An excelent pentru agricultori, dezastruos pentru apicultori

Articolul a fost vizualizat de 2,039 ori

Campania agricolă din această primăvară s-a încheiat, iar agricultorii estimează recolte excelente, în cazul în care nivelul de apă din sol se va menţine constant în această vară. În schimb, apicultorii au fost grav afectaţi de ploi. Ei spun că recolta de miere de salcâm este compromisă complet, iar multe familii de albine au murit, deja de foame.

Ploile abundente din această primăvară le asigură recolte bune agricultorilor, însă fac ca producţia de miere să scadă, preţurile la acest produs urmând să crească simţitor în lunile viitoare

Ploile abundente din această primăvară le asigură recolte bune agricultorilor, însă fac ca producţia de miere să scadă, preţurile la acest produs urmând să crească simţitor în lunile viitoare

Campania agricolă de primăvară din acest an era finalizată în proporţie de aproape 90 la sută încă de la începutul lunii mai, în ciuda precipitaţiilor abundente. Încă dinainte de jumătatea lunii trecute, agricultorii hunedoreni au reuşit să însămânţeze aproape întreaga suprafaţă de teren arabil din judeţ. Aceştia au semănat porumb, cartofi, cereale, dar şi soia. Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara, Ioan Furca, spune că în această primăvară hunedorenii au semănat culturi pe o suprafaţă considerabil mai mare decât în primăvara anului 2013, solul afânat permiţând cultivarea a aproape 1.000 de hectare în plus.

“Cea mai mare suprafaţă de teren arabil a fost însămânţată cu porumb, dar şi cu cartofi. Cultura de porumb totalizează peste 22.000 de hectare, în timp ce cartofii au fost cultivaţi pe o suprafaţă de peste 8.000 de hectare”, afirmă şeful DADR Hunedoara. Aproximativ 100 de hectare au pământ au fost semănate cu soia, legumele au fost plantate atât în câmp, cât şi în solarii, pe o suprafaţă de peste 4.000 de hectare, în timp ce pe mai bine de 70 de hectare au fost cultivate plante medicinale.

Fermierii spun că ploile din această primăvară (care au ajuns chiar şi la 40-50 de litri pe metrul pătrat) au refăcut deficitul de apă existent în sol de mai mulţi ani, coborând în profunzime, la nivelul rădăcinilor. Cu toate acestea, fermierii spun că terenul din judeţul Hunedoara nu reţine apa, aşa că ploi săptămânale ar fi absolut necesare, astfel încât recoltele să fie bogate în această toamnă.

Ploile, paguba apicultorilor

Dacă precipitaţiile abundente din ultimele luni i-au bucurat pe agricultori, majoritatea dintre ei dependenţi de mila cerului în ceea ce priveşte irigarea culturilor, apa în exces a făcut ravagii printre roiurile de albine. Apicultorii spun că recolta la salcâm este compromisă, cei care au mers în pastroral fiind nevoie să aducă suplimente albinelor, pentru ca aceastea să nu moară de foame. Asta în condiţiile în care, în repetate rânduri, albinele nu au putut să iasă la cules decât două zile din 14, din cauza ploilor.

“La salcâm, cel puţin, este dezastru! Apicultorii hunedoreni care au mers în pastoral în Oltenia nu au venit pe plus, ci pe minus. În unele cazuri a fost nevoie ca aceştia să ducă provizii de acasă pentru albine, pentru ca să nu piardă roiurile. Vremea a fost foarte proastă pentru noi, deşi fermierii sunt foarte bucuroşi de faptul că acum solul are suficientă apă, iar ei se aşteaptă la recolte foarte bune. Noi am făcut şi cinci mutări ale stupilor şi de abia avem cinci sau zece kilograme de miere”, afirmă Dorian Popa, reprezentantul firmei Romaust, care se ocupă cu colectarea, procesarea şi ambalarea mierii.

Apicultorii spun că la salcâm au reuşit, în cele mai bune cazuri, să obţină doar cinci sau şase kilograme de miere de salcâm pentru un stup, în condiţiile în care aceasta era recolta lor principală şi cea mai bine plătită. Astfel, dacă la colectare un apicultor primeşte mai puţin de 10 lei pentru un kilogram de miere polifloră, mierea de salcâm este plătită cu 18 lei. Apicultorii adaugă că ploile frecvente din perioada înfloririi salcâmului au dat o lovitură grea stuparilor, în condiţile în care floarea de salcâm este cea mai productivă, iar albinele reuşeau, în anii foarte buni, să adune chiar şi 40 sau 50 de kilograme de miere într-un singur stup.

Singura salvare: o vară fără precipitaţii

Ploile abundente din această primăvară fac ca producţia de miere să scadă, preţurile la acest produs urmând să crească simţitor în lunile viitoare

Ploile abundente din această primăvară fac ca producţia de miere să scadă, preţurile la acest produs urmând să crească simţitor în lunile viitoare

Mai mult, pentru că teiul pucios nu a produs secreţiile de polen şi nectar anul acesta, albinele nu au reuşit să adune suficientă hrană nici din această floare, aşa că singura speranţă a apicultorilor, în aceste condiţii, rămâne mierea de rapiţă şi, ulterior, cea de floarea soarelui. Cu toate acestea, stuparii spun că şi aici sunt probleme, deoarece fermierii şi arendaşii terenurilor nu respectă de fiecare dată legile, care prevăd ca, în cazul ierbicidării sau tratării cu diferite substanţe insecticide, apicultorii să fie anunţaţi cu cel puţin două zile înainte, pentru a avea timp să-şi mute stupii şi să evite otrăvirea albinelor.

Apicultorii spun că, dacă sunt interesaţi să-şi ducă albinele într-o zonă cu cultură de rapiţă sau floarea-soarelui, aproape întotdeauna sunt nevoiţi să sune fermierii şi să verifice ei, înainte, pentru a fi siguri că nu vor pierde familiile de albine. Mai mult, potrivit legii, fermierii sunt obligaţi să nu trateze plantele şi solurile cu substanţe nocive pentru peşti şi albine, dar stuparii spun că aceste prevederi nu sunt întotdeauna respectate. Asta deşi contribuţia benefică a albinelor la obţinerea unei recolte bogate este incontestabilă, în condiţiile în care ele asigură polenizarea florilor.

“Sperăm ca măcar vara să fie secetoasă, adică să nu mai plouă chiar în fiecare zi, pentru că acum solul este îmbibat de apă, har Domnului! Toţi apicultorii din ţară m-au sunat, nu doar cei din judeţul Hunedoara: m-au sunat de la Hanul Conachi, Valea lui Mihai, din Moldova… N-au produs nici ei nimic”, adaugă hunedoreanul Dorian Popa.

Apicultorii cer controale riguroase la miere

Apicultorii hunedoreni spun că în cazul mierii vândute la export, câştigurile nu sunt foarte mari, pentru că mierea în ţările din vestul Europei – Spania, Franţa sau Germania – are un preţ comparabil cu mierea de pe piaţa românească, uneori chiar mai mic, însă la o calitate mult mai bună. Mai mult, apicultorii spun că peste graniţe mierea nu este contrafăcută, aşa cum s-a întâmplat în unele cazuri în hipermarketurile din România, şi cer autorităţilor să înteţească verificările, astfel încât producătorii de miere autentică, sută la sută naturală, să fie susţinuţi şi de autorităţi.

“Asta mai ales în situaţia în care ploile au lovit în special în apicultorii care au stupine mici, de câteva zeci de stupi. Unii dintre aceştia sunt începători, nu ştiu exact când şi cum să intervină, iar alţii se ocupă şi de alte activităţi pentru a-şi asigura subzistenţa. Tocmai aceştia, majoritatea lor, de altfel, au fost afectaţi de precipitaţii cel mai mult”, precizează Dorian Popa.

About Ada Beraru