Săptămâna economică nr. 594

Articolul a fost vizualizat de 1,268 ori

Cu mapa

CNADNR are 6.009 angajaţi, peste jumătate fiind personal tehnic, economic, de specialitate şi administrativ (TESA), iar numărul de ingineri (524) este aproape egal cu totalul economiştilor (418) şi consilierilor juridici (129) angajaţi. Din cei 6.009 angajaţi ai companiei, doar 2.767 sunt muncitori şi 3.242 este personal TESA.

Nici prea mult nu e bine

Rezervele valutare ale Chinei, la un nivel record de aproape 4.000 de miliarde de dolari, au devenit o “povară mare” pentru autorităţile de la Beijing , întrucât creşterea puternică a acestora ar putea alimenta inflaţia pe termen lung, a declarat premierul chinez Li Keqiang. Rezervele de valută ale Chinei, cele mai mari din lume, au crescut cu 130 de miliarde de dolari în primul trimestru, la 3.950 miliarde de dolari, un nou record. Banca centrală de la Beijing s-a angajat să menţină rezervele valutare la un nivel rezonabil, în parte prin reducerea intervenţiilor asupra cursului valutar.

Pentru IMM

Firmele mici şi mijlocii care creează locuri de muncă vor beneficia din iulie de subvenţii la angajarea tinerilor, respectiv de 900 de lei pentru un absolvent de liceu şi de 1.300 de lei pentru unul de facultate, pentru o perioadă de 6-12 luni, a declarat luni ministrul pentru IMM-uri, Florin Jianu.

Declaraţie-şoc

Criza economică s-a terminat, populaţia ar trebui să aibă încredere şi să consume, firmele să investească, iar băncile să crediteze, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. Acesta a adăugat că avansul economic din acest an va fi cu mult peste cel prognozat la realizarea bugetului pe 2014. “Creşterea economică de pe primele trei luni şi evoluţiile din lunile următoare ne îndreptăţesc să credem că vom avea o creştere economică mai mare la finele anului, de peste 3,5%”, a spus Voinea.

Preţuri

Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în luna aprilie, iar inflaţia anuală a urcat la 1,21%, preţurile produselor alimentare compensând scumpirile semnificative înregistrate la combustibili şi tutun, cele mai importante ieftiniri fiind consemnate la cartofi, zahăr şi ouă, potrivit datelor INS. În luna aprilie, cele mai importante scumpiri s-au operat la combustibili, cu 3,16%, şi la tutun, cu 1,77%. Acestea au fost rezultatul majorării accizelor.

About Adrian Sălăgean