Săptămâna economică nr. 608

Articolul a fost vizualizat de 1,309 ori

Relocări de supravieţuire

Potrivit celor mai recente date de la Statistică, din 2012, 118.000 români s-au mutat de la oraş la sat, în timp ce doar 74.000 au mers dinspre rural către urban. În 1990, puţin sub 28.000 de locuitori s-au mutat la sat de la oraş, în timp ce 550.000 de români lăsau mediul rural pentru cel urban. Stresul urban, aglomeraţia sau veniturile insuficiente încep să pună din ce în ce mai multă presiune pe o generaţie cu vârsta cuprinsă între 35 şi 50 de ani, care încearcă să scape de aceste „poveri“ caracteristice traiului la oraş.

Job

Siemens a investit 4,5 milioane euro într-un nou centru de cercetare şi dezvoltare în România, la Cluj-Napoca, care va opera sub brandul companiei subsidiare Evosoft. Până în 2017, compania intenţionează să angajeze 210 persoane, care vor lucra în proiecte globale de dezvoltare de software şi produs pentru toate diviziile Siemens, potrivit unui comunicat al companiei.

Exporturi

România a înregistrat în primele cinci luni al doilea cel mai ridicat ritm de creştere a exporturilor din UE, iar la capitolul importuri a consemnat cel mai rapid avans în rândul celor 28 de state din blocul comunitar, reiese din datele prezentate luni de Eurostat. Croaţia a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din UE, de 10%, exporturile acestei ţări urcând în intervalul analizat de la 3,6 miliarde de euro la 3,9 miliarde de euro.

Auto second-hand

Numărul autoturismelor la mâna a doua importate şi înmatriculate pe piaţa locală a scăzut cu 23% în iulie comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), la aproape 20.600 de unităţi. Acesta este cel mai mare declin înregistrat într-o lună pe segmentul importurilor de maşini vechi din ultimii trei ani. O valoare mai mare a fost cea din ianuarie 2012, de 33%, atunci când s-a trecut la o nouă formulă de calculare a taxei de poluare.

About Adrian Sălăgean