Ce înseamnă viaţa de artist în România?

Articolul a fost vizualizat de 1,397 ori

Site-ul gândul.info prezintă o statistică interesantă privitoare la situaţia artiştilor din România. Analiza constată că, la nivel naţional, puţini români şi-au transformat pasiunea în meserie cu carte de muncă.

dansatoareAstfel, artiştii din România reprezintă în jur de 0,2% din numărul total de salariaţi din economie şi sunt plăţiti cu circa 1.262 de lei pe lună, cu peste 22% mai puţin decât salariul mediu net la nivel naţional, reiese din cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). La finele anului trecut, în România existau, oficial, 9.994 de actori, dansatori şi muzicieni cu acte în regulă, în uşoară creştere faţă de finele anului 2012, când 9.901 persoane erau înregistrate la Inspecţia Muncii ca desfăşurând activităţi de interpretare artistică.
În judeţul Hunedoara sunt înregistraţi 86 de artişti, circa 4 la sută dintre cei care funcţionează la Bucureşti. De altfel, Capitala este „centrul cultural” din acest punct de vedere, având la sfârşitul anului trecut un număr de 2.298 de artişti, în creştere cu mai puţin de 1% faţă de 2012. Pe locul doi s-a clasat judeţul Cluj, cu 1.040 de actori, dansatori şi muzicieni, în creştere cu 1,1% faţă de 2012, urmat de Timiş, cu 694 de artişti, în creştere cu aproape 3% faţă de anul anterior.

Sunt judeţe fără artişti

Cele mai “sărace” trei judeţe din punct de vedere al numărului de artişti care oferă spectacole sunt Ialomiţa, Sălaj şi Teleorman. Astfel, în Ialomiţa şi în Sălaj, în cei doi ani analizaţi, nu a fost înregistrat niciun salariat cu astfel de activităţi, iar în Teleorman, cei patru actori, dansatori sau muzicieni înregistraţi în 2012 au dispărut din evidenţă la finele anului trecut.

15 scriitori în Hunedoara

Potrivit statisticii, în judeţul Hunedoara lucrează ca scriitori 15 persoane. Şi aici există judeţe unde “nu scrie” nimeni oficial. În judeţele Olt şi Tulcea nu există niciun salariat care să desfăşoare activităţi de creaţie artistică. Mai mult, în trei judeţe din ţară, respectiv Mehedinţi, Giurgiu şi Călăraşi, există câte o singură persoană înregistrată ca făcând parte din această breaslă.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean