Săptămâna economică nr. 590

Articolul a fost vizualizat de 1,374 ori

De paşti

Vânzările de ouă din industria avicolă din România cresc cu 50% în perioada Sărbătorilor Pascale, până la 150 -160 de milioane de bucăţi, în timp ce preţul este mai mic cu 15%, la poarta fermei, cifrându-se la 0,25 lei pe bucată, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Bacşiş impozitat

Patronatele din turism au propus autorităţilor impozitarea cu 16% a bacşişurilor primite de ospătari, fondurile colectate urmând să fie folosite pentru investiţii în infrastructura turistică. Patronatele cer ca valoarea bacşişului să fie lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta să fie introdusă pe nota de plată şi impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă.

Asigurări obligatorii

Agenţiile de turism vor fi obligate să asigure integral turiştii în cazul falimentului, după ce statul a interzis începând de luni asigurările în fransiză, prin care agenţiile, dacă intrau în insolvenţă, erau obligate să suporte doar o mică parte din pierderile suferite de turişti, scrie Mediafax. Luni a apărut în Monitorul Oficial un Ordin al ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, privind asigurarea turistului în cazul insolvabilităţii sau falimentului unei agenţii de turism. În acest moment, din cele aproximativ 2.500 de agenţii de turism din România, lucrează efectiv circa 1.500. Din verificările ANAT, aproximativ 200 dintre acestea funcţionează cu asigurările expirate.

Păcănele

O iniţiativă legislativă depusă în Parlament care prevede ca jocurile de noroc de tip slot machine (aşa-numitele păcănele – n.r.) să poată funcţiona legal doar în cazinouri şi în cadrul agenţiilor Loteriei Române a stârnit un conflict între reprezentanţii industriei de gambling şi parlamentari. Iniţiativa legislativă este necesară, mai ales în condiţiile în care 4% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 18 ani sunt dependenţi de “păcănele”, a declarat unul dintre iniţiatori, deputatul PSD Sorin Iacoban. În România sunt înregistraţi 447 de organizatori de astfel de jocuri, existând licenţe pentru circa 70.000 de “păcănele”, în peste 10.000 de săli de joc.

Tags:

About Adrian Sălăgean