Săptămâna economică nr. 598

Articolul a fost vizualizat de 1,210 ori

Privatizare electrică

Banca Europeană pentru Reconstucţie şi Dezvoltare (BERD), unul dintre cei mai mari investitori instituţionali prezenţi în România, ar putea investi cel puţin 50 de milioane de euro în oferta publică de acţiuni derulată de compania de distribuţie şi furnizare Electrica, singura firmă de profil pe care statul o mai controlează. Listarea Electrica, proces care ar trebui să înceapă săptămâna viitoare, ar putea fi cea mai mare pe care România a făcut-o până acum, statul estimând să încasaze 400 de milioane de euro din vânzarea unui pachet de 51% din companie.

Austriecii, stăpâni peste lemnul românesc

Companiile austriece Schweighofer, Kronospan şi Egger, care controlează sectorul de prelucrare a lemnului din România, au ajuns anul trecut la afaceri cumulate de 1 mld. euro din vânzarea de cherestea şi alte produse din lemn, din care mai bine de jumătate merge la export. Firmele cumpără lemn de la Romsilva şi alţi proprietari de păduri şi fabrică cherestea, PAL (plăci aglomerate din lemn) sau alte plăci pe care le vând către producătorii de mobilă sau la export. Compania aflată pe primul loc în top, Schweighofer, a avut o cifră de afaceri de 470 mil. euro şi un profit de aproape 100 mil. euro anul trecut. În total, producţia de cherestea în 2013 a fost de circa 5 milioane de metri cubi, faţă de 1,4 mil. metri cubi în 2000.

Southstream

Sofia a suspendat pregătirile pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream, care urmau să înceapă în această vară, în Bulgaria, în urma criticilor exprimate de către Bruxelles şi Washington, a anunţat, duminică, premierul Plamen Oreşarski. Comisia Europeană a cerut Sofiei să suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, argumentând că Bulgaria nu a respectat reglementările europene în domeniul pieţelor publice.

Google, peste Microsoft

Browserele companiei Google, Chrome şi Android au depăşit Internet Explorer al Microsoft şi sunt acum cele mai utilizate din Statele Unite, situaţie care întăreşte poziţia Google pe piaţa de publicitate online. Chrome şi Android aveau o cotă de piaţă de 31,8% în aprilie, în urcare de la 26% în aceeaşi lună a anului trecut. Internet Explorer a pierdut teren în acest interval, de la 37% la 30,9%.

About Adrian Sălăgean