Peste 200 de câini eutanasiaţi în două săptămâni

Articolul a fost vizualizat de 2,107 ori

Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân Hunedoara (SJOAFS) a eutanasiat 200 de câini de la 10 martie şi până acum. În ritmul actual, judeţul ar putea scăpa de câinii vagabonzi în cinci ani.

Doar străinii adoptă

Oraşele hunedorene au adunat mai mulţi câini comunitari decât judeţe întregi, cu aşezări urbane mult mai mari

Oraşele hunedorene au adunat mai mulţi câini comunitari decât judeţe întregi, cu aşezări urbane mult mai mari

“Metoda de eutanasiere este cea stabilită de Colegiul Naţional al Medicilor veterinari: anesteziere urmată de administrarea lentă a substanţei TG1. Câinele nu simte nicio durere. Este vorba de câini care erau în adăposturile noastre încă din luna septembrie a anului trecut, deci termenul legal era depăşit demult în cazul lor. Până acum am eutanasiat doar câini bătrâni, bolnavi sau agresivi, din adăposturile de la Hunedoara, Uricani, Simeria şi Călan. Cu ceilalţi încercăm din răsputeri să ajungem la un procentaj cât mai mare de adopţie. Din nefericire, în primele două luni ale acestui an, doar 4 la sută din câinii adăpostiţi de noi şi-au găsit un stăpân. 80 la sută din adopţii au fost făcute de persoane sau organizaţii din străinătate, în special din ţările nordice”, spune directorul executiv al serviciului amintit, dr. Adrian Cioran. Acesta adaugă că instituţia pe care o reprezintă a pus la punct şi un sistem de “adopţie la distanţă”: doritorul plăteşte 150 de lei pe lună pentru un câine anume, iar patrupedul este găzduit, hrănit şi îngrijit în continuare, în adăpostul în care se află deja.

Un “comunitar” la 10 locuitori

400 de câini se află acum în adăposturile administrate de SJOAFS Hunedoara. Din cauza gradului ridicat de urbanizare a zonei (peste 70 la sută dintre hunedoreni trăiesc la oraşe), se estimează că în judeţul Hunedoara (cu o populaţie de apoximativ 400.000) există între 30.000 şi 50.000 de câini fără stăpân. Încă din 2012, la nivelul întregului judeţ a fost înfiinţat un serviciu special care să gestioneze problema câinilor fără stăpân. Reprezentanţii SJOAFS spun că, în condiţiile în care Consiliul Judeţean va reuşi să asigure bugetul necesar, în ritmul actual al eutanasierilor, cele 14 oraşe hunedorene vor scăpa de câinii fără stăpân în aproximativ cinci ani. Pentru anul acesta, Serviciul a solicitat o finanţare în valoare de 2,5 milioane de lei.

About Ciprian Iancu