Cursă contra-cronometru: Se caută garanţii pentru instalaţia de desulfurare

Articolul a fost vizualizat de 1,504 ori

Potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic Hunedoara, chinezii sunt pregătiţi să demareze lucrările de investiţii la Termocentrala Mintia. Partea română caută în prezent garanţii bancare care să susţină plasamentul financiar chinezesc.

Termocentrala Mintia

Termocentrala Mintia

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara spune că sunt trei direcţii pe care se merge pentru obţinerea banilor necesari garantării investiţiei în instalaţia de desulfurare de la Termocentrala Mintia. „Procedura este în curs de desfăşurare, iar acum suntem în etapa găsirii garanţiilor pentru concernul chinez”, a declarat Aurel Niculescu, directorul general interimar al Complexului Energetic Hunedoara. Acesta a precizat că nu se merge pe ideea garanţiilor guvernamentale, chiar dacă la un moment dat s-a pus şi această problemă, însă sunt identificate alte căi pentru realizarea investiţiilor. „Una dintre soluţii este să garantăm cu activele. A doua variantă este obţinerea fondurilor necesare de la o instituţie bancară, iar acum aşteptăm răspunsul din partea unor bănci, sau putem încheia un contract cu o firmă de asigurare. Noi am iniţiat acţiuni în toate cele trei direcţii, dar să vedem care dintre variante va putea fi aplicată”, a mai spus Aurel Niculescu.

Concernul chinez care vrea să investească la Mintia s-a calificat, iar după găsirea acestor garanţii se va putea trece la negocierea propriu-zisă a contractului. Compania China National Electric Engineering a parafat înţelegerea pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la Sucursala Electrocentrale Deva – Termocentrala Mintia. Practic, este vorba despre retehnologizarea grupului 4 şi realizarea instalaţiei de desulfurare la grupurile 3 şi 4, o investiţie de aproximativ 220 de milioane de euro. Este o investiţie absolut necesară, cerută chiar de Uniunea Europeană, şi care trebuie realizată în cel mai scurt timp conform angajamentelor asumate de România.

About Adrian Sălăgean