Un nou centru de informare îi aşteaptă pe turişti în Retezat

Articolul a fost vizualizat de 2,254 ori

Investiţia pentru construirea Centrului de informare turistică s-a ridicat la aproape 200.000 de euro.

Proiectul a fost finanţat din fonduri europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Turiştii care trec vizitează Centrul vor avea la dispoziţie mii de pliante şi broşuri cu informaţii despre obiectivele turistice din zonă şi despre masivul Retezat.

Deşi centrul a fost inaugurat zona din faţa său va fi amenajată abia după finalizarea noii clădiri a primăriei, cel mai probabil anul viitor

Deşi centrul a fost inaugurat zona din faţa său va fi amenajată abia după finalizarea noii clădiri a primăriei, cel mai probabil anul viitor

Turiştii sosiţi în Sălaşu de Sus pot apela, mai nou, la Centrul de informare turistică construit de administraţia locală cu bani europeni. Ei pot cere informaţii legate de obiectivele turistice pe care le pot vizita în zonă, dar pot solicita celor doi angajaţi ai centrului şi sprijin în alegerea de trasee şi conturarea de itinerarii de vacanţă sau hărţi detaliate cu zona masivului Retezat. Reprezentanţii comunei Sălaşu de Sus spun că înfiinţarea unui centru de informare turistică era absolut necesară, tocmai graţie densităţii obiectivelor turistice, care abundă în acest peisaj de vis, obiective care, ani la rând, rămăseseră abandonate sau erau ignorate de turişti şi doar o parte dintre ele figurau pe hărţile turistice. “Proiectul «Înfiinţare centru de informare turistică, dezvoltarea şi marketingul serviciilor turistice în comuna Sălaşu de Sus» a fost primul nostru proiect accesat pe fonduri europene, dar lucrurile au mers neaşteptat de bine. Nevoia construirii Centrului de Informare Turistică a apărut ca urmare a faptului că în zonă etau foarte multe monumente istorice nepuse în valoare şi insuficient eexploatate turistic. Avem o serie de monumente naturale, şi anume lacurile glaciare din Parcul Naţional Retezat, cascada Lolaia, avem vârful Poieni, cu specii de flori endemice, care se găsesc doar aici, Poiana Narciselor, apoi este Cetatea de la Mălăieşti, o fortificaţie din secolul al XIV-lea, care a şi fost reabilitată. La curtea cnezială de la Sălaşu de Sus, din secolul al XI-lea avem un alt proiect de punere în valoare, iar ridicarea arheologică a fost deja făcută. Turiştii care ajung la noi mai pot să viziteze, chiar în comună, Biserica Iobagilor, în Paroş este o altă biserică de secol XV, iar în Nucşoara este o altă biserică foarte veche, de secol XVII”, explică ghidul turistic Ioan Vlad.

Turismul, o resursă neexploatată

Pentru a promova toate aceste obiective turistice administratorii Centrului au iniţiat şi tipărirea a 500.000 de pliante cu informaţii despre fiecare atracţie turistică din zonă care merită bifată în timpul unui tur în Ţara Haţegului, la care se adaugă 50.000 de broşuri şi 5.000 de ghiduri turistice. Edilul-şef al comunei Sălaşu de Sus, viceprimarul Virgil Haitău, spune că majoritatea locuitorilor comunei trăiesc din resurse limitate, ei fiind proprietari ai unor gospodării tradiţionale, de subzistenţă. Principalele venituri ale sălăşenilor provin din agricultură şi zootehnie, iar turismul, susţin edilii, ar putea aduce un ban în plus în buzunarul localnicilor: “Aici se face doar agricultură şi zootehnie. La noi industrie… nimic! Sunt doar câteva firme mici de tot, cu maximum zece angajaţi: câţiva agenţi economici care se ocupă de exploatarea lemnului, este o balastieră la Băieşti, un abator realizat tot pe fonduri europene, dar care din păcate, s-a închis şi câţiva procesatori în industria alimentară, fiecare cu cel mult cinci-şase angajaţi, iar aici mă refer la producătorii celebrilor virşli”.

Proiectul de construcţie a Centrului Turistic din comuna Sălaşu de Sus va fi completat de un al doiea proiect, care presupune realizarea unui spaţiu de recreere, prin intermediul GAL (Grupul de Acţiune Locală “Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor”).

Valoarea totală a investiţiei, care a presupus construirea Centrului de informare turistică şi mediatizarea noilor servicii turistice diponibile la intrarea în Masivul Retezat a fost de aproape 197.000 de euro. Administraţia locală din Sălaşu de Sus a beneficiat de un avans de 50 la sută din sumă, iar banii au fost achitaţi în trei tranşe, pe măsură ce lucrările au fost executate.

“Faţa” centrului va fi cosmetizată abia în 2015

Înfiinţarea Centrului de informare turistică din Sălaşu de Sus a fost un proiect care s-a derulat pe parcursul trei ani şi singurele probleme au apărut la înfiinţarea celor două locuri de muncă, activitate obligatorie pentru beneficiarul proiectului. Potrivit legii, Primăria nu mai putea face angajări la momentul respectiv, însă edilii spun că au găsit o variantă prin care doi angajaţi ai primăriei au primit noi fişe ale postului, astfel încât să poată lucra la Centrul de informare turistică. Cei doi angajaţi trebuie să muncească aici vreme de cel puţin doi ani după finalizarea implementării proiectului, pe toată perioada de monitorizare. Zona din faţa centrului va fi şi ea amenajată, în baza unui alt proiect, finanţat prin GAL “Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor”. În plus, administraţia locală a anexat clădirii centrului un nou corp de clădire, în care va fi mutată întreaga administraţie publică locală. “Vechiul sediu al Primăriei era unul foarte vechi. Noul sediu, care este construit în exclusivitate din bugetul local, va fi finalizat, cel mai probabil până la Crăciun. Noi ne-am asociat cu Ţinutul Pădurenilor şi fiecare Primărie a primit peste 45.000 de euro (fără TVA), iar dacă proiectele vor avea nevoie de mai mulţi bani, atunci diferenţa va fi suportată de la bugetul local. Încă nu am început lucrările de amenajare a parcului, pentru că încă mai construim noul sediu al Primăriei şi, dacă amenajam parcul înainte, acesta ar fi fost distrus de utilajele care, ulterior, ar fi construit noua clădire a Primăriei”, precizează viceprimarul Virgil Haitău.

Turiştii nu ştiu că există centre de informare

Vizitatorii care trec pragul centrului de informare pot cere ghizilor angajaţi aici pliante, broşuri şi ghiduri turistice

Vizitatorii care trec pragul centrului de informare pot cere ghizilor angajaţi aici pliante, broşuri şi ghiduri turistice

Comuna Sălaşu de Sus are în administrare 11 sate, cu puţin peste 2.300 de locuitori şi se întinde pe o suprafaţă de 11.000 de hectare. De la finalizarea Centrului de informare turistică din Sălaşu de Sus şi până acum mai puţin de 200 de turişti au trecut pragul acestuia, dar edilii susţin că acest lucru s-a întâmplat din cauza lipsei materialelor promoţionale, dar şi a lipsei de mediatizare a centrului, în sine. De fapt, reprezentanţii centrului spun că turiştii nu au ştiut de existenţa serviciilor pe care le poate oferi Centrul de informare turistică, dar acum estimează că în anii care vor urma numărul vizitatorilor va creşte de cel puţin câteva ori. Edilii comunei spun că, deşi fluxul turistic este în creştere, în comună există doar trei pensiuni funcţionale care pot oferi cazare celor care doresc să înnopteze sau să petreacă aici mai multe zile. Două dintre pensiuni funcţionează în Sălaşu de Sus, iar una se află în Mălăieşti. Programul de vizitare al Centrului de informare turistică este cuprins între orele 8 şi 16. Prin măsura de finanţare 313 “Încurajarea activităţilor turistice”, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit şi a evaluat, la nivel naţional, peste 3.700 de dosare de cereri de finanţare pentru proiecte de investiţii in valoare de 569.890.000 euro. Până la începutul lunii aprilie au fost selectate pentru finanţare 2.584 proiecte, valoarea fondurilor europene nerambursabile aferentă acestora fiind de peste 392.000.000 de euro. În judeţul nostru câteva zeci de instituţii şi societăţi au accesat fonduri europene pentru dezvoltarea turismului prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală.

 

About Ada Beraru