Săptămâna economică nr. 597

Articolul a fost vizualizat de 1,181 ori

Turism

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primele patru luni au însumat 1,98 milioane, în creştere cu 4,9% faţă de cele din perioada similară a anului trecut, în timp ce înnoptările s-au situat la 3,9 milioane, cu 8,8% mai multe, potrivit datelor INS. Din numărul total de sosiri, cele ale turiştilor români au reprezentat 77,5%, iar restul de 22,5% ale turiştilor străini, ponderi apropiate de cele din perioada ianuarie-aprilie 2013. Dintre turiştii străini cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa – 79,3% din total.

Scumpire

Aplicarea dereglementării preţului gazelor naturale pentru populaţie va detemina o scumpire cu 2% la 1 iulie şi cu 3% la 1 octombrie, dar, dacă importurile de gaze ruseşti vor fi mai mici, aceste majorări s-ar putea înjumătăţi, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Banii pentru Dacia

Persoanele fizice care şi-au transferat după 22 decembrie 1989 banii de la CEC la BRD pentru achiziţionarea unui autoturism Dacia sau moştenitorii acestora trebuie să depună până la 15 iunie o cerere de restituire în unităţile BRD împreună cu alte documente, plăţile efectuându-se din 4 septembrie. Solicitanţii trebuie să mai prezinte actul de identitate, documentul în original care atestă schimbarea numelui (certificat de căsătorie, decizie de divorţ etc.) şi actul care atestă calitatea de moştenitor sau procura notarială specială care atestă calitatea de împuternicit, în original. Actul normativ prevede şi majorarea cu 222.231 de lei a valorii totale a despăgubirii pentru persoanele fizice care au depus bani la CEC până la 15 februarie 1992 pentru achiziţia de maşini Dacia.

Economisire

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut cu 0,5% în aprilie 2014, faţă de martie, depăşind uşor 215 miliarde de lei, arată datele Băncii Naţionale a României, publicate luni. Conform sursei citate, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,8%, până la 81,771 miliarde de lei. La 30 aprilie 2014, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 6,2% (4,9 % în termeni reali) faţă de 30 aprilie 2013.

About Adrian Sălăgean