Embargou rusesc. Fermierii români, despăgubiţi de Uniunea Europeană

Articolul a fost vizualizat de 1,863 ori

Legumicultorii români vor primi despăgubiri de la Comisia Europeană pentru pagubele suferite în urma embargoului impus de Federaţia Rusă la importurile de produse alimentare din Uniunea Europeană, evaluările actuale privind pagubele fiind de 10 milioane de euro pentru 22.000 de tone de legume aflate pe stoc, a declarat Achim Irimescu, reprezentantul Delegaţiei României pe lângă Comisia Europeană, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

fermier agricultorDe asemenea, preţurile s-au redus cu circa 16 eurocenţi pe kilogram.

România a cerut Comisiei Europene aplicarea unei măsuri de criză în condiţiile în care prin Politica Agricolă Comună (PAC) există un instrument de intervenţie, Fondul de Criză, care dispune de 433 de milioane de euro pentru sprijinirea producătorilor europeni.

“România a cerut să se aplice aceleaşi măsuri ca în 2011, când a fost criza castraveţilor cu E-coli. Comisia va face evaluări şi va comunica oficial săptămâna viitoare măsurile propuse, după care, în circa două săptămâni, va adopta un regulament. Probabil, măsura se va aplica şi retroactiv pentru cine poate să justifice, adică înainte de data adoptării regulamentului şi nu doar pentru membrii organizaţiilor de producători, ci şi pentru ceilalţi producători. Pe data de 5 septembrie va mai fi un Consiliu de Miniştri”, a precizat Irimescu. Producătorii români de legume şi fructe au cerut Ministerului Agriculturii să notifice Comisia Europeană cu privire la pierderile pe care le înregistrează în urma embargoului impus de Federaţia Rusă ţărilor UE, avansând o sumă de 300 de milioane de euro pentru a putea acoperi costurile.

About Adrian Sălăgean