Săptămâna economică nr. 596

Articolul a fost vizualizat de 1,328 ori

Deficit

Deficitul bugetar s-a situat, după primele patru luni ale anului în curs, la 0,28% din PIB, faţă de 1,19% din PIB aferent aceleiaşi perioade din 2013, potrivit datelor publicate, luni, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 5,6%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,1% şi venituri nefiscale cu 4,5%.

Creştere salarială

Managementul Poştei Române şi sindicatul au încheiat un protocol care prevede o creştere a salariilor cu 150 de lei brut, majorare condiţionată de creşterea veniturilor companiei, de limitele prevăzute în buget şi de procesul de normare a activităţii, astfel că protestele salariaţilor au încetat.

Salarii la Dacia

Creşterea producţiei de automobile Dacia nu s-a văzut doar în cifre, ci şi în buzunarele angajaţilor. Salariul mediu brut a crescut în 2013 cu 13,4% faţă de anul precedent şi cu aproape 66% faţă de 2009. Dacă în 2009 salariul mediu în uzină era de sub 1.900 de lei, la finalul anului 2013, salariul a crescut la 3.154 de lei, adică aproape dublu comparativ cu media industriei la nivel naţional.

UEE

Rusia, Belarus şi Kazahstan vor semna, joi, Tratatul pentru constituirea Uniunii Economice Eurasiatice, organizaţia urmând să fie înfiinţată oficial la 1 ianuarie 2015, anunţă Preşedinţia Rusiei, citată de Itar-Tass.

Ucraina rău-platnică

Gazprom, cel mai mare producător de gaze la nivel mondial, trebuie să plătească taxe de export în valoare de aproape 800 de milioane de dolari pentru livrări care nu au fost achitate de Ucraina.

Declaraţii de venit

Luni a fost ultima zi în care s-au mai putut depune declaraţiile de venit pentru anul 2013. Cei care nu au ajuns nici acum la ANAF cu formularul completat vor fi nevoiţi să plătească o amendă. Tot luni a fost termenul limită şi pentru companii în cazul impozitului pe clădirile speciale, aşa numita taxă pe stâlp. Conform datelor furnizate de ANAF, în 2013, ar fi trebuit să depună formularul 200 circa 600.000 de români, din care 40% nu au făcut acest lucru, chiar dacă amenzile variază între 50 şi 500 de lei.

About Adrian Sălăgean