Chiar nu depindem de gazul rusesc?

Articolul a fost vizualizat de 1,664 ori

Dacă Moscova nu ar mai livra gaze prin Ucraina ţărilor comunitare, atunci aproape jumătate din industria europeană ar avea mari probleme. 

gazAsta pentru că Germania, cea mai puternică economie de pe continent, foloseşte 40% gaz din Siberia. În Franţa situaţia nu este la fel, ci pare mult mai relaxată, pentru că importă doar 17 procente, restul vine din Norvegia. Nu la fel de fericiţi sunt austriecii, care aduc din Rusia peste jumătate din aceste hidrocarburi. În aceeaşi situaţie sunt şi vecinii unguri, dar şi grecii. România are nevoie de gaz de la ruşi doar în proporţie de 25 % şi doar pe timp de iarnă geroasă. Acum nu importăm deloc, pentru că resursele noastre acoperă mai mult decât consumăm. Am putea chiar exporta ţărilor din jur, dar abia luna viitoare va fi gata şi infrastructura care va trimite gaz spre Ungheni, Republica Moldova.

Dacă am vinde măcar jumătate din cantitatea stocată în depozitele de gaz aflate în sudul şi centrul ţării, umplute cu aproape 3 miliarde de metri cubi de gaz metan, am putea câştiga o jumătate de miliard de dolari.

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean