Săptămâna economică nr. 593

Articolul a fost vizualizat de 1,313 ori

Creditare

Creditarea de retail începe să dea semne mai consistente de revenire. După doi ani în care soldul a scăzut de la lună la lună, creditele de consum revin pe plus în martie faţă de februarie. De asemenea, martie a fost cea mai bună lună din istoria creditului imobiliar în lei, înregistrând un plus de 420 milioane de lei, ceea ce echivalează cu vânzarea a circa 2.500 de credite. Băncile aveau la sfârşitul lunii martie un portofoliu de credite imobiliare în lei de 4,5 miliarde de lei, dublu faţă de nivelul din vara anului trecut şi de trei ori peste nivelul înregistrat cu numai doi ani în urmă.

Taxe

Guvernul va majora taxele miniere cu până la 6,7%, la mai puţin de un an de la creşterea precedentă, operaţiune în urma căreia estimează încasări anuale la buget mai mari cu 630.000 lei, dar şi creşteri ale preţurilor unor produse.

Dacia

Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Franţa au înregistrat în aprilie cea mai puternică creştere în rândul mărcilor cu vânzări semnificative, de 45,6%, la 11.287 maşini, avansul fiind de opt ori mai rapid decât cel al pieţei franceze, unde Dacia ocupă locul cinci în topul mărcilor. Vânzările de autoturisme noi au crescut în Franţa cu 5,8%, la 166.968 unităţi. Cota de piaţă a mărcii Dacia a crescut de la 4,91% în aprilie anul trecut la 6,76%, arată date publicate de Asociaţia Constructorilor Francezi de Automobile.

Daune

Producătorul sud-coreean de telefoanie mobilă Samsung a fost condamnat vineri de către un juriu din California pe motiv că a încălcat brevetele de telefonie mobilă ale companiei Apple şi a fost obligat la plata a aproximativ 120 de milioane de dolari (119,6 milioane dolari) în compensaţie.

Dobânzi

Cele mai mari dobânzi oferite de bănci depăşesc cu puţin pragul de 4% pe an în cazul economiilor în lei şi de 2,5% pentru cele în euro. Un depozit de 5.000 de lei, constituit pe o perioadă de şase luni, va aduce la scadenţă un câştig de 89 de lei, însă cei care aleg această variantă de economisire nu trebuie să ignore comisioanele percepute de bănci pentru administrarea contului sau pentru retragerile înainte sau după termen.

About Adrian Sălăgean