Editorial: Decantări electorale

Articolul a fost vizualizat de 2,144 ori

Lumea politică românească este la dospit. Abia după alegerile europarlamentare vom şti ce putem face din cocă. În partea stângă, potrivit ultimelor sondaje, jocurile par a fi tranşate. Avem acolo un prim loc ocupat de PSD, care se lăfăie la 41 la sută intenţii de vot, la mare distanţă de partidele “dreptei”, plus UDMR, ale căror procente, adunate, egalează cu greu scorul PSD-ului, PNL – 17 la sută, PDL – 12 la sută, PMP – 9,1 la sută, UDMR – 5,6 la sută şi Forţa Civică – 5,1 la sută.

Prin urmare, miza europarlamentarelor diferă enorm de la stânga la dreapta spectrului politic. Pentru liberali, rezultatul obţinut la scrutin poate fi semnalul unor schimbări radicale.

Dacă acum scorul electoral al PNL scade, putem vorbi de o frustrare în acest partid care, de admirat, până acum l-a urmat cu multă loialitate pe liderul său. Dar o gravă înfrângere la europarlamentare, aşa cum ar reieşi din ultimele sondaje, ar provoca mari frământări în partid şi premisa aruncării în aer a ierarhiei actuale.

Ieşirea din USL şi reorientarea abruptă a lui Crin Antonescu pe scena politică, poate prea abruptă, ar fi suficiente motive de discuţie pentru a ştirbi substanţial autoritatea actualului lider.

Nu este singurul pericol care paşte PNL-ul. Dacă ne reîntoarcem la sondaje şi adunăm scorul PDL şi al PMP-ului, obţinem 21 la sută, adică un plus patru faţă de procentul PNL-ului. Se subînţelege că drumul dintre PMP şi PDL este mai scurt decât cel până la PNL pentru oricare dintre cele două partide, prin urmare, după alegeri, o alianţă PMP+PDL, eventual altoită cu FC, dacă acesta trece pragul electoral, ar eclipsa PNL.

Fără “pole-position” în partea dreaptă a eşichierului politic, cu trend negativ în sondaje, perspectiva unei candidaturi liberale la prezidenţiale cu şanse devine incertă.

Dacă partidele prezidenţiale se vor grupa pentru confruntarea prezindenţială, şi asta ar fi soluţia contrabalansării umbrei tot mai mari a PSD-ului, candidatura lui Crin Antonescu se poate restarta doar dacă liderul liberal ştie să joace scena reconvertirii atât de bine încât trecutul din USL să pară electoratului o arierare scuzabilă.

Aflat încă inerţial pe valul creat de USL, Crin Antonescu trebuie să dea dovada unui talent politic major, să facă trecerea, pentru a-şi crea un nou val pe care să evolueze spre Cotroceni.

Până la urmă e datoria lui să facă asta. O datorează propriului partid.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean