Înotul hunedorean confirmă

Articolul a fost vizualizat de 1,648 ori

În noiembrie 2013, la Hunedoara, sportivii pregătiţi de merituoasa antrenoare Anca Băjan cucereau nu mai puţin de 11 medalii la Campionatele Naţionale de Înot desfăşurate în bazin scurt (n.r. – de 25 metri) chiar în municipiul de pe Cerna. Era şi o premieră atunci, Alexandru Ancuţa reuşind să obţină în premieră un titlu la seniori. Alături de el, “punctaseră”, chiar dacă nu cu aur, juniorul Alexandru Bădeaţă (4 medalii), junioara Denisa Ilucă (3 medalii) şi senioara Adelina Buzdugan (tot 3 medalii), ceea ce o satisfăcuse pe deplin pe ambiţioasa, dar, în acelaşi timp, severa tehniciană.

Alexandru BădeaţăÎntr-un interviu acordat nouă la începutul acestui an, Anca Băjan ne declara că îşi doreşte un an 2014 la fel de prolific, dar va fi mult mai greu, mai ales că Ancuţa se transferase la Turnu Severin, la Hunedoara neexistând un club municipal sportiv cu secţie de înot. Tot atunci, Anca Băjan mai spunea că elevii pe care îi pregăteşte ea se descurcă mult mai greu în bazinele olimpice, cele de 50 de metri, care implică un alt ritm, o altă capacitate de rezistenţă la efort. Şi dacă cititorii îşi aduc aminte de acel interviu, mai declara că are mare încredere în juniorul Alexandru Bădeaţă, de la care aşteaptă rezultate pe măsură în acest an. Şi nu avea să se înşele.

Argint la seniori, aur la juniori

Săptămâna trecută, timp de cinci zile, Bacăul a găzduit Campionatele Naţionale de Înot, în bazin acoperit de 50 de metri, la start fiind prezenţi cei mai buni înotători seniori şi juniori de la cluburile de profil din ţară, în frunte cu braşoveanul de 25 de ani, Alexandru Coci, care se pregăteşte în SUA, acolo unde îşi desăvârşeşte şi studiile universitare.
O competiţie importantă, menită să edifice specialiştii nataţiei româneşti asupra stadiului de pregătire a celor mai valoroşi sportivi din această disciplină olimpică. Spre marea noastră bucurie, Alexandru Bădeaţă a avut o comportare excelentă, reuşind să cucerească nu mai puţin de şapte medalii, atât la seniori cât şi la juniori, el având 18 ani neîmpliniţi.
Legitimat la CSŞ, hunedoreanul şi-a început cursa spre medalii în proba de 200 metri bras, în finala “open” venind al şaselea, cu 2:28:42, dar reuşind ”argintul” în clasamentul rezervat juniorilor. Această primă medalie i-a dat încredere, pentru că la 200 metri mixt, Alex a înotat execelent în finala seniorilor, venind pe locul trei, în 2:10:08, fiind devansat de cel mai bun înotător al ţării, Alexandru Coci (2:04:24), şi de stelistul Alexandru Fodor (2:09:45). Cu acest timp, el s-a dovedit a fi cel mai bun junior din ţară la această probă, cucerind medalia de aur.

A venit mai apoi startul din finala de opt de la 200 metri spate, unde am asistat la un excelent duel între Bădeaţă şi piteşteanul Robert Andrei Glinţa (mai tânăr cu un an), cei doi dominând întrecerea seniorilor. Talentatul Glinţa s-a impus cu 2:05:86, faţă de 2:07:15 cât a obţinut elevul Ancăi Băjan, care s-a ales cu două noi medalii de argint.

Reuşite înseriate

În ultima zi a întrecerilor (duminică), Alexandru a ţinut să încheie aşa cum începuse. El s-a aflat în bazin pentru finala de 400 metri mixt. A fost o cursă de un rar dramatism, în care hunedoreanul a condus pe prima sută de metri cu un avans de aproape două secunde.

A revenit apoi ploieşteanul George Cristinel Oancea, care a preluat conducerea, dar, pe final, Alex a fost extrem de aproape de un “aur” la seniori, fiind depăşit cu doar 18 sutimi de Oancea. Argintului de la seniori, Bădeaţă i-a adăugat aurul de la juniori. Un concurs excelent, cu două medalii de aur, 4 de argint şi una de bronz, cu baremul îndeplinit pentru CE de juniori şi JO de tineret. Anca Băjan a rămas din nou surprinsă de evoluţia elevului ei, în care are în continuare mare încredere, ţinând cont că Alex este un băiat extrem de muncitor şi, în acelaşi timp, modest.

Să nu uităm că hunedoreanul se bucură de o bursă specială, pe care i-a acordat-o pentru acest an deputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău, care nu a rămas insensibilă la problemele de ordin material cu care se confruntă înotătorul de pe Cerna.

Salba de medalii a fost completată de senioara Adelina Buzdugan, care s-a prezentat foarte bine în finala de 200 metri bras, devenind vicecampioană a ţării, cu un timp de 2:43:92, fiind devansată de băcăuanca Edeea Ionaşcu (2:40:73), care la cei doar 14 ani se anunţă o sportivă de mare perspectivă.

În încheiere, să notăm că cei mai medaliaţi sportivi ai acestor campionate au fost seniorii Ionela Cozma (Dinamo Bucureşti) – 8 titluri şi braşoveanul Alexandru Coci, cu 7 titluri. Alături de ei, juniorul piteştean Robert Glinţa – 9 titluri (3 la seniori şi 6 la juniori), care a stabilit şi două noi recorduri naţionale, şi stelista Andreea Puchiu – 7 medalii de aur la junioare.

About Ion Bădin