În sfârşit! A început construcţia autostrăzilor spre Vest

Articolul a fost vizualizat de 2,176 ori

La fix un sfert de veac de la dispariţia Cortinei de Fier, România începe să construiască autostrăzile spre Vest. În judeţul Hunedoara momentul a fost marcat de debutul şantierului la tronsonul patru al autostrăzii Deva-Lugoj.

autostradaSatul Bacea a devenit “kilometrul zero” al noului tronson de autostradă, iar lucrările, începute de două săptămâni, avansează cu repeziciune. Pe ordinea de zi a lucrărilor se află în prezent “decuparea” a două dealuri la Bretea Mureşană prin care, după străpungere, va trece noua arteră rutieră. Utilajele despăduresc în prezent cele două proeminenţe de teren, pentru a face loc excavatoarelor care vor tăia pur şi simplu drum prin mijlocul lor.

Şantierul se întinde pe o lungime de 10 kilometri între localităţile Brănişca şi Ilia.

Termen de execuţie: doi ani

Licitaţia de atribuire a lucrărilor de proiectare şi execuţie a tronsonului Deva – Ilia (22,1 kilometri), care face parte din autostrada Deva – Lugoj, a fost câştigată de asocierea de firme Tehnostrade şi Spedition UMB. Valoarea contractului semnat de CNANDR şi constructori este de 419,4 milioane de lei (95,3 milioane de euro), fără TVA, a informat CNANDR. Contractul, atribuit prin licitaţie deschisă, are o durată de proiectare de şase luni şi un interval de execuţie de doi ani, perioada de garanţie fiind de patru ani. Cea mai mare parte a finanţării lucrărilor (85 la sută din bugetul alocat) va fi acoperită din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, diferenţa urmând să fie asigurată de statul român.

O autostradă cu ghinion

Doar unul dintre cele patru loturi ale autostrăzii Deva – Lugoj a fost inaugurat până în prezent, însă doar 17 kilometri dintre cei 27 de kilometri ai tronsonului pot fi folosiţi de şoferi.
Proiectul de infrastructură care a costat aproape 700 de milioane de lei a ajuns subiect al ironiilor internauţilor, pentru că autostrada se opreşte brusc în mijlocul unei câmpii. Deocamdată, loturile 2, 3 se află doar în stadiul de proiectare.

About Adrian Sălăgean