Protestul energeticienilor, taxat la salariu de Guvern

Articolul a fost vizualizat de 1,726 ori

Ora în care au protestat le va fi tăiată din salariu angajaţilor de la Compania Energetică Hunedoara. „Este ceea ce specifică legea. Nu putem să fim şi în grevă, şi să fim şi plătiţi”, le transmite liderul Sindicatului „Muntele”, Dan Nica, celor care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de penalitatea salarială.

mintiaProtestul nu a dus nici la renunţarea la soluţia şomajului tehnic pentru reducerea costurilor. Primul pas a şi fost făcut, iar la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie, s-a decis – după cum a precizat Petre Nica – ca tot personalul să fie trimis în şomaj tehnic, timp de 5 zile pe lună. De această măsură, care se aplică chiar de marţi, scapă doar personalul direct productiv şi angajaţii din subteran. Ministrul Energiei a anunţat că se vor face economii prin restructurarea celor numiţi pe criterii politice. „Am acceptat propunerea sindicatelor ca reducerea fondului salarial să înceapă cu restructurarea celor care au fost numiţi pe criterii politice, şi nu pe criterii de merit profesional, în diverse funcţii din societate, în ultimii cinci-şase ani”, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei.

Sindicatul e, totuşi, mulţumit

Cu toate acestea, liderii minerilor şi energeticienilor se declară mulţumiţi că, după greva de avertisment, au reuşit să obţină o întâlnire cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, şi că CEH are un buget. Un buget trunchiat, care nu a fost negociat de sindicate şi administraţie şi care nu aduce nimic bun pentru angajaţii Complexului Energetic Hunedoara (CCM), ce s-ar putea trezi cu actualele drepturi din Contractul Colectiv de Muncă diminuate. Liderul Sindicatului „Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH, explică ce anume a rezolvat greva de avertisment de joi: „În primul rând, greva de avertisment a rezolvat procedura legală de a putea organiza o grevă generală, dacă nu se rezolvă problemele tuturor angajaţilor. De asemenea, a forţat mâna Guvernului de a aproba bugetul CEH. Bun – rău, aşa cum este, avem totuşi baza financiară pe care să negociem Contractul Colectiv de Muncă”.

Reamintim că aproape 2.000 de sindicalişti din minerit şi energie, angajaţi ai CEH, s-au aflat, joi, timp de o oră, într-o grevă de avertisment. Acesta este primul pas dintr-un posibil calendar al acţiunilor de protest.

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean