Săptămâna economică nr. 606

Articolul a fost vizualizat de 1,210 ori

BNR

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, luni, reducerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,25% pe an, de la 3,5% pe an, începând cu data de 5 august 2014. De asemenea, conducerea BNR a decis menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 12%, respectiv 16%.

Preţuri producţie industrială

Grecia, Suedia şi România s-au situat, în iunie, pe primele locuri în Uniunea Europeană la creşterea preţurilor producţiei industriale, comparativ cu perioada similară din 2013, în condiţiile în care indicatorul a scăzut cu 0,8% în zona euro şi în Uniunea Europeană, arată datele publicate, luni, de Oficiul european de statistică (Eurostat). Creşterile de preţuri înregistrate au fost în Grecia de 1,6%, Suedia – 0,7% şi România – 0,6%, iar cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Estonia – minus 6,6%, Lituania – minus 4,7% şi Belgia – minus 4,5%).

Promoţie

Românii pot cumpăra pachete începând de la 518 lei/persoană pentru un sejur pe litoralul românesc, în cadrul programului “Zile gratuite de vacanţă 2014”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Ofertele sunt valabile pentru turiştii care aleg să-şi petreacă vacanţa în perioada 18-31 august.

Comerţ în creştere

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia celui cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 8,6% în primul semestru, ca serie brută, susţinut de vânzările de produse nealimentare (+12,6%), produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,7%) şi de comerţul cu carburanţi (+2,7%).

Restructurare

Angajaţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care vor depune, până la 19 august, cereri de încetare a contractului individual de muncă vor primi, în două tranşe, compensaţii echivalente cu 12 salarii brute lunare. Consiliul ASF a hotărât aplicarea acestui plan în data de 30 iulie. Decizia a avut la bază concluziile “Raportului privind analiza structurii organizaţionale a Autorităţii ASF”, întocmit de PricewaterhouseCoopers Audit, precum şi analizele interne ale instituţiei.

About Adrian Sălăgean