de jucători hunedoreni, de reală perspectivă, dacă e să-i amintim aici pe Făgărăşanu, Robert Cristian, Cuciula, Trăşcan, Ionuţ Radu şi, mai nou, Roiu. În loc să se păstreze un lot echilibrat valoric pentru acest nivel al fotbalului românesc, el a fost slăbit evident, ceea ce s-a repercutat în ceea ce avea să urmeze. Evoluţii modeste, victorii chinuite şi vreo cinci înfrângeri, dintre care patru în faţa a trei grupări care se vor regăsi şi în “play-off”. Astfel, şansele de promovare au fost diminuate în proporţie de 90%. În urmă cu trei săptâmâni, când s-a reluat campionatul, cu etapa cu numărul 16, finanţatorul Alina State le-a transmis antrenorilor: “După prima înfrângere, cu mine nu se mai întâlnesc. Din câte ştiu, meciul de vineri (0-1 la Becicherecu Mic) nu a fost victorie… aşa că aştept demisia lor. Dacă nu îşi vor da demisia de onoare, se vor trezi cu un nou antrenor în vestiar”. De data aceasta nu s-a mai aşteptat tragerea “cortinei”.

Mediocritate în negru şi albastru

Nu i-am mai văzut pe hunedoreni evoluând într-un meci oficial de pe 29 noiembrie, când câştigau pe “Michael Klein” cu 2-0 în faţa gorjenilor de la Jiul Rovinari. A fost o pauză de iarnă foarte lungă, campionatul fiind reluat pe 28 februarie, când “negru – albaştrii” învingeau cu un scor devenit obişnuinţă, 1-0, pe modesta Ştiinţa Turceni în deplasare. A urmat o nouă victorie, de data aceasta la “masa verde”, FC Avrig retrăgându-se din campionat. A venit însă deplasarea din Banat, acolo unde hunedorenii nu s-au simţit deloc confortabil în ultima perioadă. Adversari, “Mama Mia” din Becicherecu Mic, o comună din judeţul Timiş, a cărei echipă se afla pe locul doi, la egalitate de puncte cu elevii lui Olariu – 33. Deşi aveau nevoie ca de aer de cele trei puncte, pentru a se menţine în “coasta” liderului (FC Caransebeş), dar şi pentru a puncta în clasamentul cu care se va pleca în “play- off”, hunedorenii s-au întors acasă cu mâna goală.

A fost un meci încâlcit, cu puţine veleităţi tehnico-tactice, unul de uzură, în care niciuna dintre cele două combatante nu a reuşit să deruleze în primele 25 de minute vreo acţiune mai închegată spre poarta adversă, semn că le era la fel de frică de o eventuală înfrângere. Gazdele au avut prima oportunitate în minutul 26, când, de pe dreapta, Hodiş l-a servit excelent pe Magdaş, însă vârful celor din Becicherecul Mic a trimis în transversală, din opt metri, cu poarta goală. Bănăţenii forţează, Centre provocând fiori în tabăra adversă (min. 27 şi 29), o dată din acţiune, iar mai apoi în urma unei faze fixe, dar Dragotă a fost de fiecare dată la post. Prima replică a “negru-albaştrilor” a fost prin Dîrvaru, a cărui lovitură de cap din centrul careului mare s-a dus puţin peste. Inevitabilul s-a produs însă în minutul 37. Ştefanovici a centrat de pe partea dreaptă, “goal-keeper”-ul hunedorean a respins în faţă, mingea a ajuns la Zurbagiu, care, aflat dincolo de linia de 16 metri, a “lobat” cu capul peste Dragotă, rămas undeva la opt metri, balonul intrând în plasa porţii. Oaspeţii ies mai curajos la joc, având spectrul eşecului în faţă, dar lovitura de cap a lui Lintaru (min. 39) ocoleşte vinclul, iar lovitura liberă executată de Pepenar (min. 44) este respinsă de Rusu, semn că se poate.

Un eşec cât o demitere

Falsă impresie însă. Nu ştiu ce le-a “povestit” Olariu la vestiare, dar evoluţia din cel de-al doilea mitan a fost una jalnică. Chiar dacă au mutat jocul în jumătatea bănăţenilor, partitura a fost una inexistentă, cu un joc haotic şi precipitat, convenabil gazdelor, care s-au rezumat în a-şi apăra fragilul avantaj. Şi cum să câştigi un meci, când pe parcursul celor 45 de minute nu ai avut niciun şut pe spaţiul porţii?! În aceste condiţii, te mai poţi gândi la promovare? Indiferent de antrenorul care va fi instalat pe banca tehnică, şansele sunt infime, mai ales cu lotul pe care îl are la ora actuală FC Hunedoara. Mai sunt patru etape din campionatul regular, în care hunedorenii pot să mai adauge şase puncte cu echipele aflate în primele şase locuri, Millenium Giarmata (acasă) şi Pandurii 2 Tg. Jiu (deplasare). Va urma “play-off”-ul cu cele 10 meciuri de “totul sau nimic”. Speranţa moare ultima, dar realitatea este cu totul alta: un management defectuos, atât în ediţia trecută, cât şi în cea actuală. În loc să se construiască ceva solid, de perspectivă, s-a demolat cu mare uşurinţă şi ceea ce era bun. Într-un clasament în care s-ar ţine cont de rezultatele directe dintre primele şase clasate, FC Caransebeş ar acumula până în prezent 16 puncte, FC Hunedoara – 12 , Mama Mia Becicherecu Mic – 10 , Jiul Rovinari – 9, Millenium Giarmata – 8, Pandurii 2 Tg. Jiu – 6.

Meciurile lui Olariu

Demisul Constantin Olariu (venit în vară la Hunedoara şi plecat la început de primăvară) a condus gruparea de pe Cerna de pe bancă în 15 jocuri oficiale, cel de-al 16-lea fiind câştigat la masa verde. În această perioadă, “negru-albaştrii” s-au impus în 11 şi au cedat în celelalte cinci. Un total de 33 de puncte, cu un golaverj pozitiv, 23 – 11.

  • FC Hunedoara – FC Caransebeş 0-1, 0-2
  • FC Hunedoara – Vulturii Lugoj 1-0, 2-3
  • FC Hunedoara – Jiul Rovinari 2-0, 2-0
  • FC Hunedoara – Ştiinţa Turceni 3-0, 1-0
  • FC Hunedoara – FC Avrig 5-1, 3-0 (masa verde)
  • FC Hunedoara – Mama Mia Becicherecu Mic 1-0, 0-1
  • FC Hunedoara – Muncitorul Reşiţa 1-0
  • Millenium Giarmata – FC Hunedoara 3-0
  • FC Hunedoara – Pandurii 2 Tg. Jiu 1-0
  • SCM 2012 Reşiţa – FC Hunedoara 0-1

Mama Mia Becicherecu Mic – FC Hunedoara: 1-0 (1-0)

A marcat: Zurbagiu (min. 37)
Mama Mia Becicherecu Mic: Rusu – Miheţ, Telescu, M. Toma, C.Toma – Ştefanovici (min. 61, Silaghi), Luţă (min. 74, Negruţ), Zurbagiu, Centea (min. 82, Mancaş) – Hodiş (min. 70, Hecsko), Magsaş.
Antrenor: Sorin Bălu.
FC Hunedoara: Dragotă – Petresc, Homei, Bratima, Ecobici – J. Vajda (min. 73, Vîrtan), Şoit – Blaga (min. 61, Uibariu), Pepenar (min. 74, Suciu), Lintaru – Dîrvaru (min. 86, Nicula).
Antrenor: Constantin Olariu.

Arbitru: Dorin Voin (Reşiţa)
Asistenţi: Ovidiu Timar (Marghita) – Bogdan Gireadă (Oradea)
Stadion: “Mama Mia”. Spectatori: 250.

About Ion Bădin