Microhidrocentrale scoase la vânzare în judeţ

Articolul a fost vizualizat de 1,966 ori

Nu mai puţin de patru centrale hidroelectrice de mică putere din judeţul Hunedoara vor fi scoase la licitaţie de către Hidroelectrica, în cadrul unor licitaţii deschise cu strigare.

Energia hidro poate aduce beneficii semnificative judeţului Hunedoara şi nu numaiCele 4 CHEMP-uri vizate sunt Valea Cracului 1, Valea Cracului 2, Valea Cracului 3 şi Zeicani, toate amenajate pe râul Valea Cracului de lângă Haţeg. Toate cele patru au fost incluse pe lista investiţiilor privind retehnologizarea, însă acum Hidroelectrica a decis să renunţe la ele, alături de alte obiective similare din ţară. În total, societatea va vinde în cadrul licitaţiilor ce vor avea loc în perioada 15-18 septembrie 2014 nu mai puţin de 27 de CHEMP-uri, cu o putere totală instalată de 20,3 MW şi o energie de proiect de 60,6 GWh. “Dosarele de prezentare întocmite de Hidroelectrica SA pentru vânzarea fiecărui pachet de active pot fi procurate de luni până vineri, începând cu data de 26 iunie, până pe 18 august 2014 de la sediul Hidroelectrica SA, au anunţat reprezentanţii societăţii.

Din luna iulie a anului trecut, au fost deja vândute 21 de Centrale Hidroelectrice de Mică Putere, la preţul total de 69.283.135 lei, adică aproximativ 15.746.167 euro.

Microhidrocentralele sunt capacităţi de producţie din surse regenerabile care, până la o putere instalată de 10 MW sunt beneficiare ale schemei de sprijin prin certificate verzi. O microhidrocentrală poate primi în jur de două-trei certificate verzi, adică în jur de 100 de euro pentru fiecare megawatt produs, timp de 15 ani.

About Adrian Sălăgean