Vin primii bani europeni pentru fermieri, în perioada 2014-2020

Articolul a fost vizualizat de 2,290 ori

Săptămâna aceasta a fost deschisă prima sesiune a noului Program naţional de Dezvoltare Rurală. Hunedorenii interesaţi să primească bani pentru investiţiile în ferme sau să beneficieze de sprijin financiar pentru susţinerea fermelor de familie sunt aşteptaţi să depună cererile online sau la sediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Hunedoara. De asemenea, şi Agenţia de plăţi oferă bani, pentru crescătorii de animale.

agriculturaFermierii din judeţul Hunedoara pot să depună, începând din această săptămână, cererile de proiecte pe Măsura 121, măsură care susţine investiţiile în ferme şi sprijinirea fermelor de familie. Aceasta este prima sesiune de depunere de proiecte din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală, în exercţiul bugetar 2014 – 2020. Pentru măsura 121, “Investiţii în exploataţii Agricole şi ferme de familie”, a fost alocată o sumă de 150 de milioane de euro. Hunedorenii pot depune cereri în intervalul 20 mai – 18 iulie. Solicitările se pot depune online, prin intermediul portalului www.apdrp.ro, sau direct, la sediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Hunedoara (OJPDRP). Plafonul minim pentru un proiect finanţat prin Măsura 121 este de 5.000 euro, dar, pentru investiţiile de anvergură, se poate ajunge la 2 milioane euro pentru ferme individuale şi la 4 milioane euro pentru proiecte depuse de forme asociative. În schimb, pentru toate proiectele depuse pe Măsura 121, adică ferme familiale, atât pentru sectorul zootehnic, cât şi pentru cel vegetal, valoarea maximă eligibilă a unui proiect va fi de 125.000 de euro. Solicitantul trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în Ghidul Solicitantului, aferent acestei măsuri. Cererile de finanţare se depun la sediul Oficiului, de luni până vineri, între orele 9 şi 14, sau online, pe adresa www.apdrp.ro.

Bani şi de la APIA

Pe de altă parte, şi crescătorii de animale din judeţul Hunedoara pot să acceseze, din nou, sprijin financiar pentru bunăstarea porcinelor şi păsărilor pe care le cresc în ferme. În acest caz, cererile se depun la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Hunedoara (APIA). Sesiunea de depunere a cererilor de ajutor pentru “Măsura 215 – Bunăstarea animalelor” va fi deschisă până în 30 iunie. Ea vizează atât pachetul de plăţi pentru bunăstarea porcinelor, cât şi pachetul de plăţi pentru bunăstarea păsărilor. Potrivit unui document aprobat la finalul lunii aprilie 2014 de către Autoritatea de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii, angajamentele voluntare privind condiţiile de bunăstare a animalelor urmează să fie asumate cu începere din data de 1 iulie 2014, pentru o perioadă de 5 ani. Pentru acest tip de proiecte sunt eligibili solicitanţii exploataţiilor cu ferme noi, care nu au avut încheiate angajamente până în data de 15 februarie 2013 pentru porcine şi, respectiv, până la data de 18 ianuarie 2013 pentru păsări. Măsura 215 din PNDR 2007-2013 a fost lansată în 2012, iar alocarea financiară iniţială a Măsurii 215 a fost de aproape 155 milioane de euro. În urma realocărilor, propuse prin cea de-a zecea modificare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, din iunie 2013, suma pentru Măsura 215 a crescut la aproape 373 de milioane euro.

Accesarea fondurilor, promovată prin mediatizarea altor proiecte

Directorul APDRP Hunedoara, Călin Petru Marian, spune că, înainte de lansarea liniilor de finanţare în noul exerciţiu bugetar, care se va derula până în anul 2020, o campanie de promovare a avut loc în judeţul Hunedoara. Aproape 200 de fermieri, producători, preşedinţi de asociaţii, dar şi potenţiali beneficiari din judeţ au avut ocazia să viziteze, timp de o săptămână, proiecte realizate în exerciţiul financiar anterior, tot cu finanţare europeană, şi care sunt considerate de autorităţi modele de bună practică pentru eventualii noi solicitanţi. “Hunedorenii interesaţi au putut să viziteze ferme de vaci de carne, ferme de creştere a porcilor, a găinilor, fabrici şi depozite de produse lactate şi brânzeturi, dar şi proiecte de investiţii în utilităţile publice, în comunele Dobra şi Lăpugiu. Aceste întâlniri sunt EXTREM de importante din punctul de vedere al puterii exemplului. Potenţialul beneficiar discută direct cu administratorul sau patronul unei afaceri în domeniu, pornită cu bani europeni, vede care sunt avantajele şi dificultăţile pe care le-a întâmpinat cel care a implementat, deja, un proiect şi poate trage rapid o concluzie, pentru a-şi face un plan de afaceri minimal”, explică directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Hunedoara, Călin Petru Marian.

Hunedoara, după Timişoara şi Arad

Până acum, în judeţul Hunedoara au fost implementate, numai în cadrul Măsurii 141, pentru ferme de subzistenţă, peste 3.500 de proiecte, potrivit şefului OJPDRP Hunedoara. Alte peste 1.000 de proiecte au fost depuse de către tinerii fermieri, iar celelalte 18 măsuri au fost şi ele accesate de câteva zeci sau chiar de câteva sute de ori, fiecare în parte. Suma pe care o totalizează judeţul Hunedoara, în ultimii cinci ani, pentru aceste proiecte, este de 140 de milioane de euro, potrivit autorităţilor. În comparaţie cu judeţele din zona de Vest a ţării, judeţul Hunedoara se află pe locul trei, după Timiş şi Arad, fiind urmat de codaşul Caraş-Severin. O nouă campanie de informare, care va viza măsuri diferite şi va include, probabil, şi vizite la pensiuni construite cu fonduri europene, va fi organizată de autorităţile judeţene în această toamnă.

Fabrică de lapte, în locul unei mlaştini

fabricuta lapteUnul dintre proiectele mediatizate de reprezentanţii Oficiului a fost fabrica de procesare a produselor lactate din comuna Baru. Ideea acestei fabrici i-a venit unui tânăr din comună care, după ce şi-a terminat studiile, a vrut să deschidă o fabrică de lapte, mai ales că era vorba despre o localitate situată în centrul judeţului Hunedoara. Proiectul a fost demarat în luna mai 2010, fiind finanţat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Tânărul administrator a desecat o mlaştină de la marginea comunei şi a reuşit să deschidă fabrica de produse lactate pe care o visase, un an şi jumătate mai târziu, în decembrie 2011. Valoarea investiţiei a fost de peste 3 milioane de euro, sumă din care 50 la sută au fost fonduri europene nerambursabile. Administratorii spun că, încă nu funcţionează la capacitatea maximă, nici în ceea ce priveşte cantitatea de lapte colectată, nici în ceea ce priveşte piaţa de desfacere. Reprezentanţii companiei Ted International 2000 Baru Mare spun că în momentul de faţă folosesc o cisternă de şapte tone, iar pentru o a doua au plătit, deja, avansul, însă acestea sunt folosite destul de rar, în condiţiile în care tot mai puţini hunedoreni cresc vaci de lapte, iar procesatorii nu găsesc suficientă materie primă. Tocmai de aceea, administratorul firmei intenţionează să cumpere alte două cisterne de numai o tonă fiecare, astfel încât costurile transportului laptelui de la producător la fabrica procesatoare să nu ducă compania pe pierdere. Fabrica de lactate de la Baru reuşeşte să vândă lunar, în medie, 80.000 de litri de produse lactate. O cutie de lapte produsă de Teed International Baru Mare, vândută în ambalaj italian, mai ieftin, costă 2,7 lei.

About Ada Beraru