Noile hipermarket-uri vor crea sute de job-uri

Articolul a fost vizualizat de 4,268 ori

În jur de 400 de hunedoreni şi-ar putea găsi un loc de muncă în lunile care vor urma, după deschiderea hipermarketului Dedeman şi a noului mall al Devei. La Hunedoara, pe de altă parte, Consiliul Local a făcut un schimb de terenuri cu Lidl, iar după finalizarea tranzacţiei, pe suprafaţa obţinută, compania ar urma să construiască un nou magazin.

Viitorul mall de lângă Auchan Deva

În ciuda eşecului pe care l-a avut primul mall al Devei, construit chiar în centrul oraşului, cel de-al doilea centru comercial de acest tip ar putea fi deschis, potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, în aprilie 2015. Primăria a emis certificat de urbanism pentru spaţiul comercial care se va întinde pe aproape un hectar şi jumătate şi va fi amenajat în spatele hipermarketului Auchan. Investiţia este realizată de compania Nepi Invest, care se află în faza obţinerii autorizaţiilor de cionstrucţie. Mall-ul construit de Nepi Invest va avea 14.800 de metri pătraţi, iar galeriile comerciale vor fi organizate pe structura literei L. În proiect sunt prevăzute şi locuri de parcare, care le vor suplimenta pe cele deja existente, situate între Auchan şi Metro. Artere rutiere destinate aprovizionării vor fi modificate şi vor ocoli întregul complex pe părţile de nord şi de est. Noul mall va avea şi un cinema multiplex şi va include magazine ale unor mărci celebre, precum KFC, H&M, New Yorker şi C&A. Autorităţile susţin că noul mall ar putea fi deschis în primăvara anului 2015, înainte de 12 aprilie, dată la care va fi celebrat Paştele Ortodox. Noul mall al Devei ar putea să ofere locuri de muncă pentru aproximativ 200 de hunedoreni.

Dedeman se dechide de Sfânta Maria

Alte 200 de locuri de muncă vor fi create de retailerul Dedeman, care va deschide, în viitorul apropiat, un hipermarket în municipiul Deva, în zona străzilor Victor Şuiagă şi Calea Zarandului. Lucrările de construcţie au început încă din luna martie, pe o suprafaţă de peste 30.000 de metri pătraţi, din care magaziul va acoperi 12.000 de metri pătraţi. Retailerul Dedeman a început şi amenajarea unui sens giratoriu pe Calea Zarandului, pentru a facilita accesul clienţilor în noul magazin. Giratoriul din zona noului hipermarket este al patrulea de pe centura Devei (DN7 – Calea Zarandului), după cele din zonele Kaufland, Auchan şi Carrefour. Compania aduce la Deva materiale de construcţii, mobilier şi articole de amenajări interioare. Hipermarketul va avea şi o parcare de peste 200 de locuri. Noul magazin se va deschide oficial joi, în 14 august, iar deschiderea pentru public se va face în 15 august, de Sfânta Maria Mare, potrivit economistului Dedeman, Gabriela Dorobăţ.

La Hunedoara, schimb de terenuri

În municipiul Hunedoara, în schimb, deocamdată nu se deschide niciun hipermarket. Totuşi, un schimb de terenuri între Primăria Hunedoara şi compania Lidl va aduce un venit de 200.000 de euro în bugetul oraşului. Conform proiectului de hotărâre de Consiliu Local, administraţia din Hunedoara va primi 200.000 de euro în urma schimbului de terenuri pe care îl face cu Lidl. Primăria deţine un teren de aproximativ 3.800 de metri pătraţi şi mai multe imobile în Hunedoara, pe Strada Mihai Viteazul, în timp ce Lidl are în proprietate un teren cu aceeaşi suprafaţă, în vecinătate, pe Bulevardul Traian. Cele două terenuri au fost evaluate la 240.000 de euro. Ele vor fi schimbate între Primăria Hunedoara şi compania Lidl, potrivit proiectului de hotărâre aflat discutat în şedinţa de Consiliu Local din 31 iulie, iar de pe urma tranzacţiei, municipalitatea va câştiga 200.000 de euro.

Încă un magazin Lidl la Hunedoara

Suma de 200.000 de euro reprezintă contravaloarea terenului, dar şi a construcţiilor aflate pe terenul aparţinând Municipiului Hunedoara. Este vorba despre mai multe construcţii vechi: o clădire unde este sediul Serviciului de Întreţinerea Domeniului Public şi Privat, un atelier de tâmplărie electric, o rampă de spălat auto şi două magazii.

Reprezentanţii Primăriei Hunedoara susţin că imobilele amintite au durate de folosinţă cuprinse între 40 şi 70 de ani şi ar avea nevoie de sume mari de bani pentru reparaţii, astfel încât acestea să corespundă destinaţiei lor şi să poată fi folosite.

Administraţia locală susţine că ele nu se integrează nici din punct de vedere urbanistic în specificul zonei, iar reprezentanţii acesteia mai spun că, chiar dacă schimbul de terenuri nu s-ar fi făcut, clădirile ar fi trebuit demolate. Pe de altă parte, terenul deţinut de Lidl este viran şi a fost scos la vânzare în urmă cu mai mulţi ani, însă nimeni nu a fost interesat să-l cumpere. Reprezentanta Primăriei Hunedoara, Silke Oprean, spune că după finalizarea tranzacţiei, în locul vechilor construcţii care au aparţinut primăriei va fi deschis încă un magazin Lidl şi un depozit de carburanţi. Deschiderea noilor magazine în Deva şi Hunedoara ar fi o dovadă pentru ieşirea economiei din recesiune, însă, pe de altă parte, deschiderea noilor centre comerciale ar putea fi una conjuncturală, impusă (şi) de planuri de investiţii mai vechi.

About Ada Beraru