“Testamentul lui Corvin”, filmat la Castelul din Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 1,872 ori

O producţie germană, “Corvin’s Legacy”, se filmează în aceste zile în mai multe locaţii din judeţul Hunedoara. Filmul este inspirat de una dintre legendele din jurul Castelului Corvinilor, potrivit căreia domnitorul Vlad Ţepeş a fost întemniţat aici de Ioan de Hunedoara. Scenariul aduce între zidurile castelului vampiri, mister, o poveste de dragoste şi un happy-end spectaculos.

Cei trei protagonişti ai peliculei “Corvin’s Legacy”

Cei trei protagonişti ai peliculei “Corvin’s Legacy”

Julian, Isabel şi Alex se află undeva în deşerturile Africii, la o şedinţă foto. Julian este student şi, ca să-şi poată plăti facultatea, pozează ca fotomodel. Alex este fotograf din Rusia, iar Isabelle este asistenta lui. La un moment dat, Julian şi Isabel încep să flirteze, iar fotograful se enervează. Aici, în deşert, descoperă fotograful un obiect ciudat, iar când să îl arunce… “Panik!!!”, scrie mare în “Corvin’s Legacy / Shooting script”. Student la istorie, Julian îşi dă seama că Alex a dat peste un obiect unic şi vechi şi îi spune imediat să îl păstreze. Cei trei cercetează obiectul şi îşi dau seama că misteriosul obiect are o legătură inedită cu Castelul Corvinilor. Odată ajunşi în castel, cei trei pleacă pe firul legendelor, în căutarea legăturilor dintre obiect şi Vlad Ţepeş, când fenomene ciudate încep să se întâmple – apar prezenţe ale fantomelor pe camerele de fotografiat, apoi chiar Isabelle dispare. După ce o caută în zadar, Julian o contactează pe Elora, fostă prietenă din copilărie şi specialistă în istoria Corvinilor. Pe coridoarele sumbre ale castelui apar vampirii, iar Isabelle a ajuns chiar “vampiriţa şefă”. Regizorul Robert Der nu vrea să dezvăluie amănuntele care fac, de fapt, intriga şi aduc misterul producţiei, dar Alex, Elora şi Julian sunt nevoiţi să înfrunte vampirii din castel pentru a salva fata din lumea întunecată. În timpul luptei cu vampiri, Julian aruncă cornul în Isabelle, iar vampira lovită lasă loc iubitei lui Julian. “Şi avem aşa happy-end-ul”, zâmbeşte regizorul.

Film bazat pe legenda lui Ţepeş

“Avem în film aventură, acţiune, dragoste şi mister, este o reţetă care sperăm să prindă la public. Locaţiile folosite de noi în judeţ au ieşit foarte bine pe peliculă. În locul deşertului, am filmat pe un steril, scenele de luptă sunt spectaculoase, deşi nu am recurs la înfăţişarea standard a vampirilor, care nu au colţii celor de la Hollywood şi ne-am descurcat cu machiajele şi sângele”, explică Robert Der. Regizorul are acum 43 de ani, locuieşte şi munceşte în Bavaria, Germania, dar a trăit prima parte a vieţii, până la 17 ani, în România. Ideea de a folosi legenda întemniţării lui Ţepeş la Castelul Corvinilor i-a venit prima dată în adolescenţă, în timpul unei vizite la castel: “Ideea este de mult timp, dar, în vara asta, când ne-am gândit să venim în vacanţă în România, la bunica, băiatul mi-a zis: “Tata, hai să facem un film, dacă tot mergem acolo!” Noi, în Germania, suntem angajaţi în diferite proiecte, dar, dacă tot veneam în vacanţă, am zis: “Foarte bine, facem! Ideea o am deja!”. De fapt, la 14 ani m-am gândit prima dată că aş vrea să promovez una dintre legendele castelului, cea despre întemniţarea lui Vlad Ţepeş în acest castel, ultimii şapte ani, din cei 12”. A scris scenariul şi l-a înregistrat în Statele Unite pentru a-şi apăra povestea de eventuali plagiatori. Apoi a căutat actorii pentru distribuţie. Fiul său, Ewald Der, a părut alegerea perfectă: la 22 de ani, este multiplu campion mondial la arte marţiale, cu titluri cucerite în Europa, dar şi în Florida sau la World Games în Las Vegas şi în Sidney, Australia. Ewald a făcut parte din lotul naţional al Germaniei şi acum este încă student la educaţie fizică. A înfiinţat în Germania o trupă de băieţi cu care face cascadorii de luptă – MUC-Stundfighter cu care a avut deja contracte pentru mai multe producţii.

Campion mondial şi actor

“Toate momentele au fost incredibile, începând din zona unde am filmat shootingul, un loc care semăna perfect cu un deşert, apoi am filmat într-o casă părăsită, într-o biserică, la castel şi totul a fost… wow! Eu, cum vin de la lupte, mie luptele mi-au plăcut cel mai mult. Să te baţi cu vampiri e… altceva decât cu oameni. Ăia nu mor!”, glumeşte Ewald.
Rolul din film a fost parcă scris pentru el: “Eu în film joc rolul unui student la istorie şi asta mi se potriveşte, pentru că mie îmi place foarte mult istoria, iar coregrafia pentru luptele cu vampirii din castel tot eu am făcut-o”. Tânărul nu este la primul său rol, de fapt, cel din “Corvin’s Legacy” este a treia producţie în care joacă, după “Caedes” şi “The Course of doctor Wolfffenstein”. În Statele Unite, cei care l-au văzut luptând şi l-au remarcat, l-au întrebat pentru prima dată de ce nu intră în lumea filmului. Şi a intrat… a “furat” meserie cât a putut, dar şi secrete, precum prepararea “sângelui”: “Sângele care se foloseşte în film nu se face cu kethcup, aşa cum se crede, de fapt, reţeta combină suc de sfeclă, cu nesquik şi dacă este vorba de sânge închegat asta se face cu gelatină. Vă daţi seama că aşa-zisul sânge trebuie să fie comestibil, să nu facă rău actorului”, explică Ewald. La scenele de luptă, actorii s-au “luptat” cu vampirii, roluri în care au fost distribuiţi tinerii din Deva care fac parkour. Cum este campion mondial de arte marţiale, acest lucru l-a ajutat să-şi salveze prietena din lumea vampirilor: “Asta a fost, sigur”, râde tânărul “Am câştigat o groază de titluri, de la cel bavarez, cel german, apoi titlul european şi în cele din urmă titluri mondiale. Fac arte marţiale de la 5 ani. În Germania, am făcut o grupă cu care facem cascadorie de lupte. Cu asta vrem să devenim mari şi tari acum”.

Deva, la distribuţie

Legătura cu tinerii din Deva a fost făcută prin Alex Alexoiu, un tânăr care prin filmuleţele postate pe pagina sa de facebook a reuşit să-l convingă pe regizor să-l coopteze în echipa filmului, nu doar ca actor, ci şi să facă regia la efectele speciale. La 19 ani, Alex a intrat rapid la Facultatea de Regie, la Cluj şi acum este la primul rol adevărat: “Mărturisesc că eu mă simt mai bine în spate camerei, dar rolul a fost interesant. Demult am vrut să bat un vampir, de când am văzut filmele cu vampiri, Twilight (celebra Saga Amurg – n.r.). De atunci, am vrut să întâlnesc şi să înfrunt un vampir. Eu mai mult mă lupt cu pistoalele şi vom avea pe partea asta tot felul de efecte speciale şi vă pot spune că va fi un film destul de interesant. Drept e că nu prea fac mare lucru cu pistoalele împotriva vampirilor, dar veţi vedea în film, la final, se rezolvă totul”. Mădălina Jurchis are 18 ani şi e la cea dintâi apariţie în film: “E prima oară când joc într-o producţie şi îmi dau seama că aici contează foarte mult oamenii cu care lucrezi. Tensiunea este destul de mare, fiind la primul rol, dar îmi place şi aş vrea şi pe viitor să fac asta, deşi nu credeam vreodată că voi ajunge la film. Cel mai greu mi-a fost când a trebuit să iau atitudinea necesară şi temperamentul impus de rol. Cu replicile în engleză nu am avut probleme, ci atunci când a trebuit să joc ca să inspir ceea ce trebuie”. Ea o joacă pe “Elora”, tânăra specializată în istoria Corvinilor, care îl sfătuieşte pe Julian cum să o smulgă din viaţa de vampir pe Isabelle, rol jucat de Denisa Zalomir: “Mi-a plăcut foarte tare să joc o vampiriţă, să fiu chiar şefa lor. A fost o experienţă inedită, mai ales că nu am mai jucat niciodată. Mi-a plăcut totul. O să-mi fie dor de filmări şi de restul tinerilor din distribuţie, m-am obişnuit cu ei, să ne vedem în fiecare zi. A fost frumos, am cunoscut multe persoane noi. Cu ajutorul machiajului, al lentilelor de contact, am ajuns o vampiriţă credibilă, dar cel mai greu mi-a fost să joc scenele de dragoste, să mă apropii de Ewald”.

Castelul, preferat de cineaşti

Regizorul va aduce în faţa publicului o variantă modernă de vampiri. Sunt nemuritori, dar nu se feresc de soare şi nici de apă sfinţită: “Eu în scenariu nu m-am bazat de vampirii clasici şi am adus o nouă versiune – vampiri care pot trăi printre oameni, nemuritori, care nu se feresc de soare sau de usturoi. Avem o legendă care spune că de aici, de la Hunedoara, a plecat vampirismul. Castelul Bran nu poate reflecta decât domnia lui Vlad Ţepeş, dar cruzimea sa apare atunci când a fost aruncat în temniţă la Hunedoara. Este o producţie a MUC-Stundfighter din Germania şi vrem să o promovăm pentru a arăta lumii ce legende frumoase are castelul din Hunedoara. Apoi vreau să duc filmul la Festivalul de Film din Berlin, un festival foarte mare şi, dacă avem noroc, aş dori să bat şi în porţile de la Cannes”. Chiar dacă se exploatează o legendă a castelului, administraţia monumentului ştie că asemenea poveşti atrag turiştii, în special turiştii străini. Iar castelul din Hunedoara este nu doar cel mai vizitat monument din judeţ, ci şi cel mai căutat ca locaţie de filme, explică Sorin Constantin Tinca, director la Muzeul Castelul Corvinilor: “Este, din câte ştiu eu, un mic filmuleţ despre o legendă din jurul castelului. Vă pot spune că acum castelul este din ce în ce mai căutat de case de producţie, de fotografi profesionişti şi amatori, un lucru care ne bucură, pentru că astfel promovăm şi noi Castelul Corvinilor în ţară şi străinătate, acolo unde ajung producţiile filmate. Selectăm toate ofertele, pentru că nu vrem ca imaginea castelului să fie asociată cu tot soiul de produse, cum s-a întâmplat în cazul Loteriei din Canada.
Suntem atenţi la ce şi unde apare imaginea castelului. Ne bucurăm că ne apreciază şi ne caută amatorii şi profesioniştii în ale imaginii.” Producţia “Corvin’s Legacy” va avea 30 de minute şi va fi lansată doar după ce filmul va trece de festivaluri, la finele lui 2015.

About Laura Oană