Colţul cultural: Adrian Samson, pictorul devean care a vândut tablouri la Târgul Internaţional de Artă din New York

Articolul a fost vizualizat de 2,706 ori

Un nou vernisaj de pictură a avut loc, zilele trecute, la Galeria de Artă “Forma” din Deva. Publicul participant a avut ocazia să asculte o prezentare plină de har, a criticului de artă Mircea Oliv, despre artistul vizual Adrian Valentin Samson din Deva.

Mircea Oliv (în stânga) l-a descris cum nu se putea mai bine pe marele artist Adrian Valentin Samson (dreapta)

Mircea Oliv (în stânga) l-a descris cum nu se putea mai bine pe marele artist Adrian Valentin Samson (dreapta)

La recentul vernisaj al lui Adrian Samson au fost prezentate lucrările de valoare ale unui pictor contemporan recunoscut, după cum veţi afla, şi peste graniţele ţării. A fost prezentat, cum vă spuneam, cu o inspirată pledoarie pentru cultură, de criticul de artă Mircea Oliv, preşedintele grupului de artişti care alcătuiesc gruparea “Arcade 24” din Bistriţa.

Am aflat, aşadar, câteva lucruri care reprezintă până la identificare lucrările pictorului Adrian Samson, a cărui operă transmite o stare exuberantă de carnaval, prezent peste tot în zilele noastre, cu întâmplări vesele sau triste, pe care le-am identificat în tablouri, cu un ochi care râde şi un ochi care plânge. Integrat prin modul de reprezentare în categoria expresionismului abstract, prin forma şi cromatica expuse, temele lucrărilor sunt părţi din existenţa sa de până acum, cu bune şi cu mai puţin bune.

De altfel, a fost apreciat cu prisosinţă şi la Târgul Internaţional de artă de la New York, unde a participat cu două luni în urmă şi unde a vândut, spre surprinderea sa, trei lucrări de dimensiuni mici, cu sume mari, după aprecierea domniei sale.

După închiderea târgului, a lăsat în galeriile new-yorkeze câteva lucrări pentru a fi expuse şi sigur vândute. Vorbim aici despre o piaţă de artă viguroasă, cu clienţi potenţiali şi excentrici în acelaşi timp. A avut o şansă prin faptul că fiica domniei sale locuieşte la New York şi l-a ajutat să participe la târg. Mi-a declarat, uşor jenat, că a reuşit în acest fel să-şi acopere cheltuielile cu transportul lucrărilor până la New York.

În acest fel, a avut ocazia să-şi încerce puterile şi să-şi primească răspunsurile valorice despre arta sa. Bănuiesc că ştiţi că, în România, aceste lucruri sunt stabilite de criticii de artă şi de publicul care, din păcate, poate doar să privească cu ocazia expoziţiilor, finalitatea atât de dorită a creatorilor, de a ajunge în casele colecţionarilor, fiind mai rar întâlnită.

Artistul vizual Adrian Samson a expus peste tot în România. În Europa a expus lucrări în Finlanda, Belgia, Franţa, Spania. Are lucrări în colecţiile particulare şi de stat, la muzee din Deva, Bacău, Bucureşti, Sibiu, Arad, Iaşi, în Franţa, Olanda, Belgia, Germania, Austria, Anglia, Italia, Danemarca, S.U.A, Suedia şi Australia.

Spunea pictorul Adrian Samson că în prima parte a creaţiei sale cromatica folosită reprezenta într-un fel mediul în care trăia, lucru firesc dacă ne aducem aminte de timpurile comunismului, acest lucru schimbându-se în ultima perioadă, dominată de culori vii, puternice, pline de viaţă şi semnificaţii sacre. Iată ce spune despre lucrările pictorului criticul de artă Gheorghe Vida: “Multitudinea de intervenţii şi atitudini, precum şi adoptarea esteticii fragmentului, ce caracterizează gândirea acestui “componist”, apropierea unei imagini proiectate de Samson de o partitură muzicală, ce ni se pare, de altfel, revelatoare, diferenţiază pictura sa iconică sau anti-iconică, în arta românească de astăzi, multiformă şi greu de sistematizat.

Organizarea tablourilor în suite sau “rime” poetice paralele îngăduie o mai bună lectură a lor, prin receptarea programului de vizualizare, dispus secvenţial”.

Vă invit să mergeţi la Galeria de Artă “Forma” din Deva, să vedeţi picturile artistului devean, care a vândut lucrări la Târgul Internaţional de Artă din New York.

About Mircea Goian