Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 2,148 ori

“Cum s-ar fi produs această înşelare a clienţilor? Potrivit procurorilor, ANRE a descoperit că ENEL a impus o dublă taxare a certificatelor verzi către consumatori în 2012. Cu alte cuvinte, a umflat factura consumatorilor. ENEL urma să fie sancţionată cu reducerea tarifelor cu un procent de 6%. Numai că nu s-a întâmplat aşa. Potrivit DNA, Dumbrăvanu (reprezentant al arbitrului pieţei) s-a înţeles cu Florin Gogu (reprezentant al ENEL, un jucător din piaţă) ca sancţiunea să fie de doar 1,3% în loc de 6%, mecanism din care ENEL câştigă foc 2,5 milioane de euro”, scrie HotNews.ro.

enel castiga foc

Semeni vânt, culegi furtună. Semeni preţuri umflate, culegi… foc? Şi aş vrea să-mi spună Ionuţ Baias, autorul articolului, cum a ajuns la formularea “un procent de 6 la sută” – mai precis, câţi ani de jurnalism i-au fost necesari pentru a ajunge la “un procent de şase la sută”?!

Bănuiesc că Ziarul Hunedoreanului a epuizat absolut toate subiectele interesante din judeţ, dacă Raluca Cetean a ajuns să copieze “articolele” de pe site-ul de umor voluntar (ei i-au spus aşa) Times New Roman! Iată cum arată un astfel de subiect preluat integral de ZHD: “FUN. Veşti bune pentru cretinii care dadeau share la Tony Poptămaş: Lovitură dură primită de cretinii români azi dimineaţă. Pagina de Facebook a lui Tony Poptămaş, o adevărată instituţie pe internet, a fost ştearsă de pe cunoscuta reţea de socializare. Cu toate acestea, totul nu este încă pierdut, pagina sa de Google+ fiind în continuare, funcţională”. Apăi dacă tot copiaţi mizeriile astea neamuzante (în general, Times New Roman are glume bune, dar asta nu a fost una dintre ele), vă doare mâna să le şi corectaţi??? Totul nu este încă pierdut? Ba, pentru unii ziarişti, cam este.

poptamas

 

“Autobergamo câştigă dramatic actul doi al finalei! Titlul se decide în decisiv!”, anunţă, emfatic, Ovidiu Mănăstire, de la Servus Hunedoara. Ce pot eu să zic? Bine, băiatu’!? Mă gândeam că titlul se decide aleatoriu, nu “în decisiv”. Apropo, dacă nu vă e clar, “a decide” şi “decisiv” au aceeaşi rădăcină, deci e logic că titlul se decide în meciul decisiv. Sau nu e destul de clar pentru jurnalistul nostru?

se decide in decisiv

“Mai multe de istoria dramaticului meci din această seară puteţi citi în ediţia de miercuri, 11 iunie 2014”. Doamne, dar ce cuvinte mari, dramaticul meci! Zici că a fost cel puţin un meci din Champions League! Şi nu e corect “mai multe de istoria”, ci “mai multe despre istoria”. Deh, detalii.

mai multe de istoria

Carmen Cosman-Preda încă este în război cu limba română: “Rusaliile la Mănăstirea Prislop. Credinţă cu aromă de mici şi virşlii”, a scris ea, în Ziarul Hunedoreanului. Corect este: “Credinţă cu aromă de mici şi virşli”, întrucât virşlii este pluralul substantivului virşli. Acelaşi lucru este valabil şi pentru zimbri, apropo, numai că acest mic detaliu nu i-a împiedicat pe cei care sunt responsabili cu indicatorul amplasat la intrare în rezervaţia de zimbri Slivuţ de la Haţeg să scrie “Rezervaţie zimbrii”. Atunci ce pretenţii să mai ai de la vizitatori, de exemplu, care sunt complet induşi în eroare de cele două indicatoare, unul pe care scrie corect şi altul pe care scrie “Rezervaţie zimbrii“? Totuşi, de la ziarişti mă aştept la mai mult. Rău fac, ştiu, dar speranţa moare ultima.

mici si virslii

Numai un jurnalist cu “state” vechi, aşa cum este Carmen Cosman-Preda, de la Ziarul Hunedoreanului, putea să născocească o frază atât de lungă şi alambicată: “Sărbătoarea Rusaliilor şi vremea frumoasă de afară a adunat mii de oameni la Mănăstirea Prislop, acolo unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, cel supranumit «Sfântul Ardealului»”.
Sincer să fiu, mă aşteptam să aflu ceva şi despre Ardeal din fraza asta atât de lungă! Şi nu, sărbătoarea şi vremea frumoasă nu “a adunat” mii de oameni, ci “au adunat”, pentru că sunt două elemente – sărbătoarea şi vremea.

a adunat

“Fumul grătarelor ori mirosul micilor a umplut imediat aerul şi a ajuns până în curtea mănăstirii, spre stupefacţia celor care au venit până la Prislop să se reculeagă şi să-şi găsească liniştea interioară”, mai spune Carmen Cosman-Preda. Din nou, fumul şi mirosul sunt două “chestii”, deci spunem despre ele că au ajuns până în curtea mănăstirii, nu că a ajuns. Şi, cu toată stupefacţia celor veniţi să se reculeagă, spuneţi-mi şi mie, s-au vândut micii şi virşlii sau comercianţii ”nesimţiţi” au plecat acasă fără să vândă nimic? Ceva îmi spune că ei au speculat sărbătoarea şi puhoiul de credincioşi şi au făcut bani vânzând mici şi virşli, pentru că încă nu am văzut comercianţi prezenţi în locuri în care să nu se vândă mici şi virşli, de exemplu. Deci au fost bineveniţi, până la urmă. Sau mă înşel?

mici si virsli doi

Ce-i drept, nici pe mine nu m-a obligat nimeni să cumpăr ciocolata de post din poza asta. Şi n-am cumpărat-o, pentru că biserica se poate susţine şi singură, la câţi bani îi rămân după ce plăteşte taxe şi impozite statului român! Glumeam, ştiu că biserica nu plăteşte taxe ori impozite.

ciocolata pentru biserica

Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara a trimis un e-mail către redacţiile instituţiilor mass-media din judeţ, cu următorul text: “Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Societatea Română de Quiz – Trivia (Cultură Generală), organizează prima ediţie a concursului de cultutură generală “ŞTIU ŞI DEMONSTREZ”. Virgulă între subiect şi predicat şi “cultutură generală”? Vă urez succes, dragi copii!

cultutura generala

Kaufland ne oferă “devoraţiuni grădină diverse”. Fără alte comentarii.

devoratiuni

B1TV îl citează pe Mircea Geoană: “Îi las pe simpatizanţii noştrii să judece”. Ca şi în cazul virşlilor şi al zimbrilor, “noştri” se scrie cu un singur “i”, dragilor.

nostrii

Şi cei de la Digi24 mai scapă câte o găluşcă: “Procurorii susţin că suspecţii au obţinut suvenţii pe terenurile bisericii”.

suventii

Cam astea-s greşelile de săptămâna asta. Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'