Geoparcul Dinozaurilor, promovat printr-o aplicaţie pentru mobil

Articolul a fost vizualizat de 1,825 ori

Două echipe de studenţi din toată Europa au lucrat vreme de o jumătate de an pentru a pune la punct un proiect inovator de promovare a Geoparcului Dinozaurilor “Ţara Haţegului”. Tinerii şi-au prezentat proiectul în timpul şcolii de primăvară, care s-a desfăşurat în această lună în Cehia. Administratorul de patrimoniu al Geoparcului Dinozaurilor, Cristian Ciobanu, spune că se fac eforturi ca aplicaţia să fie pusă la dispoziţia vizitatorilor chiar din această vară.

Rezultatele muncii de cercetare desfăşurate timp de şase luni de o echipă internaţională alcătuită din două grupe de studenţi au însemnat: teme, soluţii şi idei de proiecte pentru dezvoltarea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului. Toate acestea au fost prezentate în timpul seminarului internaţional care a avut loc luna aceasta în Tynec nad Sazavou, o localitate din Cehia, în cadrul proiectului “International Spring School on Sustainable Development”.

Brainstorming internaţional pentru Geoparc

Tinerii au făcut cercetare în perioada octombrie 2013 – martie 2014 în cadrul “Seminarului Virtual European”, un curs internaţional, care s-a derulat în sistemul e-learning, încă din anul 2001. Anual, peste 60 de studenţi din 11 universităţi, grupaţi în echipe interdisciplinare, urmează acest curs şi participă la realizarea unor studii şi rapoarte ştiinţifice, fiecare dintre ele coordonate de un expert şi monitorizate de un tutore. Din anul 2006, Universitatea din Bucureşti a propus o temă de dezbatere dedicată geoconservării, iar drept studiu de caz – Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Studenţi din diferite ţări au studiat valorile Ţării Haţegului şi au încercat să găsească soluţii de dezvoltare durabilă pentru Geoparc, proiecte adaptate la specificul social şi economic al României. În acest an, seminarul din Cehia a reprezentat faza finală a cursului.

10 studenţi pentru promovarea prin Smartphone

“Cursul acesta s-a desfăşurat exclusiv online, iar de prin 2008 Geoparcul este studiu de caz. În total, sunt cinci studii de caz, iar de fiecare dintre acestea se ocupă câte două grupe, fiecare alcătuită din cinci-şase-şapte studenţi. Geoparcul este studiu de caz pentru două grupe internaţionale de studenţi, iar echipele de studiu sunt mixte şi ca naţionalităţi, dar şi ca specializări, ca studii. O parte dintre studenţi, proveniţi din Olanda, Belgia, Germania, Austria, Portugalia, Spania, Cehia, Grecia, ţările baltice şi România, participă la şcolile de vară sau de primăvară, în funcţie de caz. Anul acesta, echipa mea a făcut o aplicaţie de smartphone pentru Geoparc. Ea poate fi descărcată de pe un site şi îţi spune în timp real informaţii despre Geoparc, dar şi cele mai noi lucruri pe care noi le promovăm pe Internet şi pe Facebook”, explică administratorul patrimoniului la Geoparcul Dinozaurilor, Cristian Ciobanu. Specialistul Geoparcului adaugă că aplicaţia va funcţiona interactiv şi va răspunde întrebărilor turiştilor, de la cele legate de programul de funcţionare al muzeelor şi centrelor de vizitare, până la curiozităţi despre Geoparc. “Aplicaţia este funcţională, însă, deocamdată, nu am făcut-o publică, pentru că nu avem o persoană care să se ocupe non-stop de acest lucru. Căutăm soluţii ca aplicaţia de smartphone să fie disponibilă în acest sezon, însă nu pot garanta acum că acest lucru va fi posibil”, mai spune Cristian Ciobanu.

Lucru în echipă, aplicaţii practice şi studii de teren

Cursul, în urma căreia a fost creată aplicaţia pentru Smartphone a fost organizat de “Charles” University din Praga, în colaborare cu Open University of the Netherlands. La seminar au participat 18 studenţi şi 16 profesori din Cehia, Slovenia, Portugalia, Germania, Olanda, Grecia şi, desigur, România. Universitatea din Bucureşti a fost reprezentată de unul dintre absolvenţii cursului, Marius Sfetcu, alături de doctorul în geologie şi geoconservare Alexandru Andrăşanu, care este şi directorul Geoparcului Dinozaurilor din judeţul Hunedoara, şi cei doi tutori, doctorul în geografie Cristian Ciobanu şi Gabriela Iftode. “Seminarul a cuprins cursuri, aplicaţii practice şi studii de teren, combinate cu vizitarea unor puncte de interes natural şi turistic din zonă. El le-a oferit studenţilor posibilitatea unei noi abordări, dezvoltarea abilităţilor de comunicare, de lucru în echipă, dar şi de identificare a unor probleme şi soluţii de dezvoltare durabilă într-un context real”, a declară expertul, Alexandru Andrăşanu.

Geoparc cu oameni, “în primul rând”

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural care “se suprapune” peste întreaga Ţară a Haţegului. Geoparcul protejează şi valorifică natura şi cultura acestui spaţiu, acesta fiind declarat arie protejată de interes naţional în 2004. Din anul 2005 Geoparcul a fost acceptat în Reţeaua Europeană a Geoparcurilor şi în Reţeaua Globală (sub egida UNESCO). Din anul 2007 are în interiorul său două zone, denumite “Situl Strei-Haţeg” şi “Culoarul Rusca Montană – Ţarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000. Cele două situri vizează conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de plante şi animale sălbatice de interes european. Factorii cheie care personalizează acest areal sunt, desigur, siturile cu resturi de dinozauri din Cretacicul Superior.

“Dinozaurii pitici din Depresiunea Haţeg sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Cine vrea să ştie ce este un Geoparc, ar trebui mai întâi să ştie CE NU ESTE UN GEOPARC. Un Geoparc nu înseamnă numai «despre dinozauri» şi nici nu este un parc de distracţii cu dinozauri reconstruiţi, ca machete, unde pot să se joace copiii. Geoparcul are un statut special şi cuprinde natură, cultură, geologie, istorie, geografie, dar mai ales OAMENI! Oameni, în primul rând! Nu există geoparc fără oameni, aşa cum este – de pildă – Parcul Naţional Retezat. În Geoparc elementul central sunt oamenii, iar Geoparcul încearcă să reconecteze oamenii cu valorile lor tradiţionale, legate de Pământ. De exemplu, avem noi un proiect: «Drumul Apei şi al Pietrelor», pe Valea Sibişelului şi a Sălaşului, unde vrem să arătăm legătura dintre toate elementele: pietrele de granit au fost folosite pentru construcţia de ziduri fără mortar, tipice pentru Sibişel, apele au fost folosite pentru energie (cum e cazul comunei Râu de Mori), calcarul din Jurasic a fost folosit pentru prepararea varului. Deci toate lucrurile astea care ţin de economie, cultură şi peisaj sunt condiţionate de mediu. Reconectarea lor printr-un traseu tematic înseamnă să recâştigi nişte lucruri şi o identitate, uitate sau pierdute. În felul ăsta, locuitorii zonei se îmbogăţesc spiritual, dar şi material, pentru că interpretarea culturală aduce turişti. Casa Dinozaurilor Pitici a fost deschisă anul trecut şi, deja, au apărut patru pensiuni turistice în Sânpetru, numai datorită Muzeului nostru!”, adaugă Cristian Ciobanu. Geoparcul “acoperă” zece comune, aproximativ 60 de sate, plus oraşul Haţeg, iar specialiştii de la Universitatea din Bucureşti spun că fiecare localitate are ceva de promovat, direct sau indirect, şi o poate face şi prin intermediul Geoparcului.

About Ada Beraru