Corupţii români, un pericol geostrategic

Articolul a fost vizualizat de 1,504 ori

Începem să înţelegem de unde a apărut vâna asta justiţiară care aduce ploaie acidă de condamnări peste capul corupţilor grei din România. Tăierea tentaculelor caracatiţei româneşti vine de la americani! Chiar din inima Washingtonului, Victoria Nuland a transmis, nu pe reţele de socializare, nu pe surse, nici într-un cadru restrâns, ci în clar, adresându-se Comisiei de politică externă din Senatul american, un mesaj de susţinere a luptei anticorupţie din România. Declaraţia a fost dublată imediat de premierea la Bucureşti a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi. Mai mult chiar, americanii au anunţat, tot prin glasul doamnei Nuland, o extindere fără precedent a operaţiunii anticorupţie în Balcani, Europa Centrală şi de Est.

Te poţi întreba ce treabă are corupţia asta nostră de datină strămoşească cu geopolitica SUA? Răspunsul ni-l dă tot doamna Nuland: „Un astfel de sistem corupt nu numai că slăbeşte democraţiile din interior, însă le face vulnerabile şi la influenţele de corupţie din afara graniţelor, care doresc să exercite o influenţă politică şi economică nejustificată asupra politicilor de stat şi factorilor de decizie. În multe părţi ale Europei, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate naţională, cu scopul de a proteja democraţia şi suveranitatea statelor”. Clar, nu? Înţeleaptă femeie, doamna Nuland! Păcat că domnul Ponta, premierul României, nu şi-a făcut timp să o întâlnească la Bucureşti. I-ar fi prins bine o cură de dezintoxicare după jointurile de corupţie fumate pasiv la întâlnirile cu baronii, baroneţii şi barosanii vicioşi din partidul domniei sale.

Este evident că americanii nu au descoperit acum corupţia din România. Nu e o noutate pentru ei nici identitatea oligarhilor, nici vasta lor polaritate politică. Atâta doar că acum o eventuală confiscare a statului de drept implică riscuri extreme pentru interesele lor în zonă.

Prin urmare, nu mai e de joacă. Dacă vreţi corupţie, emigraţi la Moscova. NATO nu mai acceptă aceste derapaje în interiorul său. Şi ca să preîntâmpine transformarea României într-un stat cal troian al Rusiei, SUA s-a decis să acţioneze în ceasul 12 fără un minut. Decisiv în strângerea şurubului pe Justiţie a fost, prin urmare, contextul. Ofensiva Rusiei s-ar putea baza pe alianţa transfrontalieră a oligarhilor şi politicienilor corupţi. E destul să ascultaţi cum apără Vocea Rusiei televiziunile lui Voiculescu ca să înţelegeţi cum se pot ţese conexiuni subversive care pot vicia statul de drept. Cu cât mogulii sunt mai puternici, cu atât magnetismul Rusiei devine mai eficient în zonă. O ţară putred de coruptă, cu oficialităţi de prim rang care solidarizează cu cei condamnaţi, este impredictibilă. SUA nu-şi poate permite acum un astfel de risc în ţara pe frontiera căreia a căzut acum noua Cortină de Fier.

Prin urmare, dacă cineva vrea să câştige alegerile prezidenţiale din România, trebuie să înveţe totul despre lupta cu corupţia. În contextul regional în care ofensiva lui Putin pune pe foc Occidentul, SUA nu are cum să lase alegerile prezidenţiale din acest an la discreţia mogulilor. România nu trebuie pierdută, iar Vestul a înţeles că riscul acesta creşte direct proporţional cu nivelul corupţiei. Că aşa e de multe ori Istoria! Face victime colaterale! În acest caz, ofensiva hegemonică a lui Putin loveşte, prin ricoşeu, corupţii României. Ca o ironie a sorţii, ne-am putea gândi să spunem şi un: “Mulţumim, Vladimir! Mai ţine-o puţin, să-şi termine Justiţia noastră treaba!”

About Adrian Sălăgean