Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,617 ori

“Reabilitarea Cetăţii Deva poate continua. Primăria a emis ordinul de începere al lucrărilor. Vremea capricioasă întârzie derularea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Devei”, scrie Irina Năstase, în Glasul Hunedoarei. Aş zice că e un titlu… complet! Numai că nu este “ordinul de reabilitare al cetăţii”, ci “ordinul de reabilitate a cetăţii”, întrucât cetatea va fi reabilitată şi nu ordinul este al cetăţii – sau aşa ceva, aţi prins ideea. Altfel, cum spuneam, un titlu atât de lung, încât mi-a spus tot, de ce aş mai citi şi restul articolului? Pot să trag concluzia că “se rezolvă, nu se poate!” fără să mai fie nevoie să-mi irosesc timpul citind articolul integral.

se rezolva, nu se poate

“Proiectul de reabilitare a Cetăţii Deva continuă începând cu această lună”, ne mai spune Irina Năstase. Apăi cum să fi continuat fără să înceapă, nu? Hai, că-s rău. Doar că mi-a sunat ciudat.

“Din ordinul ministrului Sănătăţii” este un titlu în antiteză cu cel criticat mai sus. L-am găsit în Servus Hunedoara şi nu ştiu ce vrea să zică “poetul”, aşa că m-a făcut curios şi… citesc. Dar citesc cu o sprânceană ridicată, pentru că “din ordinul ministrului Sănătăţii” chiar nu-mi spune nimic. Ministrul Sănătăţii a fi putut să dea ordin să i se facă o cafea sau să i se aducă corespondenţa (scuzaţi cacofonia), ce legătură au astea cu judeţul Hunedoara? Ne spune Raluca Polmolea: “Noi acţiuni de control în spitalele din judeţ. Se verifică respectarea clauzelor contractuale”. Ei, aşa da, altfel stăm de vorbă. Ceva îmi spune că “Din ordinul…” era doar un supratitlu, dar responsabilul cu site-ul l-a pus ca titlu, iar eu n-am mai înţeles nimic.

ordinul

Din ciclul “Viitor de aur ţara noastră are”, vi-l prezint pe un tânăr domn “liber” care s-a dus de 1 mai la Vama Veche ca să fie, desigur, liber şi la o poză cu maşina Poliţiei pe o alee din Vama Veche, unde toată lumea era liberă (la propriu şi la figurat), domnul nostru, viitor medic!, a comentat următoarele: “Gabore cu staţie, să ne faci felaţie!”.
Nu-i aşa că văzând acest comentariu, vă gândiţi tot mai serios la o asigurare privată de sănătate, eventual nişte bani puşi deoparte pentru viitoare tratamente în spitalele din străinătate? Eu parcă mă simt tot mai stingher printre astfel de oameni. Băiatul ăsta e viitor medic, reţineţi.

felatie

Ne întoarcem un pic la Raluca Polmolea şi ordinul ministrului Sănătăţii, care se referea la efectuarea de controale în mai multe spitale din ţară, ca urmare a “scandalului silicoanelor”: “La nivel naţional în prima etapă a acţiunii de control au fost cuprinse un număr de 77 de unităţi medicale, printre care şi spitale din judeţul Hunedoara, cum ar fi cel din Deva”. Cum ar fi? Cum ar fi, stimată ziaristă, dacă pentru câteva minute v-aţi scoate ochelarii de cal şi aţi observa că întreg judeţul nu roieşte în jurul “Capitalei” Deva, cum ar fi dacă aţi realiza că mai sunt şi alte oraşe, şi alte spitale, şi alţi cititori? O să ajungeţi, cu toţii, dragi ziarişti, să aveţi impresia că soarele răsare la Deva, că doar în “municipiul reşedinţă” se întâmplă lucruri notabile, că doar de-aia vin toţi aici ca să-şi facă paşapoarte şi să-şi schimbe permisele de conducere. O să ajungeţi precum jurnaliştii bucureşteni care ne povestesc cum e vremea “în Capitală şi în restul ţării”.

77 de unitati printre care si din hunedoara, cum ar fi deva

Au colegii de la Ziarul Hunedoreanului un stil de a-i băga pe cititori în ceaţă cu unele titluri, ceva de speriat! Iată doar două exemple, unul mai proaspăt şi altul pe care deja s-a pus praful: “Protejat antiplagiat. Blazonul a fost paşaportul de intrare a elitelor hunedorene în Europa”, respectiv: “Noroiul, anulat în instanţă. Magistraţii de la Tribunalul Hunedoara au dat «verde» pentru repararea străzii Mărăşeşti”. Cine, ce, verde, de ce noroi, al cui blazon? Cum adică noroiu anulat? Numai Dorin Petresc şi Carmen Cosman-Preda ne-ar putea lămuri, dacă ar vrea.

protejat antiplagiat

noroi

În continuare, Mesagerul Hunedorean fură preia articole de pe un alt site şi în continuare (dar numai de când i-am prins eu cu mâţa-n sac) scrie că sunt “informaţii preluate de pe site-ul http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/turismall” şi în continuare adresa nu are link activ, adică nu poţi să dai click şi să ajungi la “turismall” ăsta. Care TurisMall are altă adresă, nu ştiu unde au găsit-o cei de la Mesagerul pe cea menţionată mai sus, care duce la o pagină de eroare. “Pagina solicitată nu există!”. Păi e frumos, dragi mesageri? Aşa duceţi voi mesagiu’ mai departe, fără link-uri şi cu copy/paste?

turismall

Informaţii de maximă importanţă pentru deveni ne parvin de la Primăria Deva, prin intermediul Mesagerului Hunedorean:
“Potrivit comunicatului transmis de Primăria Deva, în urma analizei valorilor de trafic, vor fi operate modificări la sistemul de semaforizare din municipiul reşedinţă de judeţ. Astfel, începând de astăzi, marţi, 6 mai, ora 9.00, semafoarele aflate la intersecţiile:

  •  str. Mihai Eminescu – str. Crişan – str. Dragoş Vodă,
  • str. Mihai Eminescu – str. Protopop Damian – str. Elena Văcărescu,
  • str. Horia – str. Valeriu Branişte – str. Griviţei

vor funcţiona după următorul program:

  • în intervalul orar 23.00 – 07.00 – galben intermitent;
  • în intervalul orar 07.00 – 09.00 – funcţionare normală, conform actualei diagrame;
  • în intervalul orar 09.00 – 14.00 – galben intermitent;
  • în intervalul orar 14.00 – 17.00 – funcţionare normală, conform actualei diagrame;
  • în intervalul orar 17.00 – 23.00 – galben intermitent”.

galben intermitent

Observaţi vreo greşeală? Va să zică, între orele 23 şi 7, semafoarele vor avea galben intermitent, iar între orele 17 şi 23 vor avea tot lumină galbenă. Intermitentă. Adică între orele 17 şi 7, semafoarele cu pricina nu vor fi chiar semafoare. Dar le era prea greu să zică “între orele 23 şi 7 semafoarele vor consuma curent degeaba”, au preferat să o-ntoarcă ca la Deva (încă o cacofonie intenţionată, la a treia promit că mă duc să mă culc) şi să ne spună că, de fapt, între 17 şi 23 va fi galben intermitent, iar între 23 şi 7… acelaşi lucru! Foarte tare!

M-am grăbit să-i critic pe cei de la Ziarul Hunedoreanului pentru titlurile băgătoare în ceaţă, dar am făcut-o înainte să arunc o privire pe site-ul Ziarului Văii Jiului. Văleu, maică! Uitaţi aici titlu:
“Adunate de pe drum / Şoferii Normandia sunt cei mai viteji pe defileu. Ignoră culoarea roşie a semafoarelor”. Poate vă întrebaţi cine-s “şoferii Normandia”? Sunt şoferii autocarelor aparţinând firmei Normandia, dar să le spui “şoferi Normandia” e ca şi cum ai spune “ziariştii Valea Jiului”, zău aşa!

normandia

În final, să ne destindem şi, după ce am savurat cozonacul cu bullshit, acum să gustăm puţin din alte bucate tradiţionale româneşti, cum ar fi toba de casă. Mmm, aşa-i că vi s-a făcut poftă? Iată cum au tradus unii “tobă de casă” în engleză: “Home made drum”. De data asta e fără excremente, dar “drum” este instrumentul ăla muzical care nu are NICIO legătură cu mâncarea. Niciuna, vă spun!

home made drum

S-aveţi poftă bună şi până săptămâna viitoare sper că nu vor fi concediaţi chiar toţi corectorii, deci… să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'