Fotbal: Turneul Final Brazilia 2014 – Surprize mari în grupe

Articolul a fost vizualizat de 9,555 ori

La ora la care scriu aceste rânduri se cunosc deja primele patru meciuri din optimile actualului “mondial”: Brazilia – Chile, Mexic – Olanda, Columbia – Uruguay şi Costa Rica – Grecia. Marea surpriză a acestor optimi o constituie prezenţa în această fază a competiţiei a micului stat din America Centrală, Costa Rica. Echipa condusă de pe banca tehnică de columbianul Pinto s-a calificat de pe primul loc din grupa “D”, denumită grupa “morţii”, unde erau prezente trei campioane mondiale, Italia, Uruguay şi Anglia.

fotbal pariuriLa început părea clar pentru toată lumea că favoritele pentru calificare în faza următoare erau cele două ţări europene şi gruparea sudamericană, iar costaricanii erau consideraţi “carne de tun” pentru cele trei. Pe terenurile braziliene, lucrurile au stat însă cu totul altcumva, fotbaliştii din Costa Rica demonstrând cu prisosinţă că merită această calificare pe care nu şi-o imagina nimeni. Elevii lui Pinto au avut un parcurs remarcabil, reuşind să treacă pe rând de Uruguay (3-1), Italia (1-0), iar în ultimul meci au terminat la egalitate (0-0) cu Anglia, terminând grupa pe primul loc, cu şapte puncte. Reprezentanţii “Albionului” erau deja eliminaţi după primele două jocuri (de două ori 1-2, cu Italia şi Uruguay), astfel că întâlnirea dintre Italia şi Uruguay devenise finala grupei “D” pentru desemnarea echipei care se va califica mai departe de pe locul doi. Italienii aveau două variante pentru calificare, victoria sau meciul egal, dar, până la urmă, peninsularii şi-au făcut bagajele pentru a pleca acasă. După o repriză albă, în minutul 59, Marchisio a văzut direct “roşu”, iar sud-americanii au speculat această superioritate numerică, reuşind golul mult dorit în minutul 81, în urma unei lovituri de colţ, fundaşul central Godin, care activează la Atletico Madrid, învingându-l cu o imparabilă lovitură de cap pe Buffon.

Grupa “A”: Brazilia şi Mexic merg mai departe

Cotată cu mari şanse la câştigarea preţiosului trofeu, Brazilia, în calitate de ţară organizatoare, a reuşit până la urmă să încheie pe primul loc această grupă. După un 3-1 care a “scârţâit” cu Croaţia, a urmat o evoluţie palidă împotriva Mexicului, un 0-0, în care erou poate fi considerat portarul aztecilor, Ochoa. În ultimele două meciuri, brazilienii au făcut legea cu inexistenta Camerun, care chiar dacă a egalat la unu, a fost îngenuncheată la final cu un concludent 4-1, Neymar fiind vedeta, prin cele două goluri înscrise în minutele 17 şi 35. La rândul lor, mexicanii i-au “demolat” pe croaţi, care ţinteau la rândul lor cele trei puncte salvatoare. După o repriză albă, au urmat 12 minute de vis pentru “azteci”, ei reuşind să înscrie de trei ori consecutiv în acest interval, golul lui Persic din minutul 87 făcând ca Brazilia să termine pe primul loc cu 7 puncte (golaveraj 6-2), în timp ce Mexicul a terminat pe ll, cu acelaşi număr de puncte, dar un golaveraj inferior, 4-1.

Grupa “B”: Adios, Espana!

Surpriza surprizelor s-a produs în această grupă, unde campioana mondială în funcţie, Spania, a spus adio turneului final după doar primele două jocuri. După acel incredibil 1-5 din prima rundă, mai ales prin dimensiunile scorului, eşec suferit în faţa olandezilor, partida din etapa a doua cu Chile era decisivă pentru iberici. Colegii lui Alexis Sanchez (care evoluează la FC Barcelona) au fost letali în primele 45 de minute, Vargas (min. 20) şi Aranguiz (min. 43) învingându-l pe Iker Casillas. Olandezii treceau şi ei greu, cu 3-2, după ce au fost conduşi până în minutul 58 cu 2-1 de surprinzătoarea Australia, astfel că meciul dintre “portocala mecanică” şi sud-americani urma să stabilească câştigătoarea grupei, locul unu evitând, practic, Brazilia. A fost o evoluţie modestă pentru ambele reprezentative, dar, până la urmă, Luis van Gaal a dovedit că este un mare antrenor, introducându-i în repriza secundă pe Fer şi Depay, care vor înscrie fiecare câte un gol. Dorind să mai ştergă din marea ruşine, Spania a trecut cu un sec 3-0 de “cangurii” australieni, dar rămâne marea dezamăgire a suporterilor spanioli, care îşi văd echipa acasă înainte de termen.

Grupa “C”: Columbia dezlănţuită, Grecia – calificare in extremis

Pentru columbieni, partida cu Japonia nu conta decât ca palmares, sud-americanii având deja asigurată prima poziţie în grupă după cele două victorii, cu Grecia (3-0) şi Coasta de Fildeş (2-1). Niponii aveau o singură şansă pentru a continua, cele trei puncte. Nu a fost să fie însă, elevii argentinianului Jose Pekerman impunându-se de o manieră categorică, cu 4-1. Aşa că locul doi, cel calificant, urma să fie rezolvat de întâlnirea dintre Grecia şi Coasta de Fildeş. Elenii, care aveau doar un punct şi niciun gol înscris, faţă de africani, cu trei puncte (2-1 cu Japonia), au reuşit cel mai bun meci al lor din Brazilia. Samaris a deschis scorul în minutul 42, dar, în repriza secundă, Bony a restabilit egalitatea şi Drogba şi echipierii lui se vedeau deja în optimi de finală. Era injust însă, grecii trimiţând balonul în bare de nu mai puţin de trei ori. Bucuria grecilor a venit însă în cel de-al treilea minut al prelungirilor, când Samaras a transformat un penalty.

Ultimele patru meciuri din optimi vor fi stabilite în urma disputării meciurilor Honduras – Elveţia, Ecuador – Franţa (grupa E) şi Nigeria – Argentina, Bosnia – Iran (grupa F), care s-au disputat miercuri, după închiderea ediţiei şi SUA – Germania, Portugalia – Gana (grupa G), Coreea de Sud – Belgia, Algeria – Rusia (grupa H), care se dispută în această seară. De remarcat că Franţa, Argentina şi Belgia sunt deja calificate, indiferent de rezultatele pe care le vor realiza în această ultimă rundă. Se prefigurează în optimi din aceste patru grupe, Franţa – Nigeria sau Iran, Elveţia/Ecuador – Argentina, Germania – Algeria/Rusia, SUA/Gana – Belgia.

Tags: , ,

About Ion Bădin