Tratamentele de ultimă oră pentru bolnavii cronici au fost amânate

Articolul a fost vizualizat de 3,241 ori

Publicarea listei actualizate de medicamente gratuite şi compensate a fost amânată, din nou, după ce, iniţial, fusese programată pentru data de 1 aprilie. În aceste condiţii, aproximativ 100.000 de hunedoreni nu pot beneficia de tratamente noi, decât dacă şi le plătesc singuri. Reprezentanţii asociaţiilor bolnavilor cronici spun că lista de medicamente gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată de şase ani.

Hunedorenii bolnavi şi cu venituri reduse nu au acces la tratamente nou apărute din cauză că lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de şase ani

Hunedorenii bolnavi şi cu venituri reduse nu au acces la tratamente nou apărute din cauză că lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de şase ani

În România trăiesc 3 milioane de persoane cu afecţiuni cronice, iar dintre acestea aproximativ 117.000 sunt hunedoreni. Reprezentanţii organizaţiilor pentru apărarea drepturilor pacienţilor spun că în ultimii şase ani s-au descurcat cum au putut, cu medicamentele deja existente pe piaţă, însă adaugă că medicina a făcut progrese importante, iar pe piaţa internaţională au apărut multe tratamente eficiente, la care ei nu au acces, cu excepţia cazului în care au banii necesari, pentru a plăti din propriul buzunar. Publicarea
listei a fost amânată cu o lună, iar bolnavii spun că orice întârziere are consecinţe pentru majoritatea pacienţilor şi poate avea consecinţe grave cel puţin asupra câtorva sute dintre ei.

Apamorfină pentru bolnavii de Parkinson

Preşedintele Asociaţiei de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, deveanul Dan Răican, spune că aşteaptă de şapte ani un tratament numit Apamorfină, care le-ar permite bolnavilor să evite paralizia completă a corpului. Asociaţia amintită este singura organizaţie neguvernamentală din România, acreditată să apere interesele celor 72.000 de bolnavi de Parkinson. Organizaţia are peste 550 de membri, 350 dintre ei fiind afectaţi de această maladie. Potrivit deveanului, numai în judeţul Hunedoara sunt 2.500 de persoane afectate de această cumplită boală.

Hunedorenii bolnavi şi cu venituri reduse nu au acces la tratamente nou apărute din cauză că lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de şase ani„În cazul bolii Parkinson este nevoie de Apamorfină, un medicament de nouă generaţie, care lipseşte din gama de tratamente diponibile pentru tratarea acestei afecţiuni. Apamorfina are o acţiune foarte rapidă şi eficientă şi poate fi folosită pentru momentele de «îngheţ», acele episoade de imobilitate care apar în cazul acestei afecţiuni şi care pot dura 30 de minute sau chiar o oră, până în momentul în care tratamentul îşi face efectul”, explică Dan Răican.

4 ani de “zbatere” pentru un tratament

Medicamentul poate fi injectat în momentul în care, din cauza scăderii nivelului de dopamină, apare rigiditatea musculară, iar persoana respectivă nu se mai poate ridica de pe scaun sau din pat. Tratamentul ocazional cu apamorfină permite scăderea dozelor medicamentelor „tradiţionale”. Acum câţiva ani, acest tratament nu exista deloc pe piaţa românească şi nu putea fi importat din cauza unor neajunsuri legislative. Farmaciştii şi personalul medical nici nu auziseră despre acest tratament. Vreme de patru ani, deveanul Dan Răican a încercat să aducă apamorfina şi în România. „Aflasem de acest medicament în 2007, la o şedinţă a European Parkinson Disease Association. Am luat legătura cu firma respectivă şi am încercat, prin mail-uri, să o determin să vină în România, unde sunt 72.000 de bolnavi de Parkinson. Pentru asta era nevoie de un dosar de import, aşa că am încercat să facilitez introducerea pe piaţa românească a medicamentului, cu ajutorul Patronatului Farmaciştilor. Abia în 2010, o altă firmă producătoare de apamorfină s-a arătat interesată de acest lucru, iar produsul a fost lansat la noi un an mai târziu. Astfel, bolnavii de Parkinson au acces la o nouă formă de tratament, graţie căreia pot fi scoşi rapid din situaţii critice, care nu puteau fi rezolvate anterior, însă asta numai dacă pot plăti din buzunarul propriu costul tratamentului, care se ridică la 1.000-1.200 de lei lunar”, adaugă preşedintele Asociaţiei de Luptă Împotriva Bolii Parkinson.

90 la sută compensare, prea puţin pentru hunedorenii săraci

Deveanul Dan Răican spune că nu se va opri aici, ci va continua demersurile, până la obţinerea gratuităţii sau compensării medicamentului. Dacă noua listă actualizată ar fi publicată, pacienţii care suferă de Parkinson vor beneficia gratuit de cea mai nouă inovaţie terapeutică. Medicul Cecilia Birău, reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, spune că, în judeţul nostru, statisticile medicale referitoare la principalele boli cronice cuprind aproape 117.000 de cazuri de afecţiuni.

Dintre acestea, aproape 25.000 sunt cazuri de diabet, 3.000 sunt cazuri de obezitate, 62.000 sunt cele ale bolnavilor de hipertensiune arterială, aproximativ 7.000 de persoane sunt bolnave de ciroză, 12.000 sunt cazuri de bronhopneumopatie obstructivă, iar 8.000 de persoane sunt bolnave de cancer.

„În ce priveşte medicamentele gratuite, nu se pune problema, dar în cazul medicamentelor compensate, hunedorenii continuă să prefere medicamentele mai ieftine, deşi substanţele secundare din produsele mai scumpe fac aceste medicamente mai eficiente. Din păcate, suntem un judeţ destul de sărac, iar pentru unii dintre pacienţi chiar şi contribuţia personală de numai 10 la sută din valoarea unui medicament, compensat în proporţie de 90 la sută de stat, reprezintă atât de mult, încât oamenii nu şi-l permit. Asta mai ales în cazul medicamentelor foarte scumpe, când 10 la sută din valoarea tratamentului reprezintă o sumă importantă”, precizează reprezentanta DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

About Ada Beraru