Săptămâna economică nr. 589

Articolul a fost vizualizat de 1,332 ori

Optimism

Erste Group Research a decis să-şi îmbunătăţescă estimarea privind creşterea PIB-ului României, de la 2,3% la 3% în 2014, ca urmare a rezultatelor peste aşteptări de bune ale vânzărilor cu amănuntul. Vânzările cu amănuntul au crescut cu 7,5% în februarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Ca urmare, analiştii de la Erste Group Research au decis să crediteze România cu o creştere a PIB de 3% în acest an, mai mare decât prognoza anterioară, de +2,3%.

Ne încadrăm

Inflaţia şi dobânzile la moneda naţională se vor încadra, în vara acestui an, în limitele stabilite de criteriile de la Maastricht pentru adoptarea monedei unice europene, a declarat luni guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. El a mai spus că economia a înregistrat, în ultima perioadă, progrese remarcabile, în sensul că am ajuns în zona unui deficit de cont curent mic, finanţabil, investiţiile străine directe şi fondurile europene reprezentând o sumă mai mare decât deficitul de cont curent.

Top atractivitate

Polonia este considerată de companiile străine cea mai atractivă ţară pentru investiţii din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui sondaj derulat de camerele de comerţ din Polonia şi Germania, transmite agenţia poloneză PAP. Pe o scară de la unu la şase, Polonia a obţinut un punctaj de 4,76 puncte, urmată de Cehia cu 4,04 puncte şi Slovacia cu 3,84 puncte. Pe următoarele locuri se situează Estonia, Letonia, Slovenia, Lituania, Ungaria, România şi Croaţia.

Mercedes

Mercedes a început construcţia unei noi fabrici la Sebeş. Fabrica va fi funcţională începând cu 2016, iar aici vor fi produse cutii de viteze în 7 şi în 9 trepte, cele mai avansate din punct de vedere tehnologic. În 2 ani numărul angajaţilor Daimler din România va ajunge la 1000. Ei sunt plătiţi cu un salariu mediu de 330 de euro, de 6 ori mai mic decât un muncitor din Germania.

Record

Audi, al doilea mare producător de maşini de lux din lume, a înregistrat în martie cele mai bune vânzări lunare din istoria companiei, de 170.450 de vehicule, în creştere cu 15%, alăturându-se astfel performanţelor Mercedes-Benz, datorită cererii din China.

About Adrian Sălăgean