Liberalizarea preţului utilităţilor torpilează producţia de materiale de construcţii

Articolul a fost vizualizat de 9,270 ori

Vremurile când coada TIR-urilor la uşa producătorului de BCA, MACON, se întindea pe kilometri au rămas în amintire. Piaţa construcţiilor nu s-a relansat, iar cea a producătorilor de materiale de construcţii, ca Macon, este afectată în aceeaşi măsură de stagnare.

materiale constructiiPotrivit CEO Macon, Marius Marin, citat de wall-street.ro, continuarea calendarului de liberalizare a preţului la gaze, introducerea accizei suplimentare la carburanţi sau taxa pe construcţiile speciale generează implicit efecte negative asupra industriei producătoare de materiale de construcţii.

Legi care nu funcţionează

“Constatăm cu îngrijorare că Ordonanţa 13/2014 (privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a liberalizării preţurilor din sectorul gazelor naturale – n.r.) a intrat în vigoare într-o formă ambiguă, astfel că ea nu funcţionează şi sprijinul promis de Guvern marilor consumatori industriali nu se materializează. Din aceste considerente, solicităm modificarea Ordonanţei 13/2014, fie specificând clar menţinerea preţului din ianuarie (72 lei/MWh) pe tot parcursul anului 2014, fie suprataxând producătorii de gaze pentru veniturile suplimentare provenite din liberalizare într-o proporţie de 99%. În ceea ce priveşte taxa pe construcţiile speciale, este absolut necesară anularea sau modificarea acesteia, în sensul calculării acesteia la valoarea rămasă neamortizată şi nu la valoarea de inventar, precum şi excluderea din baza de calcul a activelor aflate în conservare”, a declarat managerul Macon.

Guvernul trebuie să-Şi planifice un PIB asigurat în proporţie de 10 la sută de construcţii

Dacă la nivelul anului 2011, 9,8% din PIB a fost generat de ramura de construcţii, cu realizări de 56,74 miliarde de lei, valoarea din 2012 a scăzut cu peste 11%, ajungând la 50,45 miliarde de lei şi deţinând o pondere de 8,6% în alcătuirea Produsului Intern al României, iar la nivelul anului trecut ponderea în PIB a sectorului construcţiilor şi-a continuat declinul la sub 8% din valoarea totală a PIB. Astfel, potrivit datelor INS, piaţa construcţiilor a contribuit la nivelul anului trecut cu 7,9% din PIB, în scădere faţă de finele anului 2012, când reprezenta 8,6%.

About Adrian Sălăgean