Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 2,354 ori

“Piaţa din Petroşani s-a umplut de miei şi iezi. Marfa nu duce lipsă de muşteriii”, scria Diana Mitrache, în Servus Hunedoara. Nici ziarele nu duc lipsă de jurnaliştiiiiiii care nu prea ştiu să scrie!

musteriii

Citez din acelaşi articol semnat de Diana Mitrache, ce pare scris cu două mâini stângi: “Dacă la începutul săptămânii mielul la Petroşani se vindea şi cu 25 de lei kilogramul, joi la prânz preţul a scăzut până la 20 de lei. Ciobani sunt şi unii vin cu mieii vii, iar mai apoi, la înţelegerea cu clientul, îi taie în spate, la abator”. Foarte alambicat se exprimă jurnalista. Ciobani sunt, oi multe, dar miei…

ciobani sunt

“NEWS ALERT: Trei oameni au murit într-un accident petrecut la ieşire din Hunedoara (FOTOGALERIE)”, scrie Ziarul Hunedoreanului. De ce aş vrea să văd poze cu cei trei morţi? Asta vindeţi voi, asta credeţi că-şi doresc hunedorenii să vadă, poze cu oameni morţi în accidente? Trist.

fotogalerie cu morti

“Iată cum înţelege Petronela Tămaş, de la Ziarul Hunedoreanului, să citeze un localnic dintr-un sat hunedorean:
“«Primarul nici nu ne bagă în seamă. L-am sunat de mai multe ori, însă degeaba, nici astăzi nu a venit aici. La mijloc sunt interese, cu siguranţă. Ne-au spus ce-i de la primărie, în urmă cu ceva timp să semnăm dacă suntem sau nu de acord ca maşinile să treacă prin sat, iar noi nu am fost de acord, dar se pare că nu se ţine cont de părerea noastră», declarat un localnic din Hondol”.

ce-i de la primarie

Raluca Stroia ne anunţă, în Glasul Hunedoarei, despre o “Dublă lansare de carte la Deva. Ovidiu Vasilescu şi Nicolae Crepcia îşi lansează cele mai noi volume”. Mare lucru ar fi dacă într-o bună zi cineva ar anunţa lansarea unui volum vechi sau un concert… de zile mici, că prea-s toate “de zile mari”!

cele mai noi volume

Ştiţi ce-au făcut cei de la Mesagerul Hunedorean, atunci când s-au văzut prinşi cu mâţa-n sac, adică atunci când i-am prins cu texte furate de pe site-ul Infoturism.ro? Au încercat un fel de scuză, la finalul articolelor: “(Informaţii preluate de pe site-ul http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/turismal)” (adresa este incompletă, apropo). N-au prea înţeles ei care-i sensul jocului de cuvinte “turisMALL”, adică turism + mall, aşa că au rebotezat secţiunea “Turismal”. Şi nici link nu au pus, pe site, către articolul original, că doar nu-s proşti. Doar par naivi, dar nu sunt. Dacă ar fi pus link, proprietarii site-ului ar fi văzut asta şi ar fi putut să-i ia la întrebări sau chiar să-i dea în judecată, pentru că pe site scrie clar: “Materialele postate pe acest site aparţin autorilor şi se află sub protecţia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului şi cu citarea sursei cu link activ către acest site”. Link activ? Nu este, deci Mesagerul Hunedorean a furat, nu a preluat.
Ruşinică, băi!

mesagerul1

turismal1

mesagerul 2 informatii preluate

turismal2

“Marina Tudor” de la Ziarul Hunedoreanului (oare de ce i-o fi ruşine Monnei Voinescu să-şi semneze unele articole?) a scris un fel de reportaj despre câţiva hunedoreni care prind “roluri” de figuranţi în producţiile cinematografice care se filmează la Castelul Corvinilor din Hunedoara.
“Nopţi la rând, hunedoreanul a fost când ţăran, când valet, când nobil. Ziua a fost ba oţelar, ba ospătar, ba vânzător de telefoane sau farmacist. În filme, a slujit întâi Răul, apoi Binelui. Pentru câteva zeci de lei pe zi şi două mese calde, face tot ce i se spune”, zice ziarista. Cunoscându-l pe Dan Bera, omul despre care e vorba “în propoziţie”, nu cred că pentru două mese calde şi câteva zeci de lei face tot ce i se spune. Cred, în schimb, că el merge la preselecţii mai degrabă pentru a fi aproape de vedete, pentru a se putea lăuda că a apărut într-un film şi, în final, pentru a fi de faţă atunci când Castelul este, indirect, promovat prin filmele care sunt filmate în curtea şi încăperile sale. Nu pentru două mese calde şi câteva zeci de lei.
î Ziarista continuă: “Tinerii vin la filmări mai mult pentru distracţie, dar pentru un pensionar de pildă, banii câştigaţi din figuraţie sunt mană cerească. Plus cele două mese calde pe zi pe care le primeşte fiecare – chiar dacă ei mănâncă hamburgeri, iar masa vedetelor geme de friptane, fructe şi băuturi scumpe”. Geme de friptane? Bine că n-a zis că vedetele se îmbuibă, în timp ce “pensionarii de pildă” primesc doar hamburgeri. Of, of, măi, măi!

contra cost

Dacă de la jurnalişti mai am ceva aşteptări, de la oamenii care pun preţuri prin supermarket-uri… nu mă aştept decât să-mi livreze, ocazional, câte o porţie zdravănă de râs. Şi, spre deosebire de jurnalişti, punătorii (aşa vreau eu să le spun, bine?) de etichete cu preţuri livrează de fiecare dată. Iată, de exemplu, această descriere plastică a unor biscuiţi pentru câini:

“Biscuiţi pentru câini pătraţi cu pui”. Nu câinii sunt pătraţi şi nici nu trebuie să aibă pui ca să le daţi biscuiţii ăştia, ce a vrut să spună autorul este că biscuiţii pentru câini sunt pătraţi şi “pot conţine urme de pui”. Ham-ham!

biscuiti pentru caini patrati cu pui

“«Serbările Devei 2014». Antonia cântă de «Ziua tineretului». Concerte pentru toate gusturile, spectacole medievale, demonstraţii şi parade militare. Vezi ce artişti vin”, scrie HunedoaraMea.ro. Mie-mi place cum au ilustrat cei de la HunedoaraMea acest articol, cu o poză mai mult decât reprezentativă pentru cântăreţele în vogă şi pline de talent (la machiaj) din zilele noastre. “Spatele” e mai important decât talentul, nu?.

antonia

În ciuda titlului demn de Cancan / Click / Libertatea (pentru mine toate-s la fel), iată ce au descoperit cei de la HunedoaraMea.ro: “N-o să vă vină să credeţi! Municipiul Hunedoara este înconjurat şi el de Munţii Orăştiei, iar Munţii Trăscăului se află şi în vecinătatea oraşului de pe Cerna. «Strategia de dezvoltare a municipiului Hunedoara 2014 – 2020» este aproape identică cu a Devei”. Bine că nu-i “aproape la fel”, ci aproape “identică cu”! Altfel, da, ruşinoasă “strategie”.
“Cele două «Strategii» au, pe lângă aceleaşi greşeli, adaptate fiecare la alt oraş, zeci de pagini absolut identice, ceea ce arată că s-a lucrat pe acelaşi model şi că, cel mai probabil, este vorba despre acelaşi autor în cazul ambelor documente. […] sunt documente publice, asumate de primăriile Deva şi Hunedoara, şi plătite din bani publici. Copy/paste-uri, preluări integrale fără ghilimele din monografii, rapoarte şi ghiduri turistice plătite din banii contribuabililor”.

nu o sa-ti vina sa crezi

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'