Expoziţia care spune povestea pieselor arheologice

Articolul a fost vizualizat de 1,491 ori

Vase ceramice din diferite epoci istorice, piese din argint şi bronz frumos restaurate, piese de fier de pe care rugina vremii a fost îndepărtată pentru a bucura din nou ochii privitorului… Toate acestea le puteţi găsi în sălile expoziţiei “Din pământ în vitrină”, vernisată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, miercuri, 30 aprilie 2014.

Expoziţia de la MCDR poate fi vizitată până în 26 octombrie

Expoziţia de la MCDR poate fi vizitată până în 26 octombrie

Cu ajutorul exponatelor şi al explicaţiilor de pe panouri, cei pasionaţi de istorie pot afla cum sunt descoperite şi scoase din pământ piesele utilizate de către oamenii care au trăit cu mii de ani în urmă, cum sunt restaurate pentru a primi o formă cât mai apropiată cu cea avută atunci când au fost create şi utilizate.

Piese din epoci diferite

Arheologia este definită ca ştiinţa care se ocupă cu cercetarea trecutului pe baza urmelor materiale păstrate. Scoaterea la lumină a acestor urme are o importanţă covârşitoare în înţelegerea şi reconstituirea trecutului. Cercetarea pe şantierul arheologic oferă şansa de a descoperi urme ale civilizaţiilor anterioare. Depunerile arheologice se numesc straturi de cultură şi sunt rezultatul amenajării spaţiului locuibil sau a unor activităţi curente. Fiecare complex, odată identificat, este săpat, fotografiat, desenat, descris, iar inventarul lui este colectat pentru ca, ulterior, să fie restaurat şi valorificat ştiinţific şi expoziţional.

Cum ceramica este artefactul cel mai frecvent descoperit în cadrul cercetărilor arheologice, în prima sală a expoziţiei de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (MCDR) sunt expuse vase ceramice din diferite epoci: eneolitic, epoca bronzului, prima epocă a fierului, epocă dacică şi epocă romană. În vitrină se află vasul întregit, iar pe panou vedem imagini din momentul descoperirii şi dintr-o fază a restaurării.

În sala a doua atrag atenţia piesele de argint provenite din necropola medievală de la Simeria Veche: inele digitale şi inele de buclă,
împreună cu panoul pe care se observă imaginea unui schelet şi detalii cu locul în care au fost descoperite obiectele expuse. Din nou impresionează piesele de fier dacice, provenite din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, prin cantitatea şi diversitatea lor.

Surpriză pentru micii arheologi

Interesante sunt piesele din piatră şi materii dure animale – materiale din care au fost create unelte timp de zeci de mii de ani. Osul şi cornul au constituit, încă de la apariţia omului, materii prime pentru confecţionarea armelor şi uneltelor acestuia. Duritatea şi spărtura concoidală caracteristice osului şi cornului, forma ascuţită a coarnelor, dar şi faptul că se găsesc mult mai uşor decât rocile de bună calitate, au făcut din materiile dure de origine animală o importantă sursă de materie primă pentru confecţionarea uneltelor primilor hominizi. Prin cioplirea şi şlefuirea oaselor, dinţilor, cochiliilor şi coarnelor animalelor, oamenii preistorici şi-au confecţionat unelte sau podoabe din ce în ce mai elaborate: străpungătoare, ace pentru cusut, răzuitoare, dăltiţe, topoare, instrumente muzicale, vârfuri de săgeţi, suliţe şi harpoane, mărgele, pandantive, săpăligi, cuţitaşe etc. Chiar şi după ce au început să utilizeze metalele, oamenii au continuat să realizeze unele piese din os sau corn. Iar în ceea ce priveşte utilizarea pietrei, arheologul Marius Barbu constată: “Comparând intervalul de timp, de aproximativ 2 milioane de ani în care omul a utilizat şi implicit a confecţionat unelte din piatră cu perioada de doar 3.000 de ani în care nu a mai făcut acest lucru, putem concluziona că cea mai îndelungată îndeletnicire a omului a fost aceea de a «sparge piatră» în vederea confecţionării uneltelor şi armelor necesare desfăşurării activităţilor sale de zi cu zi.”

În cadrul expoziţiei sunt expuse piese din patrimonial Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, provenite de pe siturile arheologice de pe Valea Mureşului (de pe traseul autostrăzii, cercetate în 2011), din Deva – Parcul Municipal şi din Munţii Orăştiei. Cea mai mare parte a pieselor sunt expuse pentru prima oară pentru public. La intrarea în expoziţie, se află amenajată o surpriză pentru micii vizitatori: ei pot să îşi dovedească talentul de mici arheologi, iar piesele descoperite le vor lăsa la muzeu (aşa cum procedează şi specialiştii).
Expoziţia va fi deschisă până pe 26 octombrie 2014 şi poate fi vizitată zilnic, de marţi până duminică, între orele 10 – 18.

About Cristina Bodó