Drogurile şi prostituţia intră în calcularea PIB-ului

Articolul a fost vizualizat de 1,262 ori

România, alături de celelalte state europene, va include din septembrie mai multe activităţi în calculul PIB, potrivit ESA 2010, alături de cheltuielile de înarmare şi cercetare-dezvoltare figurând şi valoarea adăugată brută din activităţi ilegale, precum prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă. “Din estimările foarte preliminare, toate revizuirile nu o să depăşească 1%.

prostituateAvem aici cercetarea- dezvoltarea cu o pondere un pic mai mare în alte state, din păcate. La o primă citire a datelor, pentru că mai sunt şi cheltuielile de la armată şi altele, probabil că impactul activităţilor ilegale nu poate să fie mai mult de 0,1-0,2%”, a declarat pentru media centrală directorul Direcţiei Conturi Naţionale din INS, Adriana Ciuchea. Ea a arătat că în prezent este inclusă în PIB economia neobservabilă, adică acele activităţi legale care se derulează ilegal şi care variază în ultimii ani între 22% şi 23% din PIB.

Valoarea estimată pentru 2012 de INS pentru prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă, de 0,2% din PIB, echivalează cu circa 1,2 miliarde lei (270 de milioane euro).

Tags:

About Adrian Sălăgean