Fotbal – Liga a III-a, Seria IV: FC Hunedoara, eşec nemeritat

Articolul a fost vizualizat de 1,646 ori

În etapa trecută, pe teren propriu, a fost prima partidă oficială din acest an pe care „negru – albaştrii” au susţinut-o cu Romulus Gabor pe banca tehnică. Etapa trecută, în meciul de la Reşiţa, „cangurul” australian a stat dincolo de gard. Eram curios să văd cum se va mişca echipa într-un joc important, dacă putem spune aşa ceva în acest „obscur” eşalon trei al unui fotbal românesc aflat pe o pantă descendentă la toate nivelurile în ultimii ani. Mai mult, hunedorenii erau datori cu o revanşă pentru cea mai drastică înfrângere suferită în această ediţie de campionat, în tur cedând la scor de „neprezentare” în Banat. O eventuală victorie i-ar fi menţinut în „plasa” liderului FC Caransebeş, cu şanse de a se bate pentru promovare în „play – off”.

FC HunedoaraPână la urmă, elevii lui Gabor şi Gălan au părăsit arena „Michael Klein” învinşi de o echipă care nu le-a fost nici pe departe superioară, dar care a reuşit să fructifice aproape la maximum şansele pe care le-a avut. Asta în timp ce, de partea cealaltă, FC Hunedoara a înscris doar un singur gol din cel puţin 12-13 ocazii, care mai de care mai clare, ratând şi un penalty.

Un eşec nemeritat, dar care nu ţine de cald. Punctele au plecat la Giarmata, iar şansele pentru liga secundă au devenit iluzorii, lucru care îl va determina, probabil, pe Romică Gabor să se bazeze în ultimele două etape din campionatul regulat, dar şi în cele 10 care vor urma în „play – off” pe jucători tineri, de perspectivă, renunţând la cei trecuţi de 30 de ani, care nici nu prea s-au omorât cu firea în teren. În acest sens, exemplul cel mai elocvent ni l-a oferit „căpitanul” Janos Vajda: în loc să fie factorul mobilizator din teren, a dat dovadă, în cele 52 de minute cât s-a „plimbat” pe teren, că nu merită această onoare, fiind plictisit şi cu gândul probabil la cu totul altceva. Alţi fotbalişti cu experienţă, în speţă Lintaru şi în special Pepenar, au ratat cât pentru un campionat întreg, dând dovadă de lipsă de concentrare. Poate că este momentul începerii unei reconstrucţii din temelii, a unei noi strategii pentru anii următori, care să urmărească în principal readucerea pe „Michael Klein” a jucătorilor crescuţi aici şi cedaţi prea uşor în alte părţi.

Unii cu ratările, alţii cu golurile

Forţat de împrejurări, Gabor a fost nevoit să-l titularizeze pe „flancul” stâng pe Vîrtan, jucător de picior drept, iar mutarea nu s-a dovedit a fi una inspirată, mai ales pentru faza ofensivă, la fel cum o mare dezamăgire a fost tânărul de pe partea opusă, Petresc, care a fost uşor depăşit de tehnicul Călin, iar pe deasupra şi-a „îngropat” echipa pe final, când a ratat nepermis o lovitură de pedeapsă. Din start s-a văzut că cele două grupări sunt dispuse la un joc cu „garda jos”, care să le aducă cât mai multe realizări în plan ofensiv. În minutul 4, Pepenar (nepermis pentru experienţa lui să rateze o sumedenie de oportunităţi) bine angajat în careul advers, nu a găsit cea mai bună continuare, iar la faza imediat următoare, Călin a prins un „trasor” de la 25 de metri, care s-a dus în vinclul din dreapta nepregătitului Raţ. Avantajul bănăţenilor putea fi anulat două minute mai târziu, dar Dîrvaru l-a luat la „ţintă” pe portarul Gîrlea de la doar 7-8 metri. Acelaşi Pepenar nu găseşte cadrul porţii adverse în minutul 22, când a reluat cu capul centrarea venită de la Şoit. Oaspeţii nu stau nici ei cu „mâinile în sân” şi au posibilitatea unei noi reuşite în minutul 26, când, la lovitura liberă executată de la 30 de metri de Dancia, Raţ gafează din nou, scapă balonul în faţă, dar este salvat de un coechipier care degajează în corner. Meciul are ritm, iar gazdele au o nouă ocazie în minutul 33, când Vîrtan a reuşit să centreze de pe dreapta, balonul a fost respins în faţă până la Lintaru, care de la 22 de metri a reluat fulgerător, puţin pe lângă stâlpul din dreapta. Patru minute mai târziu şi-a intrat în „rol” şi arbitrul Horaţiu Feşnic, care a acordat extrem de uşor „penalty” la un presupus contact în careu între Călin şi Homei. Prilej pentru Moroşanu să mulţumească pentru „cadoul” făcut, printr-un nou gol. Avantaj nemeritat, dar nici „negru – albaştrii” nu se concentrează la finalizare, un exemplu oferindu-l în minutul 43 Lintaru, care, de la 14 metri, a trimis şi el în Gîrlea, într-o fază de unu la unu.

După pauză, Gabor apelează la „sânge” tânăr, lăsându-l la cabine pe Lintaru, iar la şapte minute de la reluarea celui de-al doliea mitan l-a trimis la „duş” şi pe „pietonul” J. Vajda, dându-le credit lui Suciu şi Răzvan Munteanu. Presiunea la poarta celor de la Giarmata creşte, oaspeţii dând semne evidente de oboseală. Şansa însă le surâde, dacă e să luăm în calcul cavalcada de ocazii nefructificate, cu acelaşi neinspirat Pepenar în prim plan (în minutul 50 a trimis cu capul, portarul a scos în corner, apoi în minutul 59, la centrarea lui Petresc a reluat, prin acelaşi procedeu, peste transversală, iar în minutul 64, singur în faţa porţii, a „şters”cu capul, mingea ducându-se „agonizant” pe lângă). Între ele, ocazia monumentală a lui Şoit (min. 52), care, după ce a pătruns în careu şi a trecut şi de goalkeeper-ul din Giarmata, a trimis direct în „plopi”. În loc de 1-2 sau un 2-2, era să se facă 0-3 în minutul 65, când nou intratul Rosemblum s-a trezit cu mingea la picior dintr-o „contră”, s-a dus „glonţ” spre careu, Raţ a ieşit aiurea, dar mingea nu a prins cadrul porţii. În minutul 76 gazdele au reclamat un „penalty” la căderea lui Suciu, acelaşi arbitru a judecat invers, dar în minutul următor a venit şi golul mult meritat. A fost o fază prelungă în careul bănăţean, în urma căreia Suciu nu a mai iertat. Hunedorenii se aruncă cu toate forţele spre poarta adversă, oaspeţii sunt în „corzi” şi, până la urmă, se indică şi un „11” metri corect. Omeţ face henţ în propria suprafaţă de pedeapsă, dar neinspiratul Petresc îl evidenţiază din nou pe Gîrlea, care respinge. Astfel, elevii lui Gabor plătesc tribut numeroaselor oportunităţi pe care le-au avut, îndesând cele trei puncte în „sacii” agricultorilor din comuna Giarmata.

About Ion Bădin