Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 2,039 ori

Ce noroc au colegii de pe la televiziunile locale că nu pot reda pe hârtie toate prostiile pe care le spun ei pe post! Şi ce noroc au că nu mă prea uit la emisiunile lor, din cauză că am o maşinărie care funcţionează cu cartelă şi nu “prind” niciun post TV local, că vă daţi seama cât m-aş fi enervat?
Ghinionul (lor) face că mai prind, din când în când, câte-o emisiune. Cum ar fi ştirile Hunedoara TV, prezentate de o domnişoară care pare că face eforturi mari ca să vorbească coerent (cacofonie intenţionată, mă mai distrez şi eu). După ce domnişoara îşi face numărul, mai apare o voce, în “fundal”, cea a lui Nicolle Ebner, care zice “Trofeul Hunedoarei DOUĂ MII PATRUSPRĂZECE”. Bag seama că doamna Ebner îşi doreşte să fie cât mai corectă, de-aia i s-o fi părut ei că “două mii paisprezece” nu sună suficient de elevat, aşa că a dat-o p-asta: două mii patrusprăzece. Încă îmi mai curge sânge din urechi!

doua mii patrusprazece

“Comuna General Berthelot are o primăreasă microbistă”, anunţă Amarildo Szekely, în Ziarul Hunedoreanului. Primăreasă??? Serios? Da’ “primăriţă” ce-are? Nu ştiu la ce s-o fi gândit autorul, mie “primăreasă” îmi sună a termen peiorativ pentru “doamna primar”. Dar poate că mi se pare.

primareasa

Cineva a publicat pe Facebook perla de mai jos. Nici nu ştiu dacă să-i spun “o bijuterie de greşeală” sau o greşeală de tot rahatul, zău aşa! Un hotel de multe stele (vreo patru) din Braşov, Aro Palace, a tradus (dacă nu cumva poza este trucată, deşi persoanele care au postat-o par să fie oameni serioşi…winking “Cornuleţe cu rahat” în limba engleză aşa cum numai Irina Margareta Nistor ar fi putut s-o facă: “Rolls with crap”, adică “Rulouri cu – mă scuzaţi! – c***t”. Hotel de patru stele, da?

rahat crap aro palace

Glasul Hunedoarei l-a declarat pe Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani, “de blamat”, pentru că “nu se îngrijeşte de aspectul intrării în staţiunea Straja, turiştii fiind întâmpinaţi cu mormane de gunoaie şi toalete pe marginea şoselei”. Mă uit pe hartă şi văd că pentru a ajunge la Straja, întâi treci prin Lupeni. Doar dacă îţi place aventura ajungi şi pe la Uricani; dar mai ales dacă vii din Petroşani sau de mai departe, din Deva, să zicem, ar fi mai indicat să-l critici pentru aspectul intrării în staţiune pe primarul din Lupeni şi nu pe cel din Uricani.

de blamat

straja

Pesemne aflaţi în lipsă de subiecte locale interesante, cei de la Mesagerul Hunedorean s-au lăsat pe tânjeală şi au început să fure. Da, să fure. De la TurisMALL, o secţiune a site-ului InfoTurism.ro. Am găsit vreo două articole copiate şi puţin cosmetizate, dar sunt sigur că nu sunt doar două – şi că nu sunt nişte întâmplări nefericite, în care ziariştii s-au văzut nevoiţi să “preia” articole de la alte publicaţii.

mesagerul a furat un pic

Ce vedeţi aici este originalul, un articol despre “şapte poduri locuite uimitoare”. Mesagerul nu a preluat titlul cu copy/paste, pentru că asta e cea mai uşoară metodă de a fi prins cu mâţa-n sac, aşa că i-au spus altfel: “Cele mai celebre poduri locuite din Europa”. Nu-i aşa că nici cu gândul nu v-aţi fi gândit că un asemenea titlu, care pare să anunţe un articol muncit, este de fapt singurul lucru muncit dintr-un articol furat?

mesagerul a furat un pic de la infoturism punct ro

Am exagerat puţin, şi introducerea a fost un pic cosmetizată, ca să nu fie prinşi cu copy/paste-ul. Dar Chioru’ nu doarme! Bine, doarme, dar şi când se trezeşte…!

“Şi în cazul comisarului şef Ovidiu Zaharie, aşchia n-a sărit departe de copac. Sofia Zaharie, prima şoferiţă din Valea Jiului”, scrie Maximilian Gânju, în Mesagerul Hunedorean. O singură problemă am cu titlul ăsta: atunci când avem o negaţie, nu spunem “şi în cazul…”, ci “nici în cazul”. Nu vă explic mai multe, că nu mi-a plăcut niciodată teoria, eu sunt omul practicii, dar eu nu sunt ziarist, eu doar critic. Ziariştii ar trebui să ştie lucrurile astea şi, într-o lume ideală, cu o presă adevărată, pagina asta ar fi o utopie. Nu ar exista, că n-ar avea de ce să existe. Dar iată că de aproape şapte ani găsesc, săptămână de săptămână, greşeli. Sute şi sute de greşeli şi niciun ziarist care să zică “Îmi pare rău, am greşit, o să încerc să nu mai fac”. În schimb, dacă aţi şti câte supărări am provocat, câţi ziarişti nu mai vorbesc cu mine… ehei!

si in cazul nici

“Peste 2.900 de pitici hunedoreni au fost admişi în clasa pregătitoare”, zice Raluca Polmolea, în Servus Hunedoara. Vaaai, domnişoară, dar nu vă e ruşine? Nu ştiţi că nu mai e “politically correct” să spui “pitici”, ci liliputani?!
Dacă e vorba despre copii, de ce nu le mai spunem copii, ci tot încercăm să găsim sinonime care mai de care mai jucăuşe? E o cerinţă a angajatorilor din zilele noastre, să fii jucăuş, sau e suficient să fii un bun profesionist (era să mă înec!) ca să lucrezi ca ziarist?

pitici

Toată lumea ştie (cred) că, săptămâna trecută, Profi a inaugurat un magazin la parterul Hotelului Deva, fără să aibă autorizaţie de funcţionare sau orice alt act care să le permită să funcţioneze legal într-o ţară europeană bla-bla. Deci au deschis magazinul cu tupeu, nu cu acte în regulă, ca fraierii care respectă legea. Servus Hunedoara a relatat: “Profi a inaugurat magazinul de la Hotel Deva, sfidând legea”. Bun, dar atunci de ce naiba or mai blurat (înceţoşat/şters) sigla magazinului, dacă numele acestuia apare încă din titlu? Care e logica, stimabililor?

profi blurat

Dominique Klein a semnat, pe site-ul CityNews.ro, un articol care mă face să cred că este o studentă aflată în practică. 422 de cuvinte i-au fost suficiente ziaristei pentru a acoperi un subiect vast: “Dependenţele ascunse care ne distrug viaţa”. Ba, a inclus în text şi două poveşti de viaţă ale unor personaje care nu doar că par, dar aş putea să bag mâna în foc că sunt inventate. Şi avem şi o concluzie: “Psihologii atrag atenţia că alte obiceiuri banale care se pot transforma în dependenţă sunt şi vorbitul la telefonul mobil, navigatul pe internet sau exerciţiile fizice în exces. Dacă vă confruntaţi cu astfel de probleme, atunci este cazul se cereţi consiliere psihologică”.
Alo, colegii, s-au “gătat” subiectele interesante de la Cluj? Pe când nişte ştiri din Hunedoara pe CityNews Hunedoara? Mulţumim anticipat.

pacanele shittynews

Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'