Taxele şi impozitele în România bagă sute de mâini şi mânuţe în buzunarul contribuabilului

Articolul a fost vizualizat de 2,305 ori

Ministerul Finanţelor a găsit 70 de taxe pe care le poate elimina. În prezent, în afara taxelor fiscale, există 364 de taxe parafiscale, gestionate de 24 de instituţii şi reglementate de 215 acte normative. În urmă cu cinci ani, erau circa 500 de taxe şi tarife. În urma comasării şi eliminării parţiale, au ajuns la 364. Reprezentaţii mediului de afaceri consideră că multe dintre aceste taxe nu se justifică, fiind doar surse de autofinanţare a unor instituţii bugetare.

Cunoscând mai bine situaţia financiară a hunedorenilor, primarii din judeţ încearcă să păstreze cuantumul taxelor şi impozitelor locale la niveluri suportabilePotrivit Ministerului de Finanţe, instituţiile care pun taxe şi tarife ce pot fi eliminate sunt: Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (cu 42 de taxe), Ministerul Economiei (24), Ministerul Muncii (10), Ministerul pentru Societatea Informaţională (6), Ministerul Justiţiei (17), Ministerul Agriculturii (13), Ministerul Dezvoltării Regionale (11), Ministerul Culturii (5), Ministerul Administraţiei şi Internelor (25). “Astăzi am facut un prim pas către un sistem de taxe simplificat, aşa cum mi-am propus încă din primele zile ale mandatului meu. Nu ne oprim aici, mă preocupă în continuare identificarea altor instrumente de simplificare a fiscalităţii”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Procesul de eliminare şi comasare a parafiscalităţii a început în 2009, când au fost identificate circa 500 de taxe şi tarife.

Potrivit unui calcul făcut în urmă cu ceva timp, numărul mare de taxe şi impozite parafiscale îi face pe reprezentanţii mediului de afaceri să piardă 220 de ore pentru a le putea plăti pe toate.

Ce este parafiscalitatea?

Parafiscalitatea este cuantificată în funcţie de numeroasele impozite sau taxe care nu se regăsesc în Codul Fiscal. Dintre acestea se numără contribuţiile sociale, taxele de mediu sau cele percepute de Oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară, pentru fondul cinematografic, pentru televiziunea naţională, pentru Registrul Comerţului etc. Taxele care nu se încadrează în parafiscalitate sunt impozitul pe profit, pe venit, pe microintreprinderi, impozitul pe venitul nerezidenţilor, TVA, accize, impozite locale şi taxa de prima înmatriculare.

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean