Săptămâna economică nr. 605

Articolul a fost vizualizat de 1,260 ori

Creditare

Creditul pentru populaţie şi firme a scăzut în iunie cu 0,7% faţă de mai, la 215,38 miliarde lei, pe fondul reducerii împrumuturilor în valută exprimate în lei cu 1,7%, la 124,9 miliarde lei, în timp ce creditul în lei a avansat cu 0,7%, la 90,44 miliarde lei, potrivit datelor BNR.

Rectificare

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară că rectificarea bugetară care va fi făcută în această săptămână va fi pozitivă. Premierul a mai adăugat că pe luna iulie încasările la buget sunt de 100%.

Secetă

Suprafeţe extinse din Dobrogea şi, izolat, din Muntenia, Moldova, Crişana, Transilvania şi Oltenia se vor afla sub fenomenul de secetă pedologică, dar în solurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă dezvoltarea culturilor se va desfăşura normal, reiese din prognoza agrometeorologică valabilă în intervalul 29 iulie – 4 august, şi publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Pensii

Valoarea medie a unui cont de pensie privată obligatorie (Pilonul II) era de 2.770 lei (630 euro) la finalul lunii iunie 2014, potrivit datelor publicate, luni, de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Rata medie de rentabilitate anuală a tuturor fondurilor de pensii administrate privat, calculată pentru ultimele 24 de luni, a fost de 10,51%.

Inovaţie

Una din cinci întreprinderi din România a introdus sau implementat un produs, un proces, o metodă de organizare sau de marketing noi sau îmbunătăţite semnificativ, între anii 2010 – 2012, a anunţat, luni, Institutul Naţional de Statistică. După clasa de mărime a întreprinderii, întreprinderile mari sunt mai inovatoare (40,1%), comparativ cu întreprinderile mijlocii (26,6%) şi cele mici (18,3%). Această tendinţă s-a remarcat şi pe cele două sectoare, industrie şi servicii.

ENEL

Oferta Electrica, ofertă care a atras de la investitorii instituţionali şi cei de retail 435 milioane euro, “serveşte ca un indicator util al interesului investitorilor” în activele energetice reglementate şi arată că Enel ar putea obţine două miliarde de euro sau mai mult pentru activele sale din România, conform Sanford C. Bernstein Ltd, din Londra.

About Adrian Sălăgean